© Rootsville.eu

10 Jaar CC Den Egger
Hommage Zjef Vanuytsel
Jazzisfaction feat. Denise Jannah & Ben Vanderweyden
Jan Muës Quartet


CC Den Egger Scherpenheuvel
2016, september 23


organisation: CC Den Egger

artist: Denise Jannah (NL)
artist: Ben Vanderweyden (B)
artist: Jazzisfaction (B)
artist: Jan Muës Quartet (B)
artist: Dirk Blanchart (B)
artist: Micheline Van Hautem (B)
artist: Stoomboot (B)

© Rootsville 2016

review & photo credits: Freddie

 

Op vrijdag 23 september blazen ze in CC Den Egger te Scherpenheuvel al 10 kaarsjes uit en daarbij komen we tot de ontuchterende vaststelling dat het leven alsmaar sneller aan ons voorbij gaat. Doordat ze hier aan hun tweede lustrum toe zijn moet dit uiteraard op gepaste wijze worden gevierd. Programma samensteller en artistiek directeur van dienst is Roeland Van Gorp en voor deze gelegenheid is hij zeer inventief tewerk gegaan. Eerst wordt de show gestolen door de evenenees 10-jarige Roos Van Gorp die samen met MC van de avond Lenneart (Lenny & De Wespen) dit feestweekend op gang trappen met het gepaste 'Ik Hou Van U'. Na de obligate speechen van de burgemeester en uiteraard van de schepen van cultuur Kris Peetermans komen we eindelijk toe voor wat we hier zijn en dat is muziek.

Een verjaardag vieren samen met een homage is ook niet zo vanzelfsprekend want ze starten hier vanavond met een eerbetoon aan de architect van dit complex. De ironie wil dat deze persoon vorig jaar van ons is heengegaan en dat de uitvaart hier ook al plaatsvond en zo blijft de 'soul' van deze populaire kleinkunstzanger hier voor altijd aanwezig. Rockzanger Dirk Blanchart van de formatie Luna Twist gaat vanavond alle eer aan Zjef geven en brengt samen met Micheline Van Hautem en Stoomboot het gepaste eerbetoon aan deze kleinkunstenaar.

Zowel Blanchart als Stoomboot brachten eerder al een prachtige versie van 'De Zotte Morgen'. Micheline Van Hautem deed in 2014 een theatertour met Zjef Vanuytsel en bracht nadien nog een bijzonder virtueel maar pakkend duet met 'Ik Weet Wel Mijn Lief', dus zijn deze alle drie het best geplaatst om dit nieuwe lustrum voor Den Egger in te zetten en zouden we zo zingen van...Hop Marlene.

In 2015 werd de Big Band Jazzisfaction hier in deze zelfde cultuurtempel de eer toebedeelt om te fungeren als huisorkest. Om hun prestatie vanavond meer kleur te geven wist de dirigent van deze band Jos Moons niemand minder dan jazzdiva Denis Jannah uit te nodigen. Deze dame bracht hier vorig jaar in november nog een tribute aan Ella Fitzgerald dat op veel bijval kon rekenen. En of dit allemaal nog niet genoeg is nodigen ze ook nog een Tienenaar Ben Vanderweyden uit. Vorige maand daverde de jazzwereld op zijn grondvesten door de aankondiging van het overlijden van onze meest populaire Ket, Toots Thielemans. Ook Toots krijgt hier vanavond als het ware een homage en wie is daar het best voor geschikt dan mondharmonica-virtuoos Ben Vanderweyden.Denise Jannah en Ben Vanderweyden houden het voornamelijk bij 'standards'. Eerst is Ben aan de beurt met nummers als 'Candy' (1944) en 'How Insensitive' van Carlos Jobim waarna diva Denise het beste van zich geeft met o.a. 'What a Difference a Day Makes' (1934) en 'Fly Me To The Moon' (1954) en dan zeggen we graag 'Alright Okay You Win' (1955) maar vragen ons toch af of ze in de diverse conservatoria geen hitmachines meer klaarstomen of moet het eerst 'extra special' zijn nu in Jazz?

Nadat 'Jazzisfaction' ook alleen hun kunnen laten horen mogen de twee 'special guests' nog eens aantreden met 'All Of Me' (1931) en 'My Funny Valentine' (1937) door Denise Jannah en een opmerkelijk arrangement op 'Bluesette' (1962) van onze beroemste 'Ket' door Ben Vanderweyden.

Als dit alles achter de rug is heeft Roeland en zijn Egger na de taart nog een verrassing in petto voor de muziekliefhebbers onder ons. Zoals de jazzadepten van Scherpenheuvel en omstreken al wel weten is hier enkele jaren geleden het 'JazzCafé' ontstaan en dit seizoen zijn ook zij al aan hun 4de jaargang toe. In samenwerking met 'JazzCafé @ Den Egger' kan voor diegenen die er vanavond niet genoeg van krijgen er kennisgemaakt worden met dit inspirerend concept. Eén van de oprichters van dit evenement is Jan Muës en vanavond kan iedereen die dat wil gratis kennismaken met het 'Café' en het Jan Muës Quartet.

Jan zijn Quartet bestaat ook nog uit Johan Sabbe op de black & white keys en de ritme sectie met drummer Luc Vanden Bosch en Frank De Wolf aan de staande bass. Onder het geroezemoes van de talrijke aanwezigen brengt ook dit Quartet onverstoord jazz-standars als 'Tangerine' (1941) en 'Desafinado' (1959) maar Jan Muës zou zichzelf niet zijn als hij toch niet wat eigen nummers er tussen gooit zoals een levensecht (?) verhaal met 'Trio Baskul'. Of deze kennismaking van het JazzCafé op het grote publiek de gewenste impact zal geven weten we op dinsdag 25 oktober bij het optreden van 'The Very Big Band'.

 

more pics on