© Rootsville.eu

Blues Night
John Primer - D-Tale - Tiny Legs Tim feat. Steven Troch


CC De Werft Geel
2016, november 25


club: CC De Werft

artist: John Primer (US)
artist: D-Tale (B)
artist: Tiny Legs Tim (B)

artist: Steven Troch (B)© Rootsville 2016

review & photo credits: Freddie

 

Friday Night and it's Blues Night @ CC De Werft Geel. Voor deze 'Blues Night' hebben ze hier aan 2 bands gedacht van eigen bodem met als afsluiter niemand minder dan de Amerikaanse bluesman John Primer. Dus Chicago zal vanavond hier aanwezig zijn al was het maar in deze tak van de blues. Verder krijgen we nog Tiny Legs Tim en D-Tale voor de kiezen. Eerst werden we bijna op het verkeerde been gezet en dachten we dat Roel ons nog met een 'a capella' voorgift zou verrassen maar gelukkig was het enkel om zijn rol als 'MC' te vervullen ;-).

Openen doet 'Tiny Legs Tim' en voor de gelegenheid heeft hij zijn bluesbrother harper Steven Troch meegebracht. Iedere bluesfanaat kent ondertussen al wel zijn laatste album 'Stepping Up' en daarmee heeft deze Tim De Graeve het letterlijk genomen want de laatste jaren is hij met rasse schreden omhoog geklommen in de Belgische bluesscène. Voor de liefhebbers van deze sympathieke gast uit de Vloanders kunnen we al zeggen dat in februari 2017 er een nieuw album zit aan te komen samen met Steven Troch, zo iets in de versie van de blanke Sonny Terry & Brownie McGhee, so keep posted!

Vanavond brengt hij als vanouds een set van country en Delta bluesjes zowel in de versie van covers maar meestal toch met eigen verfrissend werk die met glans mogen staan naast de klassiekers in dit genre. Tiny Legs Tim is als steeds gedreven en geeft deze Blues Night' de start die het verdient. Na de gekende nummers als 'Ramblin' On My Mind' en 'Steppin' Up' komt er met 'Religions Serve The Devil' een nieuwtje aan en wedden dat we dit ook op 'Melodium Rag' te horen zullen krijgen want zo luidt de naam van zijn nieuwe album.

Deze 'Two Men Dressed in Black' weten samen goed de ondertussen volgelopen 'De Waai' te bekoren en met 'Evil' en 'Walk With The Devil' gaat het weerom over de tegenpool van diene hier boven en het kwaad en denken we dat Tiny Legs Tim in zijn parochie alvast niet op goede voet staat met zijn locale pastoor en zo zal hij zeker aan de 'sideline' komen te staan wanneer er beslissingen worden genomen of het nu de hel of de hemel wordt. Vanavond krijgen ze hier alvast rijstpap met gouden lepeltjes voorgeschoteld voor hun meer dan voortreffelijke set....and so they are getting something!

Na deze opener op formaat is het tijd voor de hoofdact van vanavond en dat is dus niemand minder dan Chicago bluesman John Primer. Ze hebben het hier goed begrepen dat met D-Tale er altijd wel een feetsje wordt gebouwd dat als vanouds zal gaan uitlopen dus hebben ze hier maar de 'guest of honor' als voorlaatste op de 'bill' geplaatst. Naast zichzelf wordt John Primer vanavond bijgestaan door Melvin Smith (bass), Little Boogie Boy (guitar) en Lenny Media (drums). John Primer mag toch ook aanzien worden als lid van Muddy Water's band tot diens dood in 1983. Nadien zagen we hem optreden aan de zijde van de helaas ook al overleden Magic Slim en na zijn verschijning als 'Teardrop' is deze John Primer met veel luister aan zijn eigen carrière beginnen werken met als gevolg diverse nominaties.

Dit jaar bracht hij nog met zijn eigenste 'Real Deal Bluesband' het album 'That Will Never Do' uit dus zal vanavond ook zijn 'gig' in het teken komen te staan van dit album. Openen mag vanavond zijn Telecaster wingman 'Little Boy Boogie' en dat doet hij met Jimmy Reed zijn 'You Got Me Dizzy'. Met 'Baby You Don't Have To Go' palmt de 71 jarige bluesveteraan meteen de ganse zaal in en zijn we op dreef voor een set van stevige Chicago blues met de gekende shuffles zoals op 'Little Red Rooster'.

Dat deze John Primer met Muddy Waters heeft mogen spelen kunnen we ook vanavond aan de levende lijve ondervinden en komen er wel enkel Muddy'kes aan zoals '40 Days and 40 Nights' en dus mag ook 'Hoochie Coochie Man' niet ontbreken. Nog moois is Bo Diddley zijn 'Before You Accuse Me' en dan wordt het tijd om van gitaar te wisselen en lijkt het of we een uptempo country'ke gaan krijgen. Het is geen country song maar een met veel respect gebracht versie van Arthur Crudup zijn 'That's All Right', een nummer waarbij ik steeds moet huiveren als de naam Elvis valt gewoon al omdat deze Arthur Crudup is heengegaan zonder al teveel royalties te hebben ontvangen op zijn nummers. Wie hier ook heenging vanavond was John Primer die het eventjes had gehad met het rookmachine en dus werd het 'Thx and goodbey' en gelijk had hij.

De formatie die ook nog verder deinen op hun uitgebracht debuutalbum 'Come Out And Play' zijn zonder meer Mario Pesic en zijn D-Tale. Het lijkt wel of ze met het uitbrengen van de langverwachte plaat eindelijk het leven kunnen leiden dat ze willen en dit is er één van blues & fun, en 'Fun' is zonder meer een rode draad tijdens de optredens van Mario Pesic, Patrick Cuyvers, Steven Wouters en Eric Wells. Verder hoeven ze hoegenaamd geen introductie meer en laten ze hun muziek spreken voor zichzelf. Met de hoofddelegatie van Gevarenwinkel aanwezig durven we natuurlijk geen negatieve uitlatingen te doen over D-Tale, maar ook al moesten we het mogen we vinden er geen of is een feestje bouwen er mss eentje? Opvallende afwezige is toch de 'kolonel' of is die nog aan het staken ;-)

Mario, Patrick, Steve en Eric geven er meteen een lap op en de aanwezige blues-adepten kunnen nu stilaan nummