© Rootsville.eu

Limburg Roots Festival

Elckerlyc St-Lambrechts-Herk (Hasselt)
2016, september 24


organisation: CC Elckerlyc

artist: Boogie Beasts (B)
artist: 70's Tush (B)
artist: The Zoomatics (B)
artist: Chilly Willy (B)

© Rootsville 2016

review & photo credits: Freddie

 

Vorig jaar trapten ze hier in het CC 'Elckerlyc' het limburg Roots Festival' op gang en nu zijn ze dus al toe aan hun volgende editie. Toen hielden die Limburgers het in eigen provincie met onder meer Blues Lee, Doghouse Sam & His Magnatones en Bourbon Street. Ook vandaag is de headliner een Limburgse aangelegenheid met de 'Boogie Beast' al hebben ze de helft van deze beesten in Wallonië gaan zoeken wat dus straks een spetterende afsluiter gaat worden dus Johny L'Hoyes heeft het maar ferm in elkaar gestoken.

Niet ver van Limburg in het naburige Vlaams-Brabant is dan weer de beste opener die je op een festival kan indenken gehuisvest en dan hebben we het over 'Chilly Willy'. Den Huibbe en de gang staan ervoor bekend dat ze in staat zijn om een 'fest' met de nodige bluesambiance op gang te trappen en daardoor een zegen zijn voor de organisatie. Naast dat ze volgend jaar hun 25 jarig bestaan vieren hebben ze ook de oudste bluesdrummer van het land in hun rangen en dat is dan ouderomsdeken Walter Cuyvers (75 jaar astemblieft). Dus naast boogie beesten staan er ook feestbeesten op het podium hier in 'Elckerlyc'. Met nummers als 'Baby Please' en 'This is Hip' wordt het dan als vanouds shaken geblazen en dat zullen ze ook hier geweten hebben.

Den Huibbe, Walter, Alain, Andy, Wim en de Witte zijn een certitude in ons blueslandje en zijn voor zover ik weet al aan hun 7de leven bezig dus zijn het eigenlijk geen pinguins maar black cats. Op vrijdag 28 april 2017 in het CC 'Den Amer' te Diest zal voor hun een feestje worden waar talrijke fans van gaan genieten. Nu doen ze dat hiervoor iedereen op het 'Limburg Roots Festival' en daarmee is de toon voor deze tweede editie ingezet. 'Chilly Willy Loony Goony and the Free American Indian Hippy Blues Street Fruits, they gonna rock this house tonight!!! En ze blijven verrassen met nummers als 'I'm Trying' van de Radio Kings en 'Who' Been Talkin'' van Howlin' Wolf. Wanneer ze aan 'This is Hip' toekomen kan je enkel besluiten dat de conversatie tussen 'Strat' en 'Gibson' alsmaar gesmeerder verloopt om niet te zeggen perfect. We moeten wel besluiten dat deze (S)illy Willy's toch ook nu als volwaardige bluesband mogen geboekt worden want dat zijn ze echt!..en dat vonden ook de aanwezigen.

Ook de tweede band op de 'bill'' weten hoe ze de aanwezigen in beweging kunnen krijgen. Deze Antwerpse formatie 'The Zoomatics' brengen een mix van blues, West-Coast swing en rock 'n roll. Gitarist Al C. en harper Hoboken Slim zijn net als 'Chilly Willy' verre van bleukes want Hoboken Slim en Al C makes al samen muziek van als ze de schoolbanken verlieten en dat is lang geleden en samen draaien ze ook al een tijd mee in onze blues-business. Met nummers als 'Red Hot Mama' en 'Ganster Of Love' doen ze met Johnny Guitar Watson er nog een streepje rhyhtm 'n blues bovenop en swingen zullen we.

