© Rootsville.eu

The Very Big Band
o.l.v. Nico Schepers

USA Jazzclub A'pen
2016, june 01


organisation: USA Jazzclub

artist: The Very Big Band (B)
artist: Nico Schepers (B)
artist: Jan Muës (B)

© Rootsville 2016

review & photo credits: Freddie

Ook in de USA Jazzclub te Antwerpen zit het seizoen erop. Op woensdagavond sloten Nest en de zijnen af in stijl en wel met The Very Big Band o.l.v. Nico Schepers. Gelukkig is dit een pracht van een locatie want 18 muzikanten en een dirigent huisvesten is geen sinecure en ook al is dit een volwassen podium hier in deze concertzaal 'De Volkslust' te Merksem toch leek het bombastisch over te komen om de leden van deze Very Big Band ieder zijn comfortabel plaatsje te gunnen. Als klap op de vuurpijl werden de instrumenten nog versterkt iets wat in mijn ogen niet zo dadelijk hoefde.

Een verzameling van 19 klasbakken dat brengt uiteraard ook veel volk op de been en ook al was het hier de jaarlijkse kermis toch zat deze zaal in een mum van tijd vol . Het is dan ook niet meer dan normaal dat deze Jazzclub hier leeft. De namen van diegene die hier aan dit concert deelnamen staan onderaan deze recensie vermeld. Dit optreden was er niet zo maar eentje als een doorgaans concert maar één met een thema. Muës, Musical & Movies was de titel. Music & Movies dan weten we al waarover het gaat maar Muës? Dit gaat natuurlijk over bugelspeler Jan Muës die tijdens dit optreden dan ook centraal zal staan.

Opener was ‘Blue Samuel’ van Sammy Nestico wat een geliefkoosd stuk is bij Big Bands van dit genre. Na enkele solo's van o.a. Anders Liefsoens op de vibrafoon en Alain Van Zeveren op de 'black & white keys' krijgen we een ‘moment de gloire’ van Jan Muës himself. Als eerste nummer is het eentje dat hij destijds schreef voor zijn dochter. Na 'Whippy Lippy' mag iedereen horen dat deze solist ook een verwoed kenner is van 'paddo's', in de natuurlijk zin van het woord denken we dan toch.

Tijd voor het deel van de 'Vlaamsche filmpjes'. Zoals de insiders weten is Jan Muës van alle markten thuis maar kan als regisseur nu nog net niet wedijveren met Erik Van Looy of een Jan Verheyen maar desalniettemin heeft hij voor het publiek toch één van zijn meesterwerkjes van onder het stof gehaald. Met 'Trio Baskul' krijgen we het relaas van drie (luie) broers, een kortfilm die als visueel intermezzo moet dienstdoen voor het nummer 'Hope The Guys Like It', en jawel de ganse zaal liked it. Nu nog hopen dat de muziek ook is doorgedrongen.

Jan is ook een fervent liefhebber van Groucho, Chico, Harpo en Zeppo aka The Marx Brothers. en ook 'Groucho's Walk' kan hier visueel worden bekeken. Tijd voor een dankwoordje van voorzitter Jochen Van Laere voor de bewezen diensten van de vorige dirigent Luc Lambrechts alvorens de eerste set af te sluiten met 'King Porter Stomp' van Jelly Roll Morton.

Ook set 2 wordt voldoende geanimeerd door Jan Muës maar gelukkig ook door deze Very Big Band met nummers als ‘Point of Departure’ en ‘The Witching Hour’. In 2014 vierde deze Big Band zijn 20-jarig bestaan met de opnamen van een album en een videoclip. Deze videoclip van 'Glad To Be Me' is hier vanavond ook op het grote scherm te bekijken. 'Happy Faces' doet het doek hier vallen van dit seizoen voor de USA Jazzclub Antwerpen maar niet zonder nog 'Tangerine' als toegift te krijgen.

 


Saxen
Walter Van Thielen
Danny Dexter
Bert Peeters
Kris Van Wuytswinkel
Gerrit Liebens

Trompetten
Jan Mues
Birger Embrechts
Bart Gysemans
Wen De Backer
Willy Versweyveld

Trombones 
Jochen Van Laere
Jan Roothooft 
Dirk Van Reusel
Werry Dockx

Ritme
Alain Van Zeveren (piano)
Andres Liefsoens (vibra)
Matthijs Braspenning (bass)
Eric Rits (drums)

Dirigent
Nico Schepers