© Rootsville.eu

Jazz in Thals (pinksterzondag)

Herentals
2016, may 15

organisation: Jazz in Thals
Bert Joris Quartet (B/I) - Bram Weijters Quartet (B)
Ben Paterson Trio (US/B) - Back To The Future Septet (B)
Firas Al Alwani Quartet (B) - Strange Fruit Trio (B)
VandoJam: Frank Vaganée Quartet + guest (B)
Adam's Eve (B) - Blue Heathens Jazz Band (B)

© Rootsville 2016

Pinksterzondag staat in Herentals sinds vorig jaar simultaan met een zekere ‘joie de vivre’ zoals ze het alleen daar in de Kempen gepast kunnen beleven. Met het vorig bestaan van ‘Swing in Thals’ waren ze hier al bij de ‘klokkenververs’ in Her’ntals aan iets unieks toe, iets dat helaas kwam uit te doven. Tot enkele pientere jazzliefhebbers het idee lieten ontstaan om dit gegeven nieuw leven in te gaan blazen en er een heuse jazz-kroegentocht zouden van gaan maken. Deze op improvisatie berustende muziek was toch ontstaan in New Orleans en uit een mix van ragtime en blues met invloeden van gospel en was dit niet de muziek waarop alles van je kon afgeworpen worden en waardoor ook ‘Hot Jazz’ een begrip werd. Helaas transformeerde veel van de jazzmuziek door de tijden heen naar iets elitair en dat is verdomd spijtig want muziek is toch de essentiele basis om van het leven te genieten. Ook al zijn sommige stukken voor leken onder ons moeilijk te begrijpen toch hebben we het hier nog steeds over muziek die op straat is ontstaan, de bron van ritme en dans, het walhalla van het leven.

Vorige editie kende meteen al een succes en wanneer je toen zag dat op enkele locaties de mensen spontaan aan het dansen gingen werd ook ik door het enthousiasme bevangen. Ook de tweede editie wilde ik niet gaan missen en dus pinksterzondag 2016, afspraak Herentals centrum. Op 9 locaties zouden de inwoners van Herentals en daarbuiten zich tegoed kunnen doen aan een perfecte balans van jazz en dit in het bijzijn van een hapje en een tapje. Om het een beetje ordelijk te houden ga ik over het programma lopen in chronologische volgorde  van optredens zoals ze in het programmaboekje staan.

Locatie #1: Bert Joris Quartet @ Café Brigand

Naast Bert Joris maken ook pianist Dado Moroni (I), bassist Phillipe Aerts en drummer Dré Pallemaerts deel uit van dit Quartet. In deze formatie zijn ze niet al teveel te bewonderen en dus is dit al een absolute aanrader te noemen. Bert Joris is al jaren absolute wereldtop en werkte al met een hele lijst topmuzikanten samen. Hij componeert ook voor het Brussels Jazz Orchestra en het is dus niet meer dan normaal dat café Brigand al van bij aanvang veel te klein zal zijn.
De intieme 'cool jazz' staat uiteraard in stil contrast met de uitbundige bezoekers van dit evenement, al hoort dit uiteraard bij het doel dat door de organisatie voor ogen is gesteld.

 

Locatie #2: Strange Fruit Trio @ Café Unico

It's cold outside maar dat gevoel is hoogenaamd niet van toepassing voor het trio waar we nu naar toe trekken. In het midden van de markt ligt café Unico en dat is vanavond de vaste stek van het 'Strange Fruit Trio'. Dit Trio bestaat uit gitarist Luc Canters en hij laat zich bijstaan door de twee bevallige zangeressen Emilie Leysen en Nathelie Van den Meutter.

Alle drie zijn ze gewend om samen op te treden en ook al staat de carrière van deze 'Strange Fruit' op een laag pitje, een reden te meer om ze zeker nog eens aan het werkt te kunnen zien. Met mooie ballads uit de jazz-en blues wereld is het ook voor dit Trio een klein kunstje om dit etablissement vol te laten lopen. Is het nu Zimmerman's 'To Make You Feel My Love' of Latin jazz als 'One Note Samba', de rust daalt hier ogenblikkelijk neer.

Locatie #3: Back To The Future Septet @ Club Human

Een paar huizen verder ligt 'Club Human' en daar is stilte helemaal geen begrip. Op het toch wel krappe podium staan Frank Deruytter en Nico Shepers. In onze dans en funk wereld is de O.T.O Machine als Quintet een vast begrip en vanavond voor de gelegenheid van 'Jazz in Thals' is deze kuniets machine uitbegreid naar een Septet. Samen met de ritme sectie Jordi Geuens en Eric Rademakers staan ook Tim van Stiphout, Dieter Limbourg en Frank's broer Didier Deruytter op het podium. Let's Funk it Up! Met eigen werk maar ook met gekende covers als 'Celebration' waant iedereen hier zich in 'Funkland' en wanneer ze dan nog een hommage aan Prince geven met 'Kiss' stijgt de temperatuur hier naar tropische waarden. Deze zomer ook te zien op Blues Peer.

