© Rootsville.eu

Goezot in 't Hofke
Roots in 't Hofke

Hofke van Chantraine - Oud Turnhout
2016, june 04


organisation: Goezot

artist: Eastville Sinner (B)
artist: Shotdown From Sugartown (AU)
artist: The Barnstompers (NL)
artist: The Country Side Of Harmonica Sam (SE)
artist: Red Hot 'n Blue (UK)
artist: TT Syndicate (PT)

© Rootsville 2016

review & photo credits: Freddie

 

Het eerste weekend van juni staat sinds jaren in de agenda aangevinkt als een driedaagse waarop we allemaal eens ‘Goezot’ kunnen doen. Meteen zitten ze hier in 't Hofke van Chantraine al aan hun 13de editie toe en nu maar hopen dat er hier ergens geen ‘black cat’ in de buurt is maar de mannen van Goezot’ kennende hebben die niets dan good mojo in huis.

Gisteren was ’t Hofke’ uitverkocht voor Urbanus en De Fanfaar en ondanks de niet al te mooie voorspellingen van de meteo is het bordje ‘Sold Out’ toch al meteen een opsteker voor de organisatie. Zaterdag is nu eens geen krapullekesdag maar ‘Rootsdag’ hier bij 'Goezot' en meteen kom ze hier al aandraven met één van de fijnste bands van de laatste jaren in dit genre van muziek. MC van dienst is 'patron' Peter.

‘Eastville Sinner’ bestaat uit 4 rebellerende outlaws met Kris Wouters, de broertjes Jimmy en Ken Hontelé en deze 'zondaars' zijn ondertussen teruggekeerd naar hun eerste bezetting met aan de upright bass Bas Vanstaen. Dat deze band er klaar voor is bewezen ze vorig jaar nog op de laatste editie van 'Blues Oan Daa Stoazze' toen ze door het wegvallen van een band zomaar eens meer dan een dubbele set voor hun rekening namen, en met succes! Op de voorbije editie van 'Rockin' Around Turnhout' stonden ze ook al te prijken in één van de talrijke bars in town en nu gaan ze hier in deze hof eens van zich laten spreken. Are you ready for some outrageous swinging outlaw country, make some noice for Eastville Sinner!

‘Tell It To Me’ is hun opener maar eigenlijk moeten wij het hun vertellen hoe sterk ze wel zijn want dit lijken ze zelf niet echt te geloven. Hun country-swing spreekt iedereen hier meteen aan en is het nu dankzij deze ‘Eastville Sinner’ maar plotseling breekt de zon er hier door en dan wordt het nog extra genieten van hun sound. Is het nu ‘Working Man Blues’ van Merle Haggard of ‘I am So Lonesome’ van Cash het maakt niet uit ze geven hier een set ten beste zonder foutjes en daardoor is het spijtig wanneer we al toe zijn aan de bisser met de Stones hun toepasselijke ‘All Over Now”. Het wordt nu gewoon het hoofd richting 'Riverside Stage' draaien om de plaatsjes van DJ Rudy te aanhoren.

Nu de kop voor zaterdag eraf is gaan Peter, Marc en die andere ’goezotters’ hier meteen verder op datzelfde swingende niveau met de formatie ‘Shotdown From Sugartown’. De suikerstad waar dit trio hun roots hebben ligt niet in het Vlaams-Brabantse Tienen maar bij onze tegenvoeters in het Australische Perth. Met leadzanger Rusty Pinto in de band hebben ze er eentje die als Australische rocker hier bij de eersten was om voet op Europese bodem te zetten.  Zijn kompanen in dit trio zijn gitarist Jon Matthews en aan de upright bass hebben we Jay McIvor. Zijn jullie klaar voor een uurtje onvervalste authentieke Rockabilly en Rock ’n Roll?

Dit trio heeft er aan gedacht om voor wat extra animo te zorgen door Jerome Van Casteren aan de band toe te voegen samen met diens drummer dus wordt dit zoetertje een vijftal. Met 'Cause I Love You' gaan deze heren hier al heel energiek van start of was het om meteen meer mee te zijn met de sfeer die de eigen Kempenzonen hier hebben gecreeërd. Wanneer je twee extra bandleden toevoegt aan het geheel verdanderd dit de set meermaals in een jam en ook hier is dit het geval. Niets mis mee want hun 'Gear Up Daddy' en 'It Ain't Right' bezorgen de menigten wel al wat dansplezier. Door toedoen van Rusty Pinto en zijn banji belanden we opeens in de Hillbilly mountains. Afwisselend worden de vocals verzorgd door Rusty, CC Jerome en Jon en voor diegene die het nog niet weten, they're all crazy about a Mercury.

Ook de rest van de affiche hier op deze zaterdag kleurt volledig internationaal en de volgende band, The Barnstompers is komen afzakken vanuit Nederland. Dit viertal draait al een paar decennia mee in het roots-circuit en speelden hier in 2008 al eens in ’t Hofke. Samen met frontman Kees Stigter aka K.C. Byrd zijn ook nog van de partij Rutger Berends, Larry Tulip en JJ Slijck. Met een mix van swingende Hillbilly, country-boogie en western-swing komt we een uurtje van ‘good feel music’ onze richting uit.

