© Rootsville.eu

Blueshappening


Markt - Zelzate
2016, august 13


organisation: Kanaalblues

artist: Norman Beaker Band (UK)
artist: Earl Jackson & CC Jerome's Jetsetters (UK/NL)
artist: Peter Green Tribute Band (NL)
artist: The Zoomatics (B)

© Rootsville 2016

review & photo credits: Freddie

 

Wanneer er één blues-happening is die we gewoon niet links kunnen laten liggen is het die van Zelzate wel. Tijdens de jaarlijkse kermis op de markt hier ook ieder jaar steevast de tent opgetrokken voor de ‘Blueshappening’. Nog een reden om er aanwezig te zijn is de organisator Ivan Bonne, deze sympathieke blues-man in hart en nieren  kom je zo goed als overal tegen op de festivals en dus zouden ook meer personen hem ook moeten steunen.

Wat ieder jaar ook bijna een certitude is dat deze happening gegarandeerd afsluit met één of andere Britse bluesrocker en dat is dit jaar de 'Norman Beaker Band'. In Zelzate is er ook ruimte voor net dat beetje meer swing en dit wordt in 2016 geleverd door Earl Jackson die zich zoals gewoonlijk lat begeleiden door Jerome Van Casteren en zijn band. Voor Ivan is het ook de gewoonte om iets uit zijn hoge hoed te toveren wat we niet al teveel tegenkomen en dan doelen we op de Nederlandse formatie met gitarist Richard van Bergen. Voor een Belgische blues-band wordt er ook altijd wel een plaatsje vrij gehouden op de affiche en het zijn dit jaar 'The Zoomatics' die de spits mogen afbijten.

Deze formatie komt uit het Antwerpse en bestaat uit de alom gekende harper en blues-shouter Serge Roegiest AKA Hoboken  Slim. Samen met Wicked Wezz, King D, Al C en Z.J. Vine deden ze vorig jaar in oktober nog mee in de finale van de Belgian Blues Challenge. Vandaag zal deze kleurrijke formatie hier het vuur aan de lont steken om zo deze Blueshappening 2016 op gang te trappen.

Zij halen de West-Coast swing richting Zelzate. Met deze swingende formatie wordt het hier in de feesttent aan Café Century al onmiddelijk dansen geblazen. Als een perfect geoliede machine weten ze hier al in de vooravond van deze Blueshappening het vuur aan de lont te steken. Gitarist Al C. en harper Hoboken Slim wisselen de vocals perfect af en met nummers als 'Red Hot Mama' en 'Ganster Of Love' doen ze met Johnny Guitar Watson er nog een streepje rhyhtm 'n blues bovenop. Ook voor een tearjerker vanformaat nemen ze de tijd en zo wordt Little Richard ook nog van onder het stof gehaald met een prachtige versie van 'Send Me Some Lovin'.

Al C. kondigt er nog eentje aan zonder te zingen, een instrumentaaltje dus waardoor ze nog eens hun kunnen in de verf zetten met 'St Louis Blues'. Spetterende start en dus kunnen ze uiteraard niet vertrekken zonder bisnummer en dat wordt Kim Wilson zijn 'I Believe I'm In Love With You' en we are in love with The Zoomatics.

Voorlopig moeten we het zonder sfeerfoto's doen want de gasten van licht en geluid waren er dit jaar niet bij van de start al is dit geen nieuwigheid.

Peter Green is de auteur van zoveel mooie blues-nummers zoals Albatros, Need Your Love So Bad,  Black Magic Woman, Rattlesnake Shake  en Oh Well en was tevens ook de oprichter van de Britse formatie Fleetwood Mac.  Hij was ook lid van John Mayall’s Bluesbreakers en is dus een hele brok geschiedenis. Richard van Bergen kwam samen met Will Sophie op het idee om voor dit Brits icoon een tribute band op te richten en daarvoor doen ze ook beroep een stand-in voor op Jody van Ooyen, met name Jeroen J. en Roelof Klein. Met een karrevracht aan hits in het arsenaal van Peter Green zal er ongetwijfeld ook een brok nostalgie op ons af komen.

Ze beginnen er aan met een 'clean sheet' maar na 'Messin' Around' dwalen ze ook af richting John Mayall's Bluesbreakers waar Peter Green uiteraard ook werkzaam is geweest. We moeten toch een beetje wachten tot 'Black Magic Woman' en 'Ramblin' Pony' de echte nostalgie weten op te wekken en wanneer ze dan ook aanzetten met een knappe versie van 'Albatros'. Op 'Like It This Way' brengen Richard en Will een knappe gitaar-conversatie en wordt ook stilaan tijd voor de plakker 'Need Your Love So Bad' als afsluiter. Ook hun 'encore' is er dan weer eentje om de sfeer naar een hoogtepunt te duwen met 'Oh Well'.

Voor de vrolijke noot van vandaag gaat zeker Earl Jackson zorgen. Je zou haast kunnen stellen dat we weer een tribute gaan krijgen want deze Britse ‘spring in ’t veld’ maakt er geen geheim van dat hij Chuck Berry in het hart draagt. Een hyper kinetische lolbroek die ook bekend is om zijn gekke bekken en zijn fijne humor. Hij laat zich begeleiden door de Nederlandse formatie CC Jerome & The Jetsetters.

'I might be black, but I'm in the village and I like white people too' en meer was er niet nodig dan deze quote om het publiek hier onmiddelijk naar z'n hand te zetten, al zal de karrevracht hits van Chuck Berry er ook aan toe dragen dat iedereen opeens voor het podium wilde staan. Van 'Maybellene' over 'Back In The USA' via 'Little Queenie' tot 'You Never Can Tell', met deze Earl Jackson komen de goede jaren van rock 'n roll terug naar boven alsof hij echt de 'baby' is van deze legende, dus 'hail, hail for Earl!.

Met 'Roll over Beethoven' en 'Johnnie B Goode' voelen we het aan sons water deze show kan niet eeuwig blijven duren en ook al was Earl jackson zo een beetje uitgezongen toch kon hij niet aan de smeebede van Ivan Bonne voorbij en kregen we als bisser 'I Can Tell', reprise ;-).

Met de Norman Beaker Band zijn we helaas aangekomen aan het einde van dit festival of moeten we het Blueshappening noemen. Deze bluesrocker stond in de jaren 70-tig mee aan de omwentelling in de Britse blues geschiedenis. Samen met zijn oudere broer Malcolm begeleidde hij menig grote namen in de blues zoals o.a. Muddy Waters en Howlin' Wolf. Norman Hume is zijn echte naam en is afkomstig van Manchester. Met hem staat dus ook een brok blues verleden op het podium. Met zijn band weet hij ook nog met regelmaat Chris Farlowe te begeleiden.

Britse Blues maar toch met een beetje soul inzich door de aanwezigheid van Tony Kelly op de saxofoon. Verder bestaat de band nog uit John Price (bass), Nick Steed (keyboards) en Steve Gibson (drums). Met nummers als 'Only I Got What The Other Guys Want' en 'Break It Down' krijgen we werk van Norman Beaker zelf maar ook voor werk van John Mayall en Muddy Waters kan er bij deze Norman Beaker Band tijd wroden gemaakt en zo krijgen we een volwaardige afsluiter voor deze Blueshappening editie 2016...and it ain't over till the fat lady sings!

more pics on