© Rootsville.eu

Doug Deming & The Jewel Tones
feat. Big Pete


Keeping The Blues Alive - Vlierden (NL)
2016, oktober 23


organisation: Keeping The Blues Alive

artist: Doug Deming (US)
artist: Big Pete (NL)

© Rootsville 2016

review & photo credits: Freddie

 

De kop was er hier in Vlierden al af vorige maand met Damon Fowler. Vandaag stond er ene Doug Deming op de affiche samen met zijn ‘Jewel Tones’. In eerste instantie zou hij samen komen met  Dennis Greunling maar door roet in het eten ging dit niet door. Nu in iedere relatie komen soms al eens barstjes maar het goedmaken voelt altijd des te beter aan ;-).

Eerder dit jaar was er in Rijsel het enige concert in Europa van deze Doug Deming & The Jewel Tones en daar moet maar eens werk van worden gemaakt en dat dacht ook Patrick Van Speybrock uit het Franse Lille want hij was als vurige fan aanwezig voor een hartelijk weerzien. Hier bij de familie Brouwers voelen ze het ook zo aan want wat waren ze blij dat deze uit Detroit afstammende swingende guitarslinger hier op hun affiche mocht prijken. Voor mij was deze Doug Deming nog een onbeschreven blad en achteraf heb ik daar wel wat spijt van want het werd een heerlijke swingende namiddag waar maar geen eind aan kwam. Met 'tourmanager' Fred Klee had ik een babbel over het reilen en zeilen van deze Doug Deming en zo wist ik dat Steve Guyger onderweg was voor de rest van deze 'tour' maar hier in 'Holland' dachten ze zo van wij hebben hier toch harpers genoeg en haalden ze er maar dadelijk één van hun boegbeelden bij in de naam van Big Pete.

Four o' clock PM and ready for take-off...Een bluesman 'pur sang' kan je deze Doug Deming nu niet echt noemen maar heerlijke jump en swing met een bluesy attitude gaat er bij mij altijd wel in en dat dachten de velen aanwezigen hier ook. Van nummers als 'Blues Stop Knockin' van Lazy Lester tot het met Arabian getinte 'Mayba Someday Pretty Baby' over enkele hoogstandje van ieders favoriet T-Bone Walker er werd hier duidelijk een feestje geboren. Eerst kwam er nog de vraag in me op waarom heeft deze Doug Deming een 'harper' nodig maar met nummers als 'I Need My Baby' werd het meteen duidelijk en leek het of Big Pete een vast lid was van deze 'Jewel Tones'. Nog eentje van Robert Johnson in een hedendaags jasje steken en met een instrumentaal arrangement van Burnett zijn Spoonful werd het na een uur en een kwart tijd om een pauze in te lassen...

Een kleine babbel met 'den' Doug leerde ons dat er voor begin januari een nieuw album zit aan te komen waar we na deze zinderende eerste set uiteraard rijkhalzend naar gaan uitkijken en nu ons ONMIDDELLIJK opmaken voor een bijna al even lange tweede set. De rest van 'The Jewel Tones' bestaat uit Andrew Gohman op de upright en Fender bass en drummer Sam Farmer. Ze begonnen eraan met 'You Make Me Feel So Glad' en wie ben ik om dit te gaan ontkennen. Na een mix van blues en swing krijgen met Chuk Berry zijn 'Reelin' and Rockin'' nog een extra vleugje rock 'n roll waarna met een jazzy intermezzo een Big Pete bijzonder sterk uit de verf komt en dan is het tijd voor een o'l n°6 met het swingende 'I Want You To Be My Baby'...gehoord?

Met het op een Muddy Waters gerelateerd rifje nemen ze met 'Money Honey' afscheid van Vlierden maar KTBA zou zijn eigenheid verliezen moesten ze weer niet met een verrassing afkomen. Er was nog een 'smoelschuiver' in da house en met Thomas Toussaint die we ook kennen van Fossen & Toussaint mocht ook hij enkele nummers mee blazen en zo liep dit feestje weer buiten alle proporties naar het einde toe. Bedankt voor het goed gevoel 'H' en aan Theo en Martin en hun steeds maar groeiende aanhang bedankt ook voor de heerlijke garnaalkroketjes, they were damned good!
more pics on