© Rootsville.eu

Jazzwood


Chartreuzenbos Holsbeek-Linden
2016, august 20


organisation: Jazzwood

artist: Sofie
artist: Loumèn
artist: Les Tzigales
artist: OakCity Jazz Band

© Rootsville 2016

review & photo credits: Freddie

 

We naderen het einde van augustus en her en der zie je de wilde ganzen al samen troepen om gezamenlijk hun tocht naar andere oorden te voltrekken. In de omgeving van het ‘Chartreuzenbos’ te Holsbeek-Linden zien we dan weer een grote meute jazz- en muziekliefhebbers het bos intrekken voor het jaarlijkse ‘Jazzwood’. Ze zijn hier aan de 6de editie toe en het lijkt er al vroeg op of het bordje  ‘sold out’ zal hier ook dit jaar niet misstaan. Je moet de weergoden natuurlijk een beetje mee hebben om in deze omgeving van onze eigenste fauna en flora  een ‘event’ als dit op poten te kunnen zetten maar het succes van deze Intergemeentelijke  Culturele Samenwerking  (IGCS) tussen Aarschot, Begijnendijk, Holsbeek, Rotselaar en Scherpenheuvel-Zichem blijft maar groeien.

Guido en zijn crew hadden de laatste dagen al meer dan eens richting ‘Zusters Clarissen’ getrokken, in die mate zelfs dat de winkels in de buurt met een tekort aan eieren dreigden te komen maar ook hier zullen onze  parlementariërs met de nodige taksen en belastingen wel een oplossing voor vinden. Voeg daarbij nog de plannen van SABAM en iedere organisator zal op zoek moeten naar wat extra sponsors. Misschien is het moment wel aangebroken om de personen die voor die oplopende kosten verantwoordelijk zijn een festival-verbod aan te smeren ;-)

Voor de editie 2016 van dit gezellig en aangenaam jazzfestival waren het nu eens niet de groene en bonte  spechten die op de beuken en eiken iedereen welkom trachten te heten met hun getokkel maar aan de inkom stonden die van de OakCity Jazz Band met hun vrolijke een aanstekelijke ‘hot jazz’ iedereen te verwelkomen. Dit initiatief werd zo wat door  iedereen gesmaakt en de animerende aanbreng van hun ‘Dixieland’ droeg meteen bij aan de gemoedelijke sfeer die hier altijd overvloedig aanwezig is.

Deze OakCity Jazz Band zijn afkomstig uit het verre Limburg en brachten het al tot op het gerenommeerde New Orleans Jazz & Heritage Festival en dat is niet niks. Normaliter bestaat deze  vrolijke bende uit Maaseik en omstreken uit 7 vrolijke muzikanten maar door de verlofperiode werd hun bezetting voor vanavond grondig gewijzigd. Geen nood want met een mannetje minder geven ze nog altijd evenveel van jetje. ‘Ze’ dat zijn Herman, Danny, Lou, Lieven, Bob en Patrick en onder de tonen van  ‘When the Saints Go Marching In’ blijven de bezoekers maar toestromen. Heerlijke binnenkomer is dit!

Opmerkelijk is dat er ieder jaar ook steeds nieuwe gezichten aanwezig zijn en zo zijn de organisaties van ‘Jazz in Thals’ uit Herentals en ‘Jazz @ Home’ uit Mechelen hier ook aanwezig. Twee events die iedere jazz-adept zeker eens moet hebben aangevinkt. Het droge weer wordt door iedereen verwelkomt en wie ook door Guido Peers en Jan Muës wordt welkom geheten zijn de talrijke aanwezigen. De 'MC' voor de avond is zoals steeds radiostem Marc Van Den Hoof en door zijn vakkundige kennis weet hij de volgende gasten aan te kondigen.

Ook bij deze ‘Les Tzigales’ zijn door de verlof invulling enkele wijzigingen in de bezetting doorgevoerd maar Ramsyi Irani weet samen met zijn ‘soulmates’ voor vanavond iedereen te laten genieten met hun mix van ‘Swing Manouche’ en Franse chansons uit de periode van Charles Trenet. Door hun intieme aanpak met nummers als ‘Ménilmontant’ en ‘South Of The Waltz’ ben je gewoon verplicht om aandachtig te luisteren en zo al dit moois in je op te nemen.