Locatie #4: Firas Al Alwani @ Café Druyts

De laatste locatie aan deze kant van de markt is Café Druyts. Vorig jaar stond hier nog Jelle Van Giel maar nu is de eer weggelegd voor Firas Al Alwani aan de klarinet en basklarinet. Vanvond wordt hij bijgestaan door Free Desmyter aan de piano en de ritme sectie Nathan Wouters en Jakob Warmenbol.

Het café zal hier vanavond een mix van jazz en wereldmuziek te horen krijgen soms intiem dan weer mysterieus maar zonder meer begeesterend.

Locatie #5: Ben Paterson Trio @ 't Theater (café)

Deze Ben Paterson zijn roots liggen in Chicago waar hij blues en jazz terug tot elkaar tracht te brengen. Om zijn swingende stijl korter naar het grote publiek te kunnen brengen verkaste hij richting 'Big Apple'.

Momenteel is deze Amerikaan op bezoek in ons land en dat konden ze hier in 'Thals' niet aan hun laten ontsnappen. Zijn begeleiders zijn bassist Jean Van Lint en voor de gelegenheid zit Jan de Haas nog eens à la batterie. Swingende maar ook melodieuze improvisaties dompelen dit café onder met heerlijke grooves met natuurlijk ook de warme inbreng van de vocale capaciteiten van Jean Van Lint.

Locatie #6: Adam's Eve Quartet @ 't Theater (zaaltje)

Voor de zesde ontmoeting met een jazzformatie hoefden we juist van het café in 't Theater af te dalen naar een knus zaaltje onder het café. Moest Adam vroeger met Eva meer zich hebben kunnen toeleggen op hun muzikale kwaliteiten zou de wereld er dan al een stuk vriendelijker hebben uitgezien.

Eva Tulkens vond haar Adam eerder toevallig op het podium in het jazzcafé De Muze (A'pen). Het beviel haar zo goed dat ze meteen maar drie Adam's wist te strikken voor een verdere samenwerking. Deze drie partners in crime zijn Jelle Van Giel aan de drums en Fre Madou op de contrabas. Als pianist doet normaliter Bram Weijters dienst in dit Quartet maar Bram werd ingevorderd op een andere locatie en dus werd de stand-in Stijn Wauters.

Vocale hoogstandjes als 'Blackbird', 'Nica's Dream' of Bill Withers zijn 'Just The Two Of Us' samen met Grover Washington Jr. krijgen hier vanavond een andere dimensie aangemeten door deze nachtegaal van dienst.

Locatie #7: Vandojam: Frank Vaganée Quartet ft. Bart Defoort @ Café De Max

Buiten een uitzonderlijke saxofonist en componist is deze Frank Vaganée ook de artistiek directeur van het Brussels Jazz Orchestra waarmee ze als bigband al vele grote namen wisten te begeleiden.

Het Quartet waar hij hier in 'De Max' mee speelt bestaat uit Hendrick Braeckman op gitaar, Jos Machtel aan de contrabas en Toni Vitacollona op de drums. Tijdens deze Vandojam sessie krijgen we dan ook nog saxofonist Bart Defoort als 'artist in residence'. Het café hier staat niet volledig in verbinding van het zaaltje zodat de jazz-adepten hier vanavond ten volle kunnen genieten.

Locatie #8: Bram Weijters Quartet @ Hotel De Zalm

Dat Bram Weijters niet present kon tekenen bij Eva Tulkens heeft er gewoon mee te maken dat zijn eigen Quartet van corvee moest zijn in Hotel De Zalm. Op de 'officiële' foto gaf Carlo Nardozza forfait maar zijn afwezigheid werd gestaafd door een geldig dokter's briefje ;-).

Voor het optreden kon deze trompetist wel aanwezig zijn al moest hij de sets afwerken al zittend op een stoel. Naast dit duo was er ook nog bassist Piet Verbist en drummer Lionel Beuvens. Ook bij dit Quartet ligt de lat altijd wel hoog en naast enkele standards brengen ze hier ook wat eigen werk zoals 'Billions' en 'Dear Lord Give Us More Of The Same'... en gelukkig deden ze dat ook.

Locatie #9: Blue Heathens Jazz Band @ Jeugdcentrum 2200

De laatste locatie van deze 'Jazz in Thals' daarvoor moeten we naar het jeugdcentrum 2200. De locatie ook waar we de 'Blue Heathens Jazz Band' treffen en daarmee gaan we een beetje terug naar de essentie. Deze formatie die bestaat uit Hanne Peetermans, Loes Minnebo, Ruben Valle, Diego Faesn Gregory van Seghbroeck en Tijl Pirijns staat onder leiding van trompetist Angel J Calvo Pèrez.

Zij brengen ons terug richtin New Orleans ten tijde van de 'Hot Jazz', al is deze stijl in Bourbon Street nog meer dan levendig. Een bonte bende die helemaal niet te beroerd is om eigen composities de zaal in te sturen, dit in een prefecte mix van goed uitgebalanceerde klassiekers. Wat dacht je van 'Sweet Georgia Brown' en een 'Mardi Gras Mambo' want daar komen we van in de mood!

De laatste locatie en wat nu? Nog een rondje Jazz zeker!

enkele momenten...

 


 

 

 

more pics on