© Rootsville.eu

Swing Wespelaar
(friday)


Wespelaar
2016, august 19


organisation: Swing

artist: Mike Wheeler Band (US)
artist: Mike Sanchez (UK)
artist: The Blue Chevy's (B)

© Rootsville 2016

review & photo credits: Vanessa & Freddie

 

We zitten al ruim over de helft in de oogst-maand en dus wordt op deze vrijdag 19 augustus tijd om richting blues-dorp Wespelaar te gaan afzakken voor de jaarlijkse traditie van 3 dagen uitstekende blues. Ieder jaar spreekt de affiche van ‘Swing Wespelaar’ steeds weer tot de verbeelding en ook voor de editie van 2016 zal dit niet anders gaan zijn. Iedere dag zijn hier onder de kerkentoren van de Sint-Lucia kerk wel meer dan een paar highlights op te tekenen en helaas maar waar zullen de planten in het Arboretum na dit derde weekend van augustus weer de tijd nodig hebben om tot rust te komen.  Ikzelf kom hier al sinds de jaren negentig toen het nog een bescheiden festival was en café ‘De Zwaan’ één van mijn vaste stekjes was.

Voor het startschot hebben die van de crew het niet al te ver gaan zoeken en zo kwamen ze uit bij de lokale ‘Blue Chevy’s’. In 1999 stonden ze hier ook al op het podium samen met ‘Nine Below Zero’ en ‘The Nightporters”.  In 2004 deden ze het nog eens over aan de zijde van Danny Bryant, Julians Sas en Lazy Lester om er maar een paar te noemen.  Ietwat lasten deze ‘Chevy’s een rustpauze in…of toch niet want in 2007 duiken ze weer op onder de naam ‘PopLawSky’. Dat zelfde jaar stonden ze ook onder die naam op de affiche van ‘Swing’ en nu 2016 gaan ze ons terug verheerlijken met hun mix van blues en rhythm ‘n blues maar dan terug onder de ouwe getrouwe naam waaronder ze ook begin dit jaar een nieuw album op de markt wisten te brengen.

Het plein was meer dan goed vol gelopen op deze eerste dag van ‘Swing’ en dat schept uiteraard hoge verwachtingen voor de rest van het weekend. Onder de talrijke aanwezigen is het de eerste keer met die deze ‘Blue Chevy’s’ en deze bleus zijn met deze blue’s onmiddellijk mee wat niet zo verwonderlijk is want Kris, de Martello broertjes en de rest van de gang spelen hier de ziel uit hun lijf.

Met een ode aan Filip Casteels laten ze hier het plein onder de tonen van ‘Snakes’ al duchtig swingen en met de titeltrack van hun ‘Turn It Back’ haalt Kim uit zijn trompet zelfs wat Mexican vibes. Met nummers als Chuck Berry zijn ‘You Never Can Tell’ en Kim Wilson zijn ‘My Babe’ halen ze uiteraard twee kaskrakers vanonder het stof maar zie het werkt, want de dreigende wolken verdwijnen dank zij deze Blue Chevy’s. En wat een opener van editie 2016.

Na het wervelend concert van ‘The Blue Chevy’s’ is het de beurt aan Mike Sanchez. Deze rock ’n roll legende hoeft hoegenaamd geen introductie. Iedere rock ’n roll fanaat kent zonder twijfel nog zijn periode bij ‘The Big Town Playboys’ uit de jaren tachtig. In zijn al heel rijke carrière dook deze entertainer met Spaanse roots ook op aan de zijde van Bill Wyman met diens Rhythm Kings, dus are you ready for Mike Sanchez?

De eerste paar nummers waren die van de PA zeker niet mee want Mike Sanchez was amper te horen en ook al was hij wat ziekjes toch lag het niet aan hem. Eindelijk hadden ze het door en toen de menigte ineens laaiend enthousiast reageerde vroeg Mike zich wel even af waarom het nu pas was want deze rock 'n roll guy is het gewoon dat hij onmiddelijk zijn fans kan mee hebben. Openen deden ze met het instrumentaaltje 'Don't Lose Your Cool' dat we kennen van Albert Collins.

Ondanks dat Mike Sanchez er niet zo 'alive' uitzag ging deze rock 'n roll show steeds maar crescendo. Met nummers als 'I'm Ready' en 'Key To The highway' werd het een knap rhythm 'n blues showtje van deze 'Hungry Man'...Dat de brave man wat ziekjes was is hem vergeven want anderen zouden misschien niet zijn gekomen en hij wel and that's the spirit.

Met blues uit Chicago wordt deze vrijdag van Swing afgesloten. Mike Wheeler laat zich niet alleen inspireren door Sam Cooke hij speelt zijn muziek zo goed na dat je bijna vergeet hoe het originele nummer nu eigenlijk klonk. Naast liedjes zingen heeft hij ook een groot schrijftalent. Van dit talent hebben al velen gebruik gemaakt, zo heeft Mike al liedjes geschreven en samen gespeeld met Nellie Tiger Travis, Peaches Staten, Sam Cockrell, Demetria Taylor… En samen met de Chicago band Big James &The Chicago Playboys nam hij 5 platen op. In 2014 werd hij opgenomen in de Chicago Blues Hall of Fame en reist nu samen met zijn 3-koppige band de hele wereld rond de mensen warm te maken voor de Chicaco Blues.

Het moet echter niet altijd Chicago Blues zijn, met het grootste gemak glijdt Mike van Jazz naar Rock, van old time blues naar top 40 muziek. Met een mix van eigen nummers uit hun nieuwe cd ‘Turn Up’ zoals ‘You Won’t Do Right’ en ‘Living my Dream’ en covers als Freddy King’s ‘Have You Ever Loved a Woman’ aangevuld met enkele heerlijke gitaarrifs is deze set en avond alweer veel te snel om. Maar niet getreurd, morgen staat er weer een schitterend affiche klaar.

Die van 'Swing' haaden nu echt de weergoden mee voor de eerste dag want de paar druppels waren zelfs een beetje welkom in het broeierige en aangename sfeertje hier in Wespelaar en nu die good mojo maar vasthouden voor de rest van het weekend...till tomorrow!

 

 

the happy ones


the interested one

the serious one

the thirsty one

 

more pics on