© Rootsville.eu

Jazz@Home
(zaterdag)


Mechelen
2016, september 10


organisation: Jazz at Home

artist: The Swing Barons (B)
artist: Swing Station (B)
artist: WHexp (B)

locatie: Stadschouwburg Mechelen

© Rootsville 2016

review & photo credits: Freddie

 

In aanloop naar het gekende ‘Jazz at Home’ kan je de avond ervoor steevast terecht in de Mechelse Stadsschouwburg voor een voorsmaakje van wat er zondag op je zit af te komen. Jaarlijks komt er ook een thema aan bod en voor de editie 2016 is dit ‘Swing. De aspirant MC’s voor deze avond zijn Soraya Hramat en Tijmen Govoaerts en zij doen hier hun ding met de nodig portie humor erin verwerkt.

'Jazz Swingt' en die als allereerste mogen aantreden in deze Stadsschouwburg zijn de winnaars van de jaarlijkse JazzContest Mechelen. Diegene die dit vorg jaar op hun naam wisten te schrijven is het trio 'WHexp'.

Het betreft hier drie ‘youngsters’ in de Belgische jazz-geschiedenis die elkaar enkele jaren geleden vonden op het Conservatorium te Antwerpen. In eerste instantie bestonden ze als Quartet maar uiteindelijk swingenze als trio door het leven. Deze drie dat zijn Willem Heylen op gitaar, Ruben De Maesschalck op elektrische basgitaar en Tom Lambrecht aan de drums.

Zij brengen hoofdzakelijk eigen werk en proberen pop en rock te integreren in hun composities die voortdurend in ontwikkeling zijn. Het is Willem Heylen die meestal instaat voor de composities en arrangementen waardoor hij zich laat beïnvloeden door namen als Tim Miller, Frank Zappa, Avishia Cohen  en Chris Potter.

Vanavond openen ze hier met ‘Rode Maan’. Dit trio kan je beschouwen als drie streekgenoten en Willem zelf mag zich beschouwen als een echte ‘Maneblusser’. Ook al speelt de jeugd hier mee toch weten deze 'WHexp' wel degelijk waar ze naar toe willen. Nummers als ‘Tribal Song’ en ‘Wobble’  brengen genoeg diversiteit om niet te gaan vervelen maar steeds met de nodige knipoog naar wat er buiten de jazz leeft.  Afsluiten doen ze vanavond met ‘Devils Play’ en daarmee zullen deze 'WHex'p zeker en vast hun ‘Binnenpretje’ hebben gehad.

Met buiten nog een 'Indian Summer' die zijn laaste krachten laat gelden zijn de aanwezigen binnen hier in deze Stadsschouwburg na deze eerste set duidelijk aan een verfrissing toe en is het voor de mensen van het 'Cultuurcentrum' en de vrijwilligers van Jazz at Home' alle hens aan dek.

Binnen werd het podium dan maar vlug getransformeerd voor het thema 'Jazz Swingt'. Afsluiter zijn 'Les Swing Barons' en daarvoor moeten we richting Luik. Dit ensembele bestaat uit Alain Frey (contrabas & zang), Jean-François Foliez (klarinet), Joachim Lanello (viool), Renad Crols (piano) en Laurent Vigneron (drums).

Voor Alain Frey is Mechelen geen onbekende stad want hij was hier al eens te gast met 'Zizalie' en dan weten insiders wel dat het zal swingen. Deze 'Swing Barons' nemen ons vanavond mee naar de swingende jazz van de jaren 20 en 30-tig. Zij doen dit niet alleen maar zorgen ook voor een visueel aspect in deze voorstelling en daarvoor zorgen Anke Broothaers en Chris Smet.

Dit duo brengen als 'Swing Station' tijdens het concert een demostratie van de 'Lindy Hop'. Deze Afro-Amerikaanse dans die ontstond in de jaren twintig en dertig is een samenmelting van verschillende dansen waaronder ook de 'charleston'. De ontwikkeling van deze 'Lindy Hop' ontwikkelde zich gelijktijdig met de swingende grooves van die tijd. ook bij de 'Blues' en 'Vintage pop' is deze retro dansvorm enorm populair.

Al van bij het begin met hun eigen 'Barons Back In Town' weten deze 'Swing Barons' deze dansers te inspireren en krijgen we hier samen met een heerlijk potje early jazz en prachtige demostratie van hou we destijds en ook nu weer op jazz muziek kunnen dansen en bewijzen ze met nummers als 'Jee Baby' en 'Tiger Rag' dat zowel slow als uptempo kan. Het enige dat in mijn ogen kwam te ontbreken was een muurpiano om het plaatje compleet te maken.

Jazz van destijds was gewoon 'Easy Living'....

 

more pics on