Met nummers als 'I Heard You Talking' en 'Alligator Man' krijgen we met deze Barnstompers een afgemeten setje waarop de kwaliteit primeert boven het showgehalte maar...what a day fot Gibson, but there gotta to be a way for some interaction.

De ‘die hards’ van de ‘Domestic Bumblebees’  zullen misschien Samuel Andersson herkennen, aka Harmonica Sam. Deze harper wordt meestal begeleid door deze steengoede maar vandaag is hij hier met zijn ‘Country Side’. Een formatie met daarin George Jones, Lefty Frizell en Faron Young. Samuel zelf speelt ritme gitaar en doordat er ook een steelgitaar, een staande bas, drums en een leadgitaar aanwezig zijn brengt hun set ons richting country-music à la Nashville TN.

Vorig jaar hebben ze nog iedereen van hun sokken geblazen op de feesteditie van Sjock en vandaag mogen ze dat hier in den hof nog eens dunnetjes over gaan doen. Vorig jaar hebben ze nog hun album 'Open Letter To The Blues' uitgebracht en alleen het woordje blues schept dan perspectieven. Proper afgemeten country met een 'pedal steel' die het soms een ietje te clean wil brengen. Tijd ook voor nostalgie op den hof waarbij iedereen toch met volle aandacht geniet van hun Zweedse twang feelin'. Met nummers als 'Farther Then My Eyes Can See' en 'The Storm Within' My Heart' laten deze 'Country Side' toch wel een staaltje muziek horen die enkele decennia vroeger grote hits zouden zijn geworden in het land van cowboys and aliens .

Wie ook al als oude rotten in het vak mogen worden beschouwd zijn de volgende ‘Red Hot ’n Blue’. Met hun record hop stonden ze begin jaren 80-tig aan het hoogtepunt van hun carrière met hits als ‘Jumpin’ Around’. Ook hier bij deze Britse formatie herkennen we bekende gezichten als zanger Mouse van de Space Cadets en gitarist Ashley King van bij Big Sandy. Hun sporadische reünie-concerten zijn in hun thuisland legendarisch te noemen en dankzij de organisatie van ‘Goezot’ zijn ze na al die jaren nog eens het kanaal overgestoken.

Het is er aan te zien dat die van 'Red Hot 'n Blue' niet al teveel meer op tour gaan want ze beginnen aan hun set als losgeslagen jonge veulens. Energie die meteen omgezet wordt in de interactie naar het publiek en het begin van een rock 'n roll feestje. Samen met zijn Amerikaanse buddy Ashley weet Mouse het plein hier onder stoom te zetten. Het 'Bo Diddley' medley'ke met o.a. Hey Bo Diddley, Who Do You Love en Mona mist zijn doeel verre van en they're all dancin'. Wanneer er dan nog een overlever van de Big Six' wordt opgemerkt tussen het publiek mag ook deze nog eens komen genieten van de spotlights. Met hun bissers beginnen ze met 'Blue Moon Of Kentucky' en deze evergreen dateert al van 1946 en waarom is het met deze Red Hot 'n Blue een feestje...because they're young!

Er is niet veel van een ‘howlin’ moon’ te bekennen  maar toch zijn we helaas toe aan het laatste concert op deze ‘rootsdag’. Onheilspellend is wel dat de sluizen worden opengezet maar gelukkig is dit maar van korte duur want het zou anders spijtig zijn geweest om zo deze mooie dag te moeten afsluiten. Are you ready voor some soul shoutin'? Hier zijn TT Syndicate. Deze TT Syndicate komen uit Portugal en werden opgericht in 2012 en brengen onvervalste rhythm ’n blues en Nothern soul met een vleugje 60’s beat. Het is Peter ‘Grashopper’ die deze swingende formatie naar onze contreien weet over te laten komen. Het is pas sinds 2014 geleden dat ze hier te gast waren, maar toen stonden ze voor hun explosieve set een beetje te vroeg geprogrammeerd dus is nu afsluiten een beetje als compensatie bedoeld. Iedereen in beweging nu met deze ‘TT Syndicate’.

Geweldige show van deze TT Syndicate en ze vliegen er meteen in of het allerlaatste restje energie in hun lijf moet er hier vanavond uit. Zulke overgave dat zelfs Shakura s'Aida de backstage verlaat om dit spektakel te aanhoren. Zanger en een zeer explosieve blazers sectie geven hier het volle pond en de menigte gaat volledig uit de bol met op de eerste rij Koen Meeus van de Slipmates.

Soul en goede Rhythm 'n Blues zijn uiteraard de beste ingrediënten om dit feest een gepast einde te bezorgen en daar is de energieke interactie van deze TT Syndicate zeker en vast een belangrijk onderdeel van. 'Wolfman', Evil Ways' en 'Movin' and a-Groovin' zijn nummers waar je moeilijk onbewogen kan bij blijven en moesten er al enkele naar huis zijn afgezakt door de felle regenbui van daarnet dat is dan 'vrieje' spijtig! 'Bad Habbits Fever' is het allerlaatste wapenfeit van deze explosieve TT Syndicate en zo nemen we afscheid van rootsday edition 2016 hier in den hof en gaan we de batterijen opladen voor zondag, bluesdag!

Cheers van oep den hof!

more pics on