© Rootsville.eu

Rosblues 2016


Rosmalen (NL)
2016, oktober 29


organisation: Rosblues

artist: Guy Verlinde & The Mighty Gators
artist: The Bluesbones (winners BBC 2016)
artist: Chilly Willy
artist: Tiny Legs Tim

© Rootsville 2016

review & photo credits: Freddie

 

Dit noem ik nu eens ballen hebben. Een blues-festival organiseren in Nederland met uitsluitend Belgische bands en dus wanneer de mensen van Rosblues zoveel respect tonen voor onze groepen moeten wij toch evenveel respect tonen voor hen en kunnen we niet anders dan aanwezig zijn. Zaterdag 29 oktober, een dagje Holland dus en meer bepaald richting Noord-Brabant. We worden verwelkomt door Rinus van Zuidam en hij weet me te zeggen dat na een 'Dutch Day' en een 'British Day' het tijd werd om een 'Belgian Day' aan het rijtje toe te gaan voegen. Aan het podium was ook een Belgische vlag bevestigd en met 'Jupiler' als pils voelden we ons helemaal thuis. Met op de affiche Guy Verlinde & The Mighty Gators, The Bluesbones als winnaars van de Belgian Blues Challenge 2016, Chilly Willy en op het kleine podium Tiny Legs Tim zijn we ervan overtuigd dat het hier best gezellig zal worden.

De deuren openen om 7PM en een beetje later start deze Belgische dag op het kleine podium met ‘Tiny Legs Tim’. Solo of met band is deze Tim De Graeve een  gevestigde waarde geworden in onze blues-scène en vanavond zal hij tijdens de change-overs de Delta sfeer hier in Rosmalen laten opsnuiven. Als geen ander weet hij ‘de blues’ over te brengen naar de reeds talrijke aanwezigen en het lijkt erop dat dit danscentrum vanavond lekker gevuld zal zijn. Met een arsenaal aan nummers weet deze Tiny Legs Tim oud en nieuw te verenigen en daarbij wordt zeker en vast het werk uit zijn laatste album ‘Stepping Up’ niet vergeten.

Dat ze ook in het ooitje hebben met welke band ze op het hoofdpodium moeten aanvangen is wel duidelijk wanneer Den Huibbe en zijn Chilly Willy Loony Goony and the Free American Indian Hippy Blues Street Fruits (with the humbling mumbling Mocking birds) op de affiche staan. Chilly Willy heeft er al jaren hun handelsmerk van gemaakt om een bluesfest op gepaste wijze te doen starten en dat is met een hoop fun en ambiance. Een groep die haast 25 jaar de podia weet te bevolken heeft uiteraard al wat wijzigingen doorstaan en nu dat de laatste aanwinsten zoals guitarslinger Andy, bassist Wim en harper 'de Witte' reeds een tijd goed zijn ingeburgerd is mijn persoonlijke mening dat ze van dit imago af moeten zien te geraken want eerlijk, ze worden steeds maar beter en beter. De datum nadert met rasse schreden dat deze Chilly Willy de studio gaan induiken voor de opnamen van de langverwachte CD.

Ook al kunnen de fans haast alle nummers meekelen toch zijn de laatste periode enkele andere nummers de setlist ingeslopen. Met nummers als 'Who's Been Talkin'' van Howlin' Wolf is de sfeer hier reeds optimaal en met het beweegbare 'Te Ni Nee Ni Nu' laat dit danscentrum eindelijk zien waarvoor de naam staat. This is Chilly Willy, this is Hip!!!

Hierna begeven we ons terug naar de aanpalende 'chillin' room' voor een nieuw half uurtje van heerlijke Delta en Country blues met Tiny Legs Tim als one-man band. Na dit tweede optreden van Tiny Legs Tim krijgen we meteen al de grotere kanonnen aan het werk met 'The Bluesbones'. Ook deze formatie is al een tijd waanzinnig populair in Nederland en ze wisten in België nog maar pas de finale van de Belgian Blues Challenge te winnen waardoor ze volgende jaar onze kleuren op de European Blues Challenge in Denemarken mogen en moeten gaan verdedigen. Hun laatste album 'Live' krijgt niets dan positieve recensies in de States en dit is toch niet niets te noemen.

The Bluesbones bestaan uit de welgekende Nico en Stef, Edwin op Hammond, Geert aan de bas en Marc achter de drums. Nummers als 'Moonshine' en 'She's Got The Devil' zijn hier bij onze noorderburen al een hele tijd ingeburgerd en het hoeft niet meer gezegd, deze Bluesbones zijn hier waanzinnig populair. Met een hoge acceleratie cruisen ook dit vijftal richting einde maar uiteraard niet zonder hun opzwepende 'Devil's Bride'. Na deze tussenkomst van 'The Bluesbones' moet de zaal weer even op temperatuur worden gebracht en is het weerom tijd aan Tiny Legs Tim om de neuzen allemaal richting klein podium te laten wijzen.

De volgende op de 'bill' hebben we nog weten beginnen maar ondertussen zijn deze Guy Verlinde & The Mighty Gators al lang een gevestigde waarde geworden in blues-country, zowel in hun thuisbasis als ver er buiten. Het onvoorspelbare aan Guy Verlinde is dat hij zo een brede kijk heeft op de blues dat het met moeite is in te schatten welke nummers hij zal spelen. Wat wel een certitude is dat het allemaal goed zal zijn. Of het nu covers, eigen werk of nummers uit het arsenaal van Hound Dog Tayler zijn je weet het nooit maar gedrevenheid is zeker één van zijn stokpaardjes. Als een Kameleon weet deze Guy Verlinde zich dan ook moeiteloos aan te passen aan de aanwezigen en blues it is!

Vanavond zien we ook een streekgenoot terug in deze formatie met guitarslinger Stijn Bervoerts. Ook al is hij bij deze ‘Mighty Gators’ nog vrij nieuw en staan er nog maar een paar concerten op de teller het lijkt alsof hij zich als een vis in het water voelt  bij deze ‘gators’.  Heel de zaal voelt zich ‘Alive’ bij deze Guy Verlinde en wanneer na zijn ode aan Mr. Maxwell Street de eerste noten van ‘Ain’t No Sunshine’ van Bill Withers weerklinken wordt deze tent één grote danstempel. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de ‘Gator Bop’ eraan zit te komen met een dosis rock ’n roll pur sang en zo is het niet enkel op de radio een feestje.

Met zijn bluesbrother Tiny Legs Tim aanwezig kan het niet anders of deze Guy Verlinde brengt samen met Tim het lijflied van de 'Missy Sippy' te Gent en ook gitaargenie Stef Paglia mag een eerste keer komen meejammen op 'Goin' Down To Mississippi'. Wie gedacht had dat met het zydeco'ke 'Laissez Le Bon Temps Roulez' het gedaan zou zijn kwam bedrogen uit want samen met Stef, Nico en Den Huibbe kreeg dit Belgisch feestje hier op Rosblues nog een extraatje om u tegen te zeggen met een lang uitgesponnen en waanzinnige 'Hipshake'.

It ain't what they do, it's the way that they do it!!!

Een Belgisch bluesfest in Nederland was zonder meer deze editie van Rosblues en we hebben ons hier geen seconde zitten te vervelen, integendeel dit was blues, dit was Belgisch...met dank aan Rinus & Co.


more pics on