© Rootsville.eu

Jazz@Home


Mechelen
2016, september 11


organisation: Jazz at Home

artist: Manoir du Swing (B)
artist: Les Bandits de Belleville (B)
artist: Nomad Swing (B)

artist: Sing Dealers (B)

locatie:
Galerie M (Manoir du Swing)
Dusk till Dawn (Les Bandits de Belleville)
Goovaerts - Smekens (Nomad Swing)
Van der Vorst - De Ron (Swing Dealers)

© Rootsville 2016

review & photo credits: Freddie

 

Op zondag 11 september is het weerom verzamelen geblazen voor het event ‘Jazz at Home’. Dit ‘live jazz’ festival is reeds aan de 12de editie toe en brengt jazzmuziek dit jaar bij liefst 24 gezinnen in de woonkamer. Iedere jaar groeit het aantal vrijwilligers in Mechelen die hun woning of ruimte open willen stellen voor dit fantastische gebeuren. Mechelen transformeert van de avond ervoor helemaal in een jazz-gemeenschap en daar zijn die van de ‘Jazzzolder’ bijzonder fier op en met reden. Net zoals het naburige Wespelaar zich de titel toe eigent van Bluesdorp kunnen de Maneblussers met trots hun geliefde stad omdopen tot ‘Jazz Town’ want deze muziek leeft hier het ganse jaar. 24 gezinnen en/of bedrijven die hun ruimte ter beschikking stellen waar de optredende muzikanten telkens 3 set afwerken. Prachtige locaties en uitmuntende jazzmuzikanten zoals Lennart Van Preat, Bram Weijters, Carlos Nardozza, Dré Pallemaerts, Chris Joris, Dirk Van Der Linden, Jean Van Lint en zoveel talrijke anderen opkomende grote namen maken van deze Mechelse binnenstad één groot jazzfeest. Om dit allemaal nog extra in de verf te zetten was het ook nog Open Momumentendag wat nog meer volk naar deze stad wist te lokken. Op iedere locatie worden de gasten verwelkomt met een hapje en een drankje en bij de drankjes hoort ook steevast een 'Maneblusser'.

Ieder jaar weer valt de organisatie omtrent reporters en fotografen op de schouders van Erwin Van Rillaer aka Winus (Jassepoes) en ook hij weet altijd het vlekkeloos te laten verlopen. De Jazzzolder en Jassepoes zijn dat weekend een perfect geoliede machine te noemen want alles is steeds tot in de puntjes geregeld. Ieder jaar mogen de 'plaatjesmakers' van dienst hun voorkeur opgeven en met de titel 'Jazz Swingt' in het achterhoofd viel mijn persoonlijke keuze op drie groepen die Gyspy Jazz brengen.

Jazz Manouche, Gypsy Jazz, Zigeuner Jazz, Swing Manouche of Hot Club de France het zijn allemaal temen die hetzelfde genre van muziek weten te omschrijven welk kwam te ontstaan in de jaren dertig. De 'godfather' van deze Swing Manouche is dan nog wel een Belg en daar mogen we terecht fier op zijn. Django Reinhardt werd geboren in Liberchies (Henegouwen) op 23 januari 1910 in een woonwagenpark. Als zigeuners trokken ze rond tot ze uiteindelijk een vaste stek vonden in een woonwagenpark rond Parijs. Django Reinhardt was een sinti-gitarist met een voorliefde voor jazz. Samen met violist Stéphane Grappelli richte hij in 1934 'Quintette du Hot Club de France' op en het was diezelfde Grappelli die Django Reinhardt leerde schrijven. De bezetting van een Manouche band bestaat voornamelijk alleen uit snaar-instrumenten.

Mijn programma voor 'Jazz at Home' bestaat dus uit drie bands die deze swingende stijl van muziek weten te beoefenen en voor de eerste van de dag trek ik naar 'Galerie M' in de Kanunnik De Deckerstraat 56. Deze galerij opent zijn deuren voor 'Jazz at Home' en de groep 'Manoir du Swing'.

Deze galerij is gelegen in een herenhuis uit 1825 en werd in 2009 volledig gerestaureerd door Jef en Marleen. Deze 'Galerie M' werd genoemd naar de uitbaatster en huisvest diverse actuele kunstuitingen.

Hier te gast dus 'Manoir du Swing en dit Quartet bestaat uit Marc Beuds (klarinet), Drik Poel (gitaar), Frank Ludwig (gitaar) en Luc Verlackt (bass). Het eerste concert is tevens ook hun eerste set van 3 stuks voor vanmiddag. Mevrouw Marleen is een klein beetje gestresseerd en dat is begrijpelijk ook. Net nu we midden in een 'Indian Summer' zitten, is het net deze dag bewolkt en miezerig en valt het plan om de artiesten in de prachtige tuin te laten postvatten gedeeltlijk in het water als zal het zeker tegen de laatste set nog wel zonnig worden. Ieder bezoeker kan voor of na het concert zijn of haar blik laten vallen op de fijnzinnige kunstobjecten die her en der tentoongesteld staan.

