© Rootsville.eu

LVP New 4tet


JazzCafé Den Egger Scherpenheuvel
2016, november 22


club: JazzCafé Den Egger

artist: Lennart Van Praet© Rootsville 2016

review & photo credits: Freddie

 

Voor de tweede avond van JazzCafé @ Den Egger 4.0 doen we beroep op een gerenommeerd pianist uit onze jazzscène, Lennart Van Praet aka LVP. Deze jazzpianist studeerde af aan het Lemmensinstituut te Leuven en staat gekend om zijn brede kijk op de muziek waardoor hij zich goed thuis voelt in verschillende genres. Van funk tot soul maar jazz pur sang is ook nooit ver weg bij hem, hij speelde trouwens bij diverse trio-formaties en in een tribute aan Thelonious Monk.

Momenteel speelt Lennart voornamelijk met zijn LVP New 4tet, een frisse en prettig gestoorde jazzband met saxofoon en ritmesectie bestaande uit Bart Borremans (tenorsax), Guylain Domas (bass) en Michael Trompeneers (drums). Een avond vol swingende grooves banen zich een weg doorheen het repertoire van jazzstandards en  fris gearrangeerde pop-song met eigen werk.

Zoals steeds is voelt het warm en aangenaam aan hier in dit jazzcafé wat uiteraard één van de voornaamste stokpaardjes is van de organisatie. Een gevoel dat ook onmiddellijk wordt overgebracht door dit LVP New4tet die vanavond openen met een 'bluesje' van trompettist Clifford Brown. Tenorsaxofonist Bart Borremans is nieuw in het '4tet' maar dat is zeker en vast niet aan hem te horen. Ook hij heeft al een respectabele lijst van dienst in diverse jazz, pop en rockformaties.

'L.O.V.E' is nog een klassieker die hier door de arrangementen van Lennart een gans andere dimensie meekrijgen en verschillend is dan het door Nat King Cole in 1965 opgenomen nummer. De intesiteit waarmee dit 'New 4tet' hun cyclussen weten te brengen maken dat zowel de vier muzikanten als aanwezigen de tijd uit het oog verliezen waardoor we de tijdslimiet van de eerste set al danig zijn gepasseerd. Toch wordt er voor de pauze nog een balade uit de kast gehaald en krijgen we met 'Body and Soul' van componist Johnny Green met deze jazzstandard nog een gepast einde.

Time for round 2 en mede door de uitstekende ritmesectie bestaande uit Guylain Domas en Michael Trompeneers wordt de intimiteit nog eens de hoogte in geduwd. Ook nu krijgen we een mix van standards en verfrissende arrangementen op popsongs als 'Can't Buy Me Love' van de 'Fab Four'. Eén van de instrumenten die al onmiddellijk mijn aandacht wist te trekken bij aankomst was zonder meer de 'Fender Rhodes' van Lennart en de funky grooves uit dit prachtinstrument blijven ook nu rijkelijk de zaal overstemmen met 'On The Sunny Side'.

Een avond die door dit 'LVP New 4tet' bijzonder smaakvol werd overgebracht naar de jazzfans mede door de samenhorigheid van klassiekers aangevuld met meer dan aangename bewerkingen van uitstekende popsongs. Top!

 

met dank aan Peter Vankerkhoven.

 

larger format on