© Rootsville.eu

Ian Siegal (solo)


Missy Sippy Ghent
2016, september 06


club: Missy Sippy Gent

artist: Ian Siegal (UK)


© Rootsville 2016

review & photo credits: Freddie

 

De zomerfestivals zijn nog niet allemaal verwerkt en de eerste clubconcerten kondigen zich al aan. Voor één van de eerste in de rij trekken we al dadelijk naar de Delta aan de Leie in Ghent. Plaats van afspraak, de nu toch al wel gekende Missy Sippy van Marie en Jelle. Op de Brusselse ring waren ze ook nog in vakantie modus dus kwam ik veel te vroeg aan in deze 'Vloamsche' Juke Joint dus had ik nog tijd over om te chillen. De 'bouncers' Guy en Tim waren er ook al dus een kleine babbel ging ook nog net met resultaat enkele hot items die nog niet aan de grote klok mochten worden gehangen. Wanneer dan wel? Misschien rond Kerstmis Ho(w) ho(w) ho(w) ;-)

Het was niet bepaald de bedoeling maar toen de programmatie online was kwam in beeld dat het voorseizoen van de dinsdag clubconcerten vooral akoestisch zouden zijn met als eerste in de rij niemand minder dan het Britse bluesicoon Ian Siegal.

Ian Siegal solo is zelfs voor mij een primeur want voor één van zijn akoestische concerten had ik nog nooit de tijd genomen dus met grote honger keek ik uit wat het zou gaan worden. Bessie Smith en Fats Waller hadden de Ghentse feesten ook overleefd, so let's get it on....

Als voorbeschouwing voor zijn nakende '25 Years of Touring' is het de intentie van Siegal's manager om meer eigen werk te brengen en vanavond zou hij dit al van toepassing gaan brengen al zou er ook in eerste instantie meer blues dan gewoonlijk in de set verweven zijn. Aan de deur moesten ze het bordje 'Sold Out' hangen en dan bedoelen we ook uitverkocht want hier in de Missy Sippy kon gewoon geen sardientje meer bij, en met de veiligheid in het achterhoofd werd er dus geen kat meer binnen gelaten. Vol is vol en dus kon Marie met veel trots deze klasbak aankondigen!

Een concert waar Ian Siegal achteraf trots kan op zijn want zelfs voor de meest kritische personen was dit gewoon goed. Een mix van eigen werk met covers en uiteraard nummers van Ian Siegal zijn grote voorbeeld Charlie Patton. met buiten een 'Indian Summer' gaande waren de temperaturen binnen ook lichtjes excotisch te noemen maar dit buiten beschouwing gelaten werkte Ian Siegal zich ook letterlijk in het zweet zodat een fris hemd tijdens de break geen overbodige luxe bleek te zijn.

Dit was een intens optreden zonder al teveel poespas, 'straight on' zoals het hoort te zijn. Bindteksten die vol zaten met droge Britse humor zoals...I'm the Donald Trump of the Blues, maar bovenal veel sterke nummers variërend van Delta tot country blues en soms een beetje akoestisch Americana zoals bij zijn 'I Am The Train', een nummer waarbij enkele die hards het teveel werd. Prachtig dat Ian Siegal dit uit zijn mouw wist te schudden met klassiekers als 'Come On Into My Kitchen' of een lichtjes aangepaste 'It Ain't Nobody's Business But My Own'. Werk van Guy Clark of de Negro-spiritual 'Oh, Mary Don't You Weep' waardoor we met alle respect luisterden naar deze voor de avond, blues-troubadour.

Paul De Laat had ondertussen ook al het etablissement betreden gepakt met rugzak en smoelschuif en dus mocht ook hij op het laatst een extra dimensie geven aan dit toch al intense optreden. Sterke start van dit nieuwe seizoen met als volgende clubconcert 'Joe Filisko & Eric Noden' en dus kunnen we op dinsdag 25 oktober weer op de koffie bij Missy Marie...

 

more pics on