© Rootsville.eu

Arne Van Coillie Trio
feat. Chrytsel Wauthier

De Ploeg Diepenbeek
2016, june 30


© Rootsville 2016

organisation: De Ploeg

artist: Arne Van Coillie Trio (B)
artist: Chrystel Wauthier (B)


 

Ook al breekt op gebied van club-concerten de komkommertijd een beetje aan toch vinden we hier en daar nog eentje de moeite om naar te gaan luisteren. Zelfs interessant genoeg om het EK voetbal links te laten liggen en daarvoor trok ik op donderdagavond naar ‘De Ploeg’ te Diepenbeek. Dit hotel/restaurant verandert telkens éénmaal per maand in en heuse jazzclub en dit door de samenwerking van Arne Van Coillie en de uitbaters van dit etablissement.

Het is steeds de intentie om samen met het Arne Van Coillie trio één iemand anders in de jazz te leren ontdekken en/of te bewonderen. Het programma is zoals steeds beloftevol en er is diversiteit genoeg om alle jazz-adepten  tijdens het seizoen ter wille te zijn. Vanavond gaan ze hier de vocale toer op met Chrystel Wauthier.

Vanavond sluiten ze hier ook het seizoen 2015-2016 af om ook hier toch een rustpauze in te kunnen lassen. Vooral vaste club-bezoekers hier aanwezig maar uiteraard ook wel enkele fans van deze 'youngster' in de jazz-scène. De begeleiding gebeurt als steeds door Arne Van Coillie die zich nog eens tegoed kan doen aan de geneugten van een 'buffetpiano' en dat is toch nog altijd iets anders dan een gewone keyboard. De rest van het trio zijn een ritme sectie die steeds weer tot de verbeelding spreken. Aan de drums Luc Vanden Bosch en aan de contrabas niemand minder dan Flor Van Leugenhaghe, beide doordrongen door kennis van hun instrumenten.

Chrystel Wauthier is een beloftevolle vocaliste in haar generatie en heeft bijzonder veel invloeden van soul en rhythm ’n blues in haar genen. Jazz leerde ze in 1999 ontdekken tijdens een masterclass. Haar vader introduceerde haar in de gospel en ze leerde al op heel jonge leeftijd piano spelen. In 2000 ging ze studeren in het Jazz conservatorium te Brussel en sindsdien speelde ze al aan de zijde van heel wat bekenden in deze tak van de muziek. In 2005 kwam er weerom een kentering in haar carrière door het oprichten van haar eigen trio met Quentin Liègeois and Sam Gerstmans wat in 2007 resulteerde in het album ‘Between Us’.

Een concertje van cool jazz met meer dan voldoende Latin invloeden is natuurlijk best te versmaden als uitsmijter van het seizoen. Met een klassieker als ‘What a  Differrence a Day Makes’, dat we allemaal ook wel kennen in de uitvoering van Dinah Washington, laat deze  Waalse landgenote dadelijk horen dat ze uit het juiste hout is gesneden. Zeer intiem brengt ze ook wat warme Latinjazz waarbij Astrud Gilberto hier vanavond in een terug jongere gedaante voor onze netvliezen komt post te vatten.

Standards als ‘I Can’t Give You Anything But Love, Baby’ en Cole Porter zijn ‘You’re So Nice To Come Home To’ passeren de revue en je kan je haast geen beter moment uitkiezen om een mooi seizoen te beëindigen…of misschien wel? En dan bedoelen we nog steeds die zwarte doek om achter de artiesten te hangen. Betere akoestiek en minder afleiding door het verkeer zal dan het resultaat zijn.