© Rootsville.eu

Imperial Crowns (US)
supp. act Bloezz (NL)


De Bosuil Weert (NL)
2016, november 06

organisation: De Bosuil

artist: Imperial Crowns (US)
artist: Bloezz (NL)

© Rootsville 2016

review & photo credits: Freddie

 

We schrijven november 2007 en ineens waren één van de beste ‘live acts’ in de blues-scène van de radar verdwenen. We hebben het hier natuurlijk over Jimmie Wood en JJ Holiday met hun Imperial Crowns. De laatste maal dat ik deze 'IC' heb kunnen beleven was in mei 2007 in het ook helaas verdwenen Nekkersdal Brussel en twee daagjes later in ‘The Borderline’ Diest, helaas ook foetsie. Op de jubileum editie van Moulin Blues in 2015 zagen we dan opeens die twee frontmannen van de 'Imperial Crowns' opduiken aan de zijde van Kent Burnside en toen al was het verlangen groot om deze ‘IC’ nog eens kunnen bezig te zien. 2016 zou dan het jaar worden van de reïncarnatie van deze band en al meteen ging dit gepaard met het uitbrengen van een nieuw album. Uiteraard is en blijft deze band iets om ‘live’ te beleven en wanneer ze dan voor een paar concerten opduiken in Nederland was ook 'De Bosuil’ er als de kippen bij om een avondje blues, pure rock ’n rol en entertainment met deze toch wel legendarische ‘Imperial Crowns’ op de bill te plaatsen. Vooraleer we ons konden gaan opmaken voor deze heropstanding van deze Koninklijke juwelen uit Los Angeles Californië kregen we nog een aperitief met meer dan aangename blues van de Nederlandse formatie ‘Bloezz’

‘Bloezz’ komt uit de regio van Breda en bestaat uit Raymunda Vervaeck als zangeres. Deze Raymunda is iemand met een behoorlijk hoog gehalte Janis Joplin in zich en laat zich ook begeleiden door haar zoon Martin Waliana (gitaar & zang), Marcellino Vishnudatt (gitaar) en een ritme sectie die bestaat uit Ties Voskamp aan de drums en Johan Vandervoort op de bas. Nu krijgen we niet onmiddellijk een hommage aan Janis Joplin maar deze 'Bloezz' brengen een bloemlezing uit de 'legacy' van onze favoriete muziek.

Like a Hoochie Coochie woman brengt deze Raymunda nummers van Muddy Waters, 'I'd Rather Go Blind' van diva Etta James, 'Hound Dog' van Willie Mae Thornton aka Big Mama en zelfs voor Jimmy Reed is er plaats, dus aan klassiekers geen gebrek vanavond hier in 'De Bosuil'. Feilloos cruisen ze door bluesland soms met enige vorm van theatrale performance eigen aan deze frontvrouw. Met Chester Burnett zijn 'Spoonful' zitten we helaas al aan het einde van deze opwarmer en met 'I Pity The Fool' van Bobby Bland moeten we dan afscheid nemen van 'Bloezz' en zijn we dankbaar voor een aangename opwarming van de avond...

Na dit uurtje grasduinen in de bluesgeschiedenis is het tijd voor de change-overs en maken we ons op voor de 'Imperial Crowns'. Toch heel wat 'Belgen' in de zaal en dat moet de programmeurs van ons land toch enigzins wat wakker schudden. Bij de verschijning van Wood en Holiday gaan de vrouwelijke harten al meteen wat sneller slaan en wij mannen wachten geduldig op wat komen zal ;-). Het zal meteen ook wel een ietsje anders zijn want er huppelt ook een vrouwelijke Wood op het podium en niet alleen om papa gezelschap te gaan houden maar Rachel C Wood zal ook haar deel van het werk op zich nemen, net als haar deel als backing vox op het nieuwe album. Naast Jimmie Wood en JJ Holiday mag zeker ook niet drummer Billy 'Champagn' Sullivan niet ontbreken op deze reïncarnatie van deze rock 'n roll band.

Rond 7.30PM is het dan zo ver. De... Imperial Crowns from Los Angeles Californië staan klaar om hier in een denderende show van rock 'n roll 'De Bosuil' op zijn grondvesten te laten daveren. Negen jaar hebben we ze moeten missen maar het lijkt alsof deze 'Imperial Crowns' 9 jaar in de koelkast zijn bewaard want ze lijken nog exact als in november 2007. Het heerlijke eraan is dat ze tijdens hun 'The Calling' tour niet alleen op het nieuwe werk gaan zitten teren maar gelukkig voor de fans krijgen we een perfect uitgekiende mix van oud en nieuw.

‘I Gotta Right’ is net als op het album ‘The Calling’ ook hier vanavond de opener waarmee ze willen zeggen dat ze zich het recht toe eigenen om er hier een geweldige show van gaan te maken. Uit één van hun betere albums ‘Preachin’ The Blues Live’ uit 2006 en 'Hymn Book' uit 2004 krijgen we het imponerende ‘Lil’ Death’ waarbij we de door merg en been snijdende harpklanken van Jimmie Wood dwars doorheen ons laten gaan. Rachel C. Wood heeft net als Jimmie een hoge dosis inleving en ook haar stembanden zijn een meer dan sterk gegeven.

Na de titeltrack van het nieuwe album en de gelijknamige tour krijgen we terug zo een heerlijk oudje voor de kiezen en met 'Praise His Name' uit hun debuutalbum van 1997 waarbij we vaststellen dat JJ Holiday niet in het minst zijn gitaar aan de kant heeft gezet in die tijd want zijn slide klinkt als nooit ervoren. 'Liberate' is voor 'IC' normen een ietwat trager nummer maar met 'Papa Lawd' zitten ze terug op ramkoers, beide nummers komen uit 'The Calling'. Eén van mijn all-time favorieten is zeker en vast het volgende 'Preachin' The Blues' uit hun sterke selftitled debuutalbum en met 'Rablin' Blues Woman' zitten we helaas aan het einde van deze beste rock 'n roll show in de bluesgeschiedenis. Voor die-hard fans krijgen we natuurlijk nog het ophitsende 'Altar Of Love' en zo zie je maar dat hun debuutalbum uit 1997 nummers bevatten die geschiedenis hebben geschreven.

The Imperial Crowns from Los Angeles Californië....alsof ze nooit zijn weggeweest!!!

met dank aan Peter.

 
more pics on