© Rootsville.eu

Ladell McLinn (US)
supp. act Bluebird (B)


De Verlichte Geest Roeselare
2016, oktober 23


club: De Verlichte Geest

artist: Ladell McLinn
artist: Bluebird© Rootsville 2016

review & photo credits: Wim Taveirne

 

Hoe kun je een mooie zondag in de herfst afsluiten? Juist met een blues optreden. Ik had gezien dat in de Verlichte Geest in Roeselare  Bluebird en Ladell Mclin optraden.

De verlichte Geest is bij veel blues fanaten alsnog onbekend als concertzaal voor blues optredens. Het is een plaats waar veel hard rock en Heavy metal bands komen spelen. Maar sedert geruime tijd is er elke derde donderdag van de maand een blues jam. Ook was er een paar maanden geleden een prachtig optreden van de Roeselare groep Leaky Roof en RB Stone uit de USA. Deze keer was het de beurt aan de Gentse groep Bluebird. Zij omschrijven zich als “jonge band”, oude ziel, akoestische blues met Gentse roots. De band liet zich al meermaals opmerken tijdens de intussen legendarische bluesjams met Guy Verlinde en Tiny Legs Tim in Damberd, Hotsy Totsy en Missy Sippy.

Bluebird brengt doorleefde songs met harmonicasolo’s die refereren naar de tijd dat blues a way of life was, met echo’s van Walter Horton, Sonny Boy Williamson 1 én 2, George Harmonica Smith, James Cotton en Little Walter. De band nam het publiek mee op een tocht door de Mississippi Delta en passeert even langs de Chicago blues-scene, waar ze een aantal obscure jaren 1930-40 bluessongs wegritsen.

Tussen de covers van bekende artiesten zoals Monkey on a Limb van George harmonica Smith, brachten ze ook eigen nummers,  met de titels Indian Headed Monkey , Fake Face , Mister Honey Bee , Red light is coming en Smiling Machine Het publiek kon genieten van een goede performance van de liedjes, waarbij men zich terug in de zestiger jaren voelde. Zeker een band om nog eens aan het werk te zien.

Ladell Mclinn groeide op in Chicago en het was zijn broer drummer Andre Cotton die Ladell in contact bracht met de blues. Het ging snel voor McLinn want op zijn negentiende speelde hij reeds in de huisband van ‘Buddy Guy’s Legend’ te Chicago en wat later deelde hij op het Chicago Blues festival reeds het podium met o.a. Derek Trucks. In 2005 bracht deze Ladell McLinn zijn debuutalbum ‘Stand Out’ op de markt en in 2014 kwam ‘I Am King’ uit. Ook Europa kwam aan de beurt waar hij samen met Carlos Santana op het Montreux Jazz festival kwam op te treden. Tijdens studio sessies werkte hij ook reeds samen met Koko Taylor en Johnny ‘Guitar’ Watson.

Voor zijn optreden in Roeselare kon hij op de diensten rekenen van Carlo Van Belleghem  en Anthony de Ruyver. Carlo is in de eerste plaats autodidact maar volgde Masterclasses bij oa Neil Schon. Momenteel is hij actief als bassist bij de Nederlandse formatie Phil Bee's Freedom en Stan Van Samang, The Expandables en als freelance muzikant. Carlo bouwde zijn ruime muzikale ervaring op bij oa Roland, Wigbert, Boogie Boy, Sofie, Bea Vandermaat en vele anderen. Ook speelde hij samen met Nederlands gitaarfenomeen Jan Ackerman in een Jimmy Hendrickx tribute. Carlo is tevens actief als privé-leraar basgitaar.

Anthony, vaste drummer bij o.a. Experienced, een metalband, The Again en gitaar en percussie bij een folkband (Project F), werd gevraagd  door Danny DE Man, die boekingen doet voor Experienced  en ook buitenlandse artiesten en bands naar België brengt, om met Ladell Mclin op te treden. Reeds 4 optredens toert Anthony mee in Vlaanderen.

Ladell begon er onmiddellijk met songs a la Jimmy Hendrix. Hij speelde veel eigen nummers: don't burn down the bridge, Stand Out, i am King en het wondermooie liedje Mona Lisa. Zijn gitaar riffs waren uitstekend en net zoals Jimmy ging hij op zijn knieën zitten tijdens één van de riffs. Ook bracht hij voodoo child van Jimmy Hendrix en TNT van AC/DC, waar het publiek van genoot. Andere nummers van hem die hij speelde waren Rich man’s lounge, 44, curse and fight, i'll play the blues for you.

Na 2 bisnummers konden we terugblikken op een mooie blues concert met 2 groepen die uitstekend speelden. De afwezigen hadden het mis om thuis te blijven. Deze zaal doet zijn best om ook de blues fanaten naar Roeselare te brengen met maandelijkse jams en optredens. Volgende optreden is op zondag 27 november met de Raw Blues Experience.

more pics on