© Rootsville.eu

Nathaniel Rateliff & The Night Sweats
support act: Douglas Firs


Het Depot Leuven
2016, june 23


club: Het Depot

artist: Nathaniel Rateliff
artist: Douglas Firs
© Rootsville 2016

review & photo credits: Freddie

 

Je kan momenteel niet meer naar Radio 1 luisteren of deze Nathaniel Rateliff is te horen. Misschien heeft het te maken dat deze sensatie op Werchter geboekt staat, wie zal het zeggen. Het is natuurlijk knap dat zo deze Nathaniel samen met zijn Night Sweats in de kijker komt te staan, alleen…een beetje laat hé mannen.

Deze uit Missouri afkomstige singer-songwriter was in een vorig leven nog tuinman maar door het plotse succes zal daar wel geen tijd meer voor zijn.  Samen met  jeugdvriend Joseph Pope III en Julie Davies wist hij onder de noemer ‘Born in The Flood’ twee albums uit te brengen. Nadien volgde er nog een album als ‘The Wheel’ alvorens in 2010 een solo album uit te brengen. Datzelfde jaar verzorgde Nathaniel samen met Pope en Davies eerder anoniem het voorprogramma van Mumford & Sons en dit was dan ook de aanloop naar iets veel spectaculairder. In 2013 richtte hij een Rhythm ’n Blues Combo op en meteen bij één van hun eerste optredens in het ‘Gothic’ theater in Englewood (Denver) Colorado was het een schot in de roos.

Deze Nathaniel Rateliff & The Night Sweats brachten ons terug naar iets speciaal met een beetje Memphis soul van vroeger en werd hij meteen ook opgemerkt door Stax waarna  hun debuutalbum werd ingeblikt. De PR draaide op volle toeren en na een optreden in de ‘Tonight Show’ van Jimmy Fallon met het nummer S.O.B lag de wereld ineens aan hun voeten. De clips op ‘You Tube’ werden al dadelijk een hype en ook bij Jools Holland werden hij met open armen ontvangen.

Op 13 oktober 2015 bliezen ze in de kleine zaal van de AB iedereen gewoon van hun sokken. Een memorabel optreden waardoor deze Nathaniel Rateliff natuurlijk voor de kleinere concertzalen al meteen onbereikbaar zou worden. Als getuige van dit optreden waren we er natuurlijk als de kippen bij om richting ‘Het Depot’ te trekken in februari van dit jaar al werd het concert dan ook even vlug gecancelled ook al was het meteen uitverkocht. Had dit al met te maken met de roem ? we weten het natuurlijk niet maar feit is dat er door de boeking op Werchter we deze Nathaniel Rateliff terug op de kalender van 'Het Depot' zagen verschijnen op 23 juni. Ondertussen zijn gelukkig ook de radiomakers hier ten lande wakker geworden en zal het drummen worden in de Leuvense concert-tempel.

Zijn ‘selftitled’ album vertoont bij me thuis al verschijnselen van veelvuldig gebruik en nummers als ‘I Need Never Get Old’ en ‘Look It Here’ doen nog altijd kippenvel bij me verschijnen. Voor een totaal uitverkochte zaal zal het weerom genieten worden van deze Nathaniel Rateliff & The Night Sweats...

Eerst krijgen we nog een half uurtje Douglas Firs achter de kiezen. Niet in de hoedanigheid als band vanavond maar samen met zijn broer en keyboardspeler  Sem Van Hellemont. Gertjan Van Hellemont bracht in 2012 met Douglas Firs zijn debuutalbum ‘Shimmer and Glow’ uit en vorig jaar ‘The long Answer is No’.

Een 30-tal minuutjes intieme en gecontroleerde nummers met eigen werk zoals de titeltrack uit zijn debuutalbum, 'Don't By The House' maar ook met Ryan Adams zijn ‘Caroline’ maken dat ‘Het Depot’ wegdroomt in deze veelal poëtische teksten. In navolging van één van zijn concerten in Duitsland krijgt Gertjan ook deze zaal aan het meezingen. Knap werk van deze Ghentse singer-songwriter maar we zijn in eerste instantie hier om te shaken met Nathaniel Rateliff & The Night Sweats.

Wat meteen opvalt is dat we niet meer diezelfde timide gast als een jaar geleden te zien krijgen maar een levenslustige zelfverzekerde artiest die van plan is deze broeierige sauna tot leven te gaan wekken. Toen hij vorig jaar nog verlegen zat om bindteksten is dit vandaag helemaal het geval niet meer en samen met zijn Night Sweats vliegt deze Nathaniel Rateliff er hier onmiddellijk in met het soulvolle ‘The Intro’.

Zijn ‘sound’ is iets uniek te noemen en brengt ‘de’ Soul terug tot leven. Voeg daarbij nog een  heel klein beetje Southern Rock en Folk eraan toe en je krijgt een mix van vrolijke en zeker en vast dansbare muziek waarbij het moeilijk stilstaan is. Een perfect uitgebalanceerde set waar alles draait rond deze bijzondere klankkleur van Nathaniel’s stem aangestuwd met een alles gevende  band incluis blazerssectie. Wanneer ze aanzetten met ‘I Need Never Get Old’ is het hek meteen van de dam en wordt deze concert-tempel één grote danszaal.

Deze Nathaniel Rateliff heeft één grote metamorfose ondergaan in die mate zelfs dat hij al een paar woordjes Nederlands in zijn bindteksten weet te steken. Het gans debuutalbum van deze Night Sweats krijgen we te horen en het is haast waanzinnig om te zien hoeveel fans hij op deze korte tijd hier in dit kleine landje heeft weten samen te brengen. Nummers als ‘Shake’ en ‘Thank You’ doen de zaal hier optimaal genieten van deze sensatie, want zo mag je ze gerust noemen.

‘Oud werk’ maar ook nieuw want met de songs ‘Out On The Weekend’ en ‘I Did It’ krijgen we al meteen ook een voorsmaakje dat er bij deze Nathaniel Rateliff & The Night Sweats nog veel moois zit aan te komen. ‘Woh Oh Oh’ is de aanzet voor het gospel getinte S.O.B. en, het is niet verwonderlijk dat de 850 aanwezigen hier onmiddellijk beginnen mee te brullen. Tropische toestanden en de  zinderende sfeer maken deze avond meer dan geslaagd. Hoe het ontstaan is weet ik niet. Gewoon door het enthousiasme of een knappe PR zet maar het werkt en wat werkt er….bij het einde van deze ophitsende S.O.B. blijft de zaal net als vorig jaar het refrein meezingen en samen onder het daverende handclappin’ komen Nathaniel Rateliff & The Night Sweats nog éénmaal terug voor ‘The Shape I’m In’. Iedereen hier was in een uitzonderlijke goede  stemming  al was onze en hunne ‘Shape’ met zweet doordrongen , dankuwel, merci!!!

Neem de eerste twee letters van deze Nathaniel Rateliff zijn naam en je krijgt NR...1

Met dank aan Martje van het 'Depot'...more pics on