© Rootsville.eu

Royal Bluesbreeker Blues

Royal Irene - Blerick (NL)
2016, november 12

organisation: Bluesbreeker

artist: Big Pete Bluesband (NL)
artist: The Electrophonics (NL)
artist: Third House From The Left (NL)

© Rootsville 2016

 

 

Wil Wijnhoven heeft het voor mekaar gekregen om in de kalender nog een gaatje op te kunnen vullen en zo daarbij zijn eigenste bluesfest op de kalender te plaatsen dus kan Rootsville niet weg blijven op dit event en hem zo op deze 'Royal Bluesbreeker Blues' te steunen in zijn opzet. Wil Wijnhoven die we uiteraard kennen als blues-fotograaf en recensent  en ook van zijn website ‘Bluesbreeker’, een e-magazine waar je in Nederland steeds de nieuwtjes in bluesland op te weten kan komen.

Daarna is Wil steevast op iedere woensdag te beluisteren met zijn eigen radioprogramma op 3ML.NL via internet met steeds een uitgebreide keuze van blues al dan niet met de nodige nationale of internationale gasten bij hem in de studio. Dus op woensdag tussen 20.00 en 22.00 afstemmen op 3ML.NL voor een heerlijk avondje blues. Op de affiche van zijn eerste 'party'ke' prijken 3 best wel interessante namen zoals 'Big Pete Bluesband', 'The Electrophonics' en het akoestische duo 'Third House From The Left'. Dus was het present tekenen om 20.00 in de Royal Irene Zaal te Blerick (Venlo).

Het begint hier allemaal een beetje ingetogen want een medewerker van deze 'Royal Irene' is niet meer en daarom vraagt MC Wil gepast voor een minuut stilte en daarbij dwalen ook de gedachten nog even richting Truus Janssen....

First on the bill...één van de meest swingende bluesbands uit Nederland en dan hebben we het natuurlijk over 'The Electrophonics'. Het is al wel een tijdje geleden dat we deze formatie in België nog aan het werk zagen dus komen we hier best wel op tijd om nog eens van hun wervelende shows te genieten. Uiteraard is harper en bluesshooter Stephan Hermsen de spil van deze band en hij laat zich verder begeleiden door Mo Gomez op gitaar, Ivo Sieben aan de keys, de twee saxen Evert Hoedt en Wim Crijns en de ritme sectie die bestaat uit bassist Ronald Roodbol en drummer Marc Gijbels. Samen met Marc zijn ook Franky Gomez en 'Wuff' Maes van de party dus aan excellente drummers geen tekort.

Deze 'Electrophonics' weten een perfecte mix te brengen van blues en swing maar de nadruk komt toch zonder meer te liggen op swing. Zeker met nummers als 'Bumpin' @ Summertime' voelen we ons allen hier terug in de swingin' era belanden. Ieder bandlid weet zijn accent te leggen in deze formatie van een uitstekende sax-section over een wervelende Ivo op de keyboards tot de alom aanwezige Mr. Mo, het plaatje klopt perfect en laten we daarbij niet de stunnin' rhythm section uit het oog verliezen. Het hoeft dan ook geen betoog dat Wil niet al te lang moet aandringen voor een bisser van deze 'Lekkere Phonics' en dus smijten, ze er zomaar een franstalig nummertje in waarbij de blues hoogtij gaat vieren...Top!!!

Tijdens de change-over krijgen we 'Third House From The Left', een akoestisch roots-blues duo dat we eerder dit jaar al als 'buskers' aan het werk zagen tijden de 'Southern Blues Night' te Heerlen. Ginds wisten ze zich te verplaatsen met een 'bakfiets' maar ik denk niet dat ze op dit vehicel naar Blerick zijn gekomen. Deze 'THFTL' bestaat uit Guido Brasse en Robert Duijf.

De inbreng van deze 'THFTL' bestaat erin Americans, blues en country blues samen te laten vloeien en soms is er zelfs een vleugje ragtime in waar te nemen. Ze openen sterk met John Hiatt zijn 'Take It Down'. Nummers als 'Ticket To The Love Train' doen zelfs enkelen in beweging komen en met 'Needed Time' dat we uiteraard kennen van Eric Bibb raken ze zelfs de gevoelige snaar.

Als afsluiter heeft Wil Wijnhoven gekozen voor een harper met heel wat aanzien zowel in eigen land als buiten de grenzen en dan hebben we het natuurlijk over Big Pete. Recent heeft Big Pete nog meegeblazen met Doug Deming & The Jewel Tones te Vlierden en werd dat toen een feestje!!! Vanavond wordt deze harper bijgestaan door niemand minder dan legende Franck Goldwasser aka Paris Slim, bassist Roeland Klijn en weerom een belgische 'batteur' met name 'Wuff' Maes. Willie 'Wuff' Maes zou graag met zijn 66 op pensioen gaan maar Big Pete vindt dit uiteraard nog veel te vroeg voor een bluesman en dus kunnen en mogen de drumsticks nog niet worden opgeborgen.

Met deze Nederlandse versie van Kim Wilson staat er op het menu heel wat 'Low Down Blues' maar Big Pete is van nature ook een 'Business Man' en dus krijgen we hier vanavond een potje heerlijke blues te verwerken.

Met veel respect voor zijn 'band' laat hij graag iedereen in de spotlights komen te staan en zo weet 'Wuff' hier een drumsolo van ettelijke minuten op ons los te laten. Het zijn eerder de aanwezigen die pijn in de armen krijgen, eerder dan Mr. Maes. 'Paris Slim' is uiteraard niet alleen maar overgevolgen om hier aanwezig te zijn maar vooral om Big Pete te ondersteunen als guitarslinger pur sang. Ook hij wordt weer in de schijnwerper geplaatst en ondanks dat hij lichtje verkouden is geeft hij hier een knap staaltje 'graveyard' blues ten beste. Ook aan deze uitstekende blues performance moet helaas een einde komen en zo kunnen de hoofden weer richting 'THFTL' draaien en wij terug naar la maison où j'ai grandi....

Foutloos parcours voor deze 'Royal Bluesbreeker Blues' met aanwezigheid van enkele collega's uit de blues-scène al misten we er toch nog enkelen grrr....Nu toch al noteren voor editie twee want dit was er eentje dat er zeker nog bij kon!!!

 

more pics on