Na eigen werk zoals 'What's With The Weather?' uit hun laaste album halen ze met 'Blue and Lonesome' eentje van Little Walter van onder het stof en ook hier krijgen we een knap staaltje op de chromatic harp van Hoboken Slim. Van een tearjerker van formaat met Little Richard zijn 'Send Me Some Lovin' tot een staaltje jazzy blues met 'St. Louis Blues' voor deze Zoomatics is dit een koud kunstje en laten zo horen dat ook zij van alle markten thuis zijn, en zelfs een heerlijk duel tussen de 'Tele' van 'Wicked Wezz' en de 'Strat' van Al C in 'Hot Little Mama' is een zoveelste hoogtepunt.

De fun kan niet meer stuk maar schakelen ze hier nu over naar het stevigere werk. Met deze '70'Tush' uit de regio van Ghent komen we in het rock gedeelte van de blues terecht en je mag gerust rock met een hoofdletter 'R' schrijven. Sven Vande Neste, Pieter Minne, Koen De Coker, Jeroen De Keyser, Maarten De Meyer en Tony Van Hoecke weten hoe ze moeten rocken en treden heel wat op bij onze noorderburen. Eigen werk zoals 'Snakeskin Cowboy's' en 'Brown Sugar' laten ze hier de aanwezigen kennis maken met pure en uitstekende rock en dan nog wel van eigen bodem.

Voor sommigen was het net dat beetje te luid maar akkoord het is steeds een heel contrast wanneer er op een festival van jump-blues naar solid rock moet worden overgeschakeld. En het belangsrijkste van een goed festival is toch nog steeds voldoende afwisseling, want spijs doet eten! Ook al komen er heelrijke ballads aan als 'Old Love' waar de bluesliefhebbers toch enkele flarden van Santana in kunnen terugvinden toch blijft het hoofdbestanddeel van deze '70 Tush' de snedige gitaarrifs maar van echte headbangers is hier helaas geen spoor of het moet de Sven zelf zijn. Dat ze naast eigen werk ook steengoede covers weten te brengen bewijzen ze hier met 'Remedy' van 'The Black Crowes', een nummer dat Bart van Oetslovenblues dan bijzonder weet te appreciëren.

Na deze rockende Oost-Vlamingen komen we terecht in een collectief van Vlaams en Waals. Deze Boogie Beasts voorstellen is als een open deur intrappen want de lijst met clubs en festivals die dit viertal al heeft kunnen aanvinken is ellenlang aan het worden. Vanavond ook wel een speciale aangelegenheid voor de Waalse tak van deze coalitie want de schoonbroers Fabian en Mathias zijn beiden jarig en hoe...Geen taart Johny? shame on you ;-)

Jan, Gert, Lord Benardo en The Goon Mat, en hun doordringende beats gaan hier zonder meer het dak afblazen en ze beginnen eraan met de intro Ella Line. Stevig erin hakken dat is eigen aan deze beesten. ‘Shake’me’ en ‘Coming Home’ laten horen waarom deze samenwerking tussen de beide gemeenschappen in België zo geliefd zijn. Een intense en opzwepende 'Boogie Chillen' doen velen hier naar adem happen en dat is uiteraard waar deze 'Boogie Beasts' voor berucht zijn. Ook 'The Game' is na zo vele keren ook voor mij nog steeds een hoogtepunt met het doordringende...saturday night.


Happy Birthday Bro's

Het blijft zinderen tot de allerlaatste noot en met ‘Disco’ zetten ze hier zonder meer de apotheose van de avond en van dit festival in. From the left to the right and from the right to the left...maar helaas is dit dan ook het einde van deze tweede editie van dit Limburg Roots Festival en samen met Hookrock, Oetslovenblues, Be-Mine Blues, Backyard Blues en grote broer Blues Peer laten ze voelen dat de blues-festivalitis in Limburg meer dan levendig is.

Ook bij de dansers was er een Waals-Vlaamse samenwerking ontstaan. Knap gedaan en nu werk aan de winkel voor 2017!

more pics on