Openen doen ze voor deze 6de editie van Jazzwood met ‘The Anniversary Song’. De conversaties tussen de gitaren van Ramsy en Sam Stuyck en de heerlijke accordeon vibes werken gewoon betoverend in deze omgeving. Ook de warme stem van Sam doet iedereen vergeten te ademen om toch maar niet te gaan storen. Uiteraard mag onze eigenste Django Reinhardt niet ontbreken op het appel en zo kan je stellen dat ze hier op hoog niveau openen in het Chartreuzenbos.

Tijdens  de ‘change-overs’ is het natuurlijk weer de opdracht van de ‘OakCity Jazz Band’ om in de spotlights te treden, wat ze met veel bravoure doen. Door hun inbreng is het veel aangenamer keuvelen voor iedereen bij een lekker glaasje blonde Horst. Ondertussen is de site hier weer vol gelopen met een mix van muziekliefhebbers maar ook met talrijke sympathisanten.

Backstage had ik al een babbel met de volgende artieste kunnen maken en deze Loumèn zal hier toch een beetje voor een internationale en exotische toets gaan zorgen. Deze nachtegaal met Congolese roots leeft al wel een paar jaar in België en net als haar keuze van muziek gaat ook haar Nederlands met felle passen vooruit.

Eén van haar vaste begeleiders is zonder meer bassist René Calvin. Deze Braziliaan weet steeds weer te imponeren door de rust die hij overbrengt naar de rest van de band. Met Loumèn kleuren ze hier vandaag even buiten de lijntjes en kunnen ze ook een beetje het jongere publiek op hun wenken bedienen. Met de invulling van haar ‘Souljazz’ met soms een knipoog naar de R&B weet deze Loumèn al onmiddellijk iedereen te verbazen met haar binnenkomer ‘Upside Down’.

In een mum van tijd weet ze iedereen te laten meezingen met nummers als 'On and On'. Voor de poppy toest brengt ze vanavond een eigen jazzy versie van Amy Winehouse haar 'Valerie'...en ja hoor dit wordt best gesmaakt door het publiek in die maten dat ze als dank iedereen overeind kreeg en daarmee waren bijna ook de bomen aan het meedansen.

Het aanvoeren van meer dan één gros eieren wierp ook z'n vruchten af deze avond want het was maar een sporadische keer dat er een 'paraplu' open ging en dit maar voor enkele luttele seconden dan nog wel. Na een laatste aantreden van de OakCity Jazz Band kunnen we ons al gaan opmaken voor de allerlaatste act van vanavond.

Sofie heeft hier in ons België geen introductie meer nodig maar toch geeft MC Marc er een eigen toets aan door ieder bandlid afzonderlijk aan te kondigen, iets wat hij trouwens in stijl voor ieder concert wist te doen.

Met Sofie gaan we ook terug in de tijd toen de evergreens hoog tij vierden in muziekland. Met nummers van Bacharach en andere is het toch niet moeilijk om iedereen mee te krijgen want het blijven allemaal herkenbare nummers al gaan ze al jaren mee. Iedereen kent wel ‘What The World Needs Now’ of ‘Walk on By’ en daarmee krijgen we hier onze Vlaamse versie van een Dionne Warwick te aanschouwen.  Na haar versie van ‘I Say a Little Prayer’ brengt Sofie de klassieker ‘Summertime’ van Gershwin waarin ze flarden van ‘Hit The Road Jack’ en ‘Fever’ weet in te verwerken. Met ‘I’ll Never Fall In Love Again’ moeten we dit helaas ontkrachten want ook vanavond vallen velen nog voor deze Sofie.

De tijd is aangekomen om de obligate attributen boven te gaan halen want een zaklamp is geen overbodige luxe om de terugweg aan te gaan vatten al heeft de organisatie ervoor gezorgd om genoeg theelichtjes langs het pad te zetten wat nog eens het sprookachtige van deze Jazzwood extra in de verf komt te zetten. Proficiat aan de organisatie en zo kunnen ze al stillaan aan het werk voor editie 2017 want de lat wordt telkens weer een beetje hoger gelegd.


Sofie


Loumèn


Les Tzigales


OakCity Jazz Band

en een serenade voor het IGCS

 

more pics on