© Rootsville.eu

Into The Blues

Café The Garage Diest & Jeugdhuis Tijl
2016, june 25


organisation: Cafè Garage
organisation: JH Tijl Diest

artist: D-Tale (B)
artist: Chilly Willy (B)
artist: Mark Bellen Band (B)

© Rootsville 2016

review & photo credits: Freddie

 

Een tweetal weken terug konden we nog een nieuw initiatief aangaande bluesmuziek verwelkomen in Beringen. Met Be-Mine hadden ze zo er meteen in Limburg een bluesfest bij. Een tijdje geleden hebben ze in café The Garage te Diest ook de koppen bij elkaar gestoken en zo kwamen Nadia en Bart Broux op het idee om in samenwerking met Jeugdhuis Tijl een openlucht event te laten plaatsvinden op zaterdag 25 juni. Iedereen doet het met de voor hem beschikbare middelen, en hoe kleinschalig het ook is we moeten en zullen deze initiatieven altijd blijven steunen. Een event dat hier in Diest openstaat voor groot en klein, voor jong en oud.

De ‘Garage’ zou het deel ‘Blues’ voor zijn rekening nemen en mensen van  JH Tijl zouden tijdens de change-overs zorgen voor het ‘alternatieve’  deel van deze avond. Voor dit deel van no-blues tekenen de groepen ‘Verfverdunner’, ‘Casper Auwerkerken’ en ‘A Gentlemen’ en omdat we trouw aan onze principes willen blijven en met alle respect voor deze bands kunnen we tijdens deze optredens ons wat bezighouden met het aspect ‘socializing’.

Het onderdeel blues daar hebben ze D-Tale, Chilly Willy en de Mark Bellen Band voor gecontacteerd. In eerste instantie waren de openers een coverband van 3 meiden maar door omstandigheden lukte dit niet en is de Mark Bellen Band uit de lucht komen vallen. De andere twee op de affiche daar kan je natuurlijk wel op rekenen en voor Chilly Willy is dit zoiets als een thuismatch spelen, en dan zal den Hu(i)bbe en band wel in hun sas zijn ;-). Patrick Cuyvers aka PC die stuurt dan het technische gedeelte in goede banen alvorens hij samen met Mario en D-Tale als aflsuitende groep hun ding kunnen doen. Een openlucht event dat brengt altijd wel wat risico mee zeker wanneer het zo een prachtige zomer is als nu dus hopen we voor Nadia en Bart maar het beste.

Nog vlug even chillen in het café alvorens Felix, Patrick en Mark hun ding beginnen doen.  Hun ding dat is zowat een mengeling van Americana en popsongs maar dan vooral gebracht op een onbezonnen en laid-back manier zoals zij dat kunnen. Hun bindteksten worden door Patrick niet zelden voorzien van de gepaste humor en zo zijn we weer een paar ‘moppen’ rijker geworden. Hun keuzemuziek varieert  van CCR over Van Morrison tot Simon & Garfunkel. Nummers als ‘Have You Ever Seen The Rain’, ‘The Boxer’ en ‘Brown Eyed Girl’ laten zich lekker luisteren. Omdat de naam van dit event ‘Into The Blues’ is brengt ook deze Mark Bellen Band een beetje blues in de vorm van de blues standard ‘Nobody knows When You’re Down and Out’ van Jimmy Cox uit 1923, een naam die me de ganse avond zal bijblijven.

Americana dan kunnen we natuurlijk niet zonder Johnny Cash en met diens ‘Ring of Fire’ komen er toch wel wat dreigende wolken opzetten en daar zou Hank Williams zijn ‘Jambalaya’ nog weinig aan kunnen veranderen en met ‘It’s All Over Now’ betekent dan ook het einde van de passage voor deze Mark Bellen Band, en nu vlug gaan schuilen…

Hevig en intens was die plotse regenbui en gelukkig maar voor de organisatie zou het nu gaan droogblijven al is dit nooit plezant te noemen. Ondertussen waren er al een paar 'patrons' van andere blues-festivals komen opdagen en zo zagen we die van 'Backyard Blues' en 'Be-Mine Blues' maar ook Gevarenwinkel was hier met een delegatie.

'Have You Ever Seen The Rain' daar krijgen we stilaan genoeg van dus tijd voor een band die aan hun derde jeugd bezig zijn en eentje om terug te zien en dan hebben we het natuurlijk over 'Chilly Willy'. De 'Die Hard' fans waren er ook dus ....Rock this house! Den Huibbe, Walter, Wim, Andy, Alain en de Witte daar weten we ondertussen wel van dat dit het moment is om dit bluesfeestje op gang gaat gaan komen en zelfs de niet bluesliefhebbers van Diest en omstreken kunnen het niet onder stoelen of banken steken dat de drang om te bewegen in hun naar boven komt.

Ook even Diest omruilen voor New Orleans met deze Chilly Willy en ook Johnny Mastro zijn ‘Can’t Get Even With My Baby’ zullen ze hier leren kennen. De Bart weet wel hoe hij zijn groepen moet van dienst zijn en zorgt voor de toelevering van genoeg  ‘blondjes’ al dacht de Witte bij de laatste levering Stella dat ze alle zes voor hem waren ;-) Nog wat meer ambiance met Slim Harpo zijn Te Ni Nee Ni Nu en de sfeer is hier ondertussen opperbest te noemen. De uitsmijter komt van Muddy Waters maar helaas was het een 'bad mojo' want de zekering kwam te springen...

Nu dat het droog zou blijven doken er dus andere problemen op voor de organisatie alsof het ‘Murphy’s Law’ betrof. Efkes een stress-moment maar gelukkig kon dit euvel worden opgelost en konden de aanwezigen zich gaan opmaken voor D-Tale. En dit allemaal op de manager van D-Tale haar verjaardag, shame on you gasten! De verjaardag van Rachel was gelukkig niet vergeten en zo werd deze hardwerkende dame toch gepast in de bloemetjes gezet.

Ook de 'spots' hadden het gegeven en dus moest ik me als fotograaf maar behelpen met wat er was voor deze tweede band om nog eens terug te zien. Trouwens deze D-Tale zal ook weer van de partij zijn op Gevarenwinkel. PC, Mario, Steve en Eric laten het evenwel allemaal niet aan hun hart komen en begonnen met het gepaste 'No Harm Done'.

Sinds de uitgave van hun CD 'Come Out and Play' lijkt dit wel een lokroep want ook hun fans groeien gestadig. 'Ride With The King' zouden we zo kunnen stellen en ook al is er haast geen licht toch hebben het allemaal naar onze zin en zelfs PC zit als vanouds te glunderen achter zijn 'beast' al was ook daar een klein probleempje bij aanvang maar met 'duct tape' en een nuchtere manager kan alles verholpen worden. D-Tale dat is dus gegarandeerd ook John Hiatt al zouden we 'Feels Like Rain' hier vandaag wel eventjes willen bannen...Achteraf is iedereen nog tevreden en we willen ons nog richten aan Bart en Nadia, uit de fouten kan je leren. Proficiat, we were into the blues today!!!

 

more pics on