© Rootsville.eu

Damen Fowler Group

Keeping The Blues Alive - Vlierden (NL)
2016, september 25


organisation: Keeping The Blues Alive

artist: Damon Fowler (US)

© Rootsville 2016

review & photo credits: Freddie

 

Ook bij onze noorderburen hebben de clubconcerten reeds een aanvang genomen en dus gaan we richting Vlierden in Noord-Brabant waar de gebroeders Brouwers aan het roer staan van de organisatie 'Keeping The Blues Alive'. Vanaf het eerste concert dat ik hier mocht bijwonen voelde ik me onmiddelijk thuis in deze aangename gemeenschap van KTBA. Vandaag voor het openingsconcert hebben ze een Amerikaan op de affiche staan die misschien nog niet zo gekend is bij het grote publiek maar dan kan hij deze 'KTBA' best als springplank gaan gebruiken. Damen Fowlers is afkomstig van Florida en in zijn blues vindt je invloeden terug van country, swing en vettige swamp-blues wat ook kenmerkend is voor de slide die deze Damen Fowler goed onder de knie weet te hebben. Samen met zijn trio dat verder bestaat uit bassist Matt Walker en drummer Justin Headley gaat hij hier op deze zondagnamiddag de vlam in de pijp te steken. Uiteraard wordt zoals gepast iedereen hier hartelijk welkom geheten door Ellen, Mia, Theo en Martin dit samen met de voltallige vriendenkring, so we say hello!

In combinatie met het goede weer en dat er op de blueskalender zoveel te doen is ziet het er in eerste instantie prangend uit voor de opkomst. Neem daarbij nog dat de familiale waarden hier in Noord-Brabant op zondagmiddag nog niet zijn verdwenen zijn de dames van Theo en Martin voor hen de hoop in bange dagen. UIteraard is er nog steeds het gegeven van de ruime vriendenkring van deze 'Keeping The Blues Alive' en dus net op tijd voor het concert lijken de vrije plaatsjes te worden ingenomen, so let's get it on.

Voor aanvang van het concert konden we nog een babbel maken met Damon en zo leerden we dat het voor Nederland en de avond ervoor in België voor hem een primeur was. Elders in Europa kam hij dan wel weer aan de bak als lid van de groep 'Southern Hospitality'. Dat het in de 'Tampa Bay Area' net als hier in Noord-Brabant steeds een gezellige bedoening is kan je afleiden uit zijn verhaal. Zo zijn ook JP Soars en deze Damon Fowler beste maatjes en is zo de bassist Matt Walker bij beiden waar te nemen. Dus al een eerste vertrouwelijk gezicht. Als drummer heeft hij Justin Headley mee die als specialiteit heeft met blote voeten achter de drums te zitten en net als hier in dit deel van Nederland het leven altijd langs de zonnige kant bekijkt.

Dat het bij deze Damon Fowler een mix van verschillende stijlen is kunnen we hier dadelijk aan de levende lijve ondervinden. 'Blues & country samen met een hoge dosis swamp-blues maken zo dat hij daardoor zijn eigen stijl heeft kunnen ontwikkelen. Nummers als 'Sounds Of Home' en 'Where I Belong' zijn daar het muzikale voorbeeld van. Swamp-blues uit het diepe zuiden is zelfs het hoofdbestanddeel in zijn concerten wat niet zo verwonderlijk is want zijn album 'Sounds Of Home' dat bij Blind Pig werd uitgebracht, daar tekende Tab Benoit als producer.

Nummers als 'Sugar Lee' en het slowbluesje 'Old Fools, Bar Stools, And Me' worden dan ook best gesmaakt samen met de bekende snacks hier in zaal Thijssen. Er werd bij aanvang van het concert ook een stoel geplaatst op het podium waar Damon Fowlers in de tweede set dankbaar gebruik van maakt wanneer hij zittend zijn slide als lap steel weet te gebruiken, bij een tamelijk uitgesponnen 'Sugar Shack' waarna ze hier aan de ook al gebruikelijke danspasje beginnen zodat we kunnen vaststellen, onbekend is daarom niet onbemind. Met dank voor een intens trio bestaande uit Damon Fowler, bassist Matt Walker en zijn 'barefootin' drummer Justin Headley en natuurlijk KTBA. CU!

more pics on