© Rootsville.eu

Turnhout Royale

Grote Markt Turnhout
2016, july 21


organisation: Grasshopper

artist: WB & The Mercenaries (B)
artist: Truly Lover Trio (US)
artist: The Bellfuries (US)
artist: Moonshine Reunion (B)

© Rootsville 2016

review & photo credits: Freddie

 

Tijdens de verlofperiode draai ik persoonlijk op vakantie-modus en dus is het piano, piano. Na het herbeleven van Blues Peer werd er een obligate rustperiode ingelast en na een paar dagen begon het toch weeral te kriebelen. Met een immens dilemma van waarheen viel de beslissing dan toch om op onze Nationale feestdag richting Turnhout te trekken voor ‘Turnhout Royale’.

Voor de organisatie van dit gratis rootsfeestje tekenen de stad Turnhout en Grasshopper. Peter 'Grasshopper' heeft het weer voor elkaar gekregen om een pracht van een affiche samen te stellen met 2 Belgische en 2 Amerikaanse formaties die de Grote Markt van Turnhout hier op deze heugelijke dag van de nodige ambiance zullen voorzien. Natuurlijk is heel het feestje voorzien van de nodige randanimatie waarbij zeker ook niet de kleintjes worden vergeten. De waterfonteintjes op de grote markt zorgen op deze warme dag voor de nodige verfrissing als vind ik het opmerkelijke dat in deze warme dagen sommige onder ons ijskoud kunnen blijven.


ook de Blue Chevy's waren er ;-)

Van start gaan we met de roots & rock ’n roll formatie uit de streek, met name ‘Moonshine Reunion’. Vandaag geen Sugaree voor Clark maar lekkere trucking country music om zo onmiddellijk met het vuurwerk te starten. ‘Moonshine Reunion’ dat zijn naast Clark Kenis ook Jorge Fortunato aan de steelguitar, Wan de Brabander aan de leadguitar en Joris Govers achter de drums. Alle vier een certitude voor ambiance.

Openen doen ze met ‘Grip on Reality’ en ook ik moet er me hier in m’n eentje bij neerleggen dat anderen vrolijk ergens anders aan het feesten gaan, that’s reality. Onmiddellijk een vrolijke bedoening met deze ‘Moonshine  Reunion’ en al meteen is het strollin’ time. Na een knappe versie van ‘Dirty Old Town’ schakelen deze vier over naar een semi-akoestische versie van ‘Ruby’. Nee niet die van de Kaiser Chiefs  maar die van Kenny Rogers  maar het is maar de vraag of zijn smeekbede hier helpt.

Na deze ambiance opener mag 'Frantic Franky' zijn eerste keer een oproep doen voor een bisser en alvorens DJ Boule zijn ding mag doen is het nog eventjes 'surfing time'...


it's strollin' time...

Vorig jaar op de alom gekende Rootsnight hier in de ‘Kuub’  stonden ze als headliner geprogrammeerd en vandaag mogen ze hier op deze gezellige happening nog eens aantreden en daar zijn we uiteraard meer dan blij om. Deze formatie uit Austin TX weten als geen ander een uitstekende blend te creëren tussen rock ’n roll country en rhythm ’n blues. The Bellfuries bestaan uit Joey Simeone (vocals & guitar), Mike Molnar (leadguitar), Jeff Seaver (upright & electric bass) en Chris Sensat (drums, percussion & vocals). Klaar voor ons nationaal feestje een internationaal tintje te geven.

Na hun laatste optreden hier zijn deze ‘The Bellfuries’ terug enorm populair en het rootsvolkje heeft van Joey Simeone maar een kleine aanmoediging nodig om dichter bij het podium te komen. Nummers als ‘Love Found Me’ en ‘Bad Seed Sown’ hebben als gevolg dat de al hoge temperaturen hier in Turnhout nog een paar graden hoger laten optekenen en met ‘Lovin’ Arms’ zijn we helaas wanhopig op zoek.

Zonder een encore laten we deze ‘The Bellfuries’ niet gaan en wat volgt is een waanzinnige versie van CCR’s ‘Born on the Bayou’…


some China dolls?

Net als The Bellfuries zijn ook het volgende trio afkomstig van over de grote plas. De ‘Truly Lover trio’ dat is rock ’n roll zoals ze het in de fifties wisten te brengen. Dus wordt de tent omgetoverd tot één grote ‘Happy Days’. Marcel Riesco richtte deze formatie op in 1990 en al dadelijk wisten we dat niet zomaar een eendagsvlieg zou worden. Samen met Bobby Garcia aan de drums en bassist Santiago Graciano brengen ze hier een set vol met  rockabilly en rock ’n roll.

Met een attitude tussen Buddy Holly en Roy Orbinson weet deze charismatische Marcel Riesco beide grootheden weer tot leven te wekken. Met nummers als 'Pretty Baby' en zeker ook met 'Long Time No Love' kunnen we ons hier allemaal in vinden en ook hij krijgt een welverdiende encore al sis het spijtig dat jij 'La Bamba' niet kent maar daar heeft DJ Boule dan weer de oplossing voor.


even scaface was here...

Op de wereldberoemde Rockin’ Around Turnhout van vorig jaar was onze nationale trots Walter Broes dadelijk akkoord om in de bres te springen voor een annulatie. Hoe kan je deze rootrocker anders bedanken dan door samen met zijn ‘The Mercenaries’ hier vanavond het vuurwerk compleet te maken. Samen met Bas Vastaen aan de staande bas en Lieven Declercq aan de drums weet dit trio als geen ander hoe ze een feestje moeten bouwen. In het najaar hopen we dan ook eindelijk hun lang verwachtte album te zien verschijnen, iets waarop gans roots-minded België al een tijdje zitten op te wachten.

OPener van Walter en de zijnen was het instrumentale 'Smoker' en hij 'de Broes' moest niet eens vragen om korter te komen. Nummers als 'Man Child' en 'Security' konden en mochten hier niet ontbreken al was er hier van security maar weinig te merken. Na een set vol overgave deed ook Walter en zijn Mercenaries besluiten met 'Dearest Darling'...


and we al have fun, fun, fun...

Een mooie Nationale feestdag hier in Turnhout en ook al was er geen speech van Peter 'Grasshopper' toch zijn we zeker dat het hier aangenamer was dan in Brussel...


opvolging?... on his way.

 

more pics on