© Rootsville.eu

Bettye LaVette

Het Depot Leuven
2016, april 27

club: Het Depot
artist: Bettye LaVette

© Rootsville 2016

Ietsje meer dan een jaar geleden kon ik deze Bettye LaVette nog bewonderen in België met haar voorstelling van haar in 2015 uitgebrachtte album ‘Whorty’. Nu is ze te gast in ‘Het Depot’ te Leuven is samenwerking met ‘Cool’. Met dat zelfde album wist deze ‘Lady Of Soul’ een nominatie in de wacht te slepen voor het beste blues album en dat zal deze dame meer dan deugd gedaan hebben. Al meer dan 50 jaar timmert ze aan de weg en in de zestiger jaren trad ze meermaals op met James Brown.

Op zestien jarige leeftijd had ze reeds een hit met de single ‘My Man, He’s A Lovin’ Man’ maar het grote succes bleef toch een beetje uit. Ze bracht nog een paar keer tot in de top 40 van de R&B charts maar moest toch wachten tot begin jaren 2000. Door uitgaven van de albums Souvenirs’ en het ‘live’ album ‘Let Me Down Easy’ begon de interesse in haar persoon terug aan te wakkeren en in 2003 bracht ze ‘A Woman Like Me’ uit. Met dit album won Bettye LaVette de WC Handy Award als ‘Comeback Blues Album Of The Year’ en daarmee verdiende ze eindelijk waar ze recht op had. In 2012 vierde haar 50 jarige carrière met het album ‘Thankful N’ Thoughtful’ en gaf ze hier in deze concerttempel een dijk van een concert.


photo Bettye LaVette © Rootsville

Ondertussen heeft deze diva begin dit jaar reeds 70 kaarsjes mogen uitblazen en ook dit is een reden te meer om ons respect te tonen aan deze dame. Haar band vanavond en al een tijdje bestaat uit  Brett Lucas op gitaar, een ritme sectie met James Simonson op basgitaar en Darryll Pierce aan de drums en tenslotte haar steun en toeverlaat wanneer het deze band aanbelangt, aan de keyboards Alan Hill. Zonder al te veel poespas komt dit Quartet de bühne op en mag Alan Hill de gaste van vanavond met veel kleur aankondigen.

Bettye LaVette is en blijft ondanks haar huidige roem de eenvoud zelve, bescheiden en nederig in het brengen van vele mooie maar intense ballads. Openen doe deze ‘Lady Of Soul’ vanavond met eentje van Bob Dylan en met deze ‘Unbelievable’ zitten we snor voor wat een ongelooflijke avond zal worden. Ook het volgende ‘When I Was A Young Girl’ van Chris Youlden komt uit haar laatste gelauwerde album en daar laat Bettye al meteen enkele pasjes zien waardoor we met bewondering deze dame zitten aan te kijken. Soms zo intens ingetogen bij het brengen van heerlijke soul ‘They Call It Love’ uit 2007 dan weer bewegend als een jonge dartele hinde over het ganse podium met ‘Joy’, een nummer uit 2005, en wat worden we vrolijk hiervan!

Het verschil met haar laatste passage hier in België is dat nu niet zo meteen haar album ‘Worthy’ in de spotlights komt te staan maar dat deze Bettye LaVette zowat haar ganse carrière laat passeren. Van ‘Nights in White Satin’ tot innemende soul ballads. Twee opmerkelijke maar best wel aangrijpende momenten zijn wanneer deze dame voor ons op het podium komt te zitten en hier met ‘Souvenirs’ een ballad uit haar mouw weet te schudden waarbij iedere aanwezige eventjes de adem wordt afgesneden. Het andere moment is wanneer de uitstekende gitarist Brett Lucas zijn solo mag komen brengen en ze beiden innig in enkele danspasjes worden verenigd. Respect!

Wanneer de bandleden één voor één het podium gaan verlaten beseffen we ook met ons allen dat het einde van dit concert er zit aan te komen maar niets is over tot ze hier ‘a capella’ Sinead O’Conner  weet te coveren met ‘I Do Not Want What I Haven’t Got’ en dan …schluß, einde, finit, the end! Of er nog een bisser bij moet? Zeker niet want dit was dik in orde en laat ons het zo onthouden als onuitwisbare souvenirs. Grote dame die eindelijk van het succes en de aandacht kan genieten wat ze al die jaren al zou moeten gekregen hebben. Een diva pur sang!


 

 

more pics on