'Manoir du Swing' die waren alle vier gefocust op hun instrumenten en hun nummers want ook al moesten ze even terug de veranda in, deze swingende four lieten het niet aan hun hart komen en brachten hier een mix van Jazz Manouche met nummers als 'Minor Swing' en 'Nuages' maar ook andere klassieke pareltjes als 'Sweet Georgie Brown' en Al Jolson zijn 'Anniversary Song' werden hier ten gehore gebracht.

Van hier uit trekken we richting O.L.Vrouwestraat 81 waar de B&B staat met de naam 'Dusk till Dawn'. Of Quentin Tarantino hier ooit is komen logeren weet ik niet en denk ik ook niet. Deze B&B is uit de as gerezen van een herenwoning uit 1870 en met een mameren inkomhal met art nouveau muurschilderingen weet dit mooie gastenverblijf oud en nieuw te verenigen.

Hier zijn we voor de 2de set van Les Bandits de Belleville, een ensemble dat de 'Swing Manouche' van vroeger en nu weet te verenigen. Deze bandieten van de mooie stad bestaan uit Margot De Ridder op zang, Florian De Schepper en Jonas De Meester op manouche gitaar, Pablo Golder op diatonische accordeon en Jelle Van Cleemputte op contrabas. Een bende Gypsy bokkenrijders dus...

Deze 'Les Bandits de Belleville' weten hier in deze statige B&B iedereen te veroeren met mooie covers zoals Louis Jordan zijn 'Is You Is Or Is You Ain't My Baby' of Duke Ellington zijn 'It Don't Mean a Thing' maar boven al brengen ze hier eigen werk dat met perfect naast de talrijke klassiekers kan postvatten en daar behoort zeker en vast hun 'Life on Track' bij.

De tijd vliegt snel wanneer je onder betovering bent van zulke mooie 'Gypsy Jazz' en helaas zijn we al aan de 3de en laatste locatie toegekomen. Bij de familie Goovaerts - Smekens komen we terecht in een pand waarvan de geschiedenis al terug gaat tot in de 13de eeuw. Marc en Grete hebben dit statische pand uitbegreid met een nieuwbouw waar het optreden zal plaatvinden. Dit 'Kolveniershuis' is gelegen in de Sint-Jacobsstraat 62 in Jazz-Town.

Hier treffen we 'Nomad Swing' aan en dit nomadische vijftal bestaat uit Ine Smet, Seppe Van Tilborg, Koen De Cauter, Dajo De Cauter en Frederick Van den Berghe. Deze formatie heeft een gulden middenweg gevonden tussen Jazz, Swing en Gypsy muziek. Drummer en trompetist Jan De Coninck waren gasten voor vandaag.

Opmerkelijk is dat deze locatie een heuse 'green room' ter beschikking heeft voor de artiesten en eentje waar ik me ook met plezier zou kunnen neervleien. Marc is een hobbykok wiens liefde voor het koken buitensporige proporties heeft aangenomen maar dat kan alleen iedereen hier ten goede komen en laten we het ons lekker smaken.

Deze 'Nomad Swing' brengen hier vandaag knappe bewerkingen van o.a Louis Armstrong zijn 'Blue Truning Grey Over You' maar ook hun versie van 'Lullaby of Broadway' is er eentje dat de tand des tijds moeiteloos kan doorstaan. Songs als 'The Dipsy Doodle' en het door Billi Holiday beroemd gemaakte 'Them There Eyes' kan je ook op hun album 'Diddle Daddle' terug vinden.

Even op mijn plannetje gekeken en ik kan op de terugweg als bonus nog eens langs gaan bij Familie Van der Vorst - De Ron voor een impressie van de 'Swing Dealers'. Gastheer en gastvrouw Bart en Linda betrekken een smaakvol gerestaureerde woning in de schaduw van Sint-Jans kerk. Voor Dirk Van der Linden is deze plaats dan weer een meevaller want de dochter des huizes speelt piano en dus heeft deze vlegel zowaar een vleugel ter beschikking. De 'Swing Dealers' dat zijn ook in de eerste plaats Jean Van Lint aan de contrabas en humor en saxofonist Vincent Mardens.

Of het nu de gastvrouw of de gastheer is die het voor jazz heeft is met dit trio geen euvel te noemen want naast swingende klassiekers weten zijn met de nodige portie humor iedereen mee te krijgen en zo krijgt ook 'Billie Jean' van de King of Pop hier zijn plaatsje. Nog een opmerkelijk iemand die hier aanwezig blijkt te zijn is een originele handgemaakt Mechels Opsinjoorke en omdat de gastheer niet de persoon is om omhoog te worden geworpen is de aanwezigheid van dit stukje geschiedenis niet op Bart van toepassing. Deze Swing Dealers delen hier kwistig swingende grooves uit maar ik laat me stilaan afzakken richting centrum om wat bij te praten met de collega's.

Helaas zit deze editie er weer op voor 2016 en ja we kunnen al niet meer wachten tot volgend jaar want op 'Jazz at Home' kan je achter één van die vele deuren weer steevast iets nieusw ontdekken. Een gemeende 'dankoewel' aan de Jazzzolder vzw, JCI en de Jazz Town Mechelen.


Manoir du Swing @ Galerie M


Les Bandits de Belleville @ B&B Dusk till Dawn


Nomad Swing @ Goovaerts - Smekens


Swing Dealers...bengels tussen de engels.

 

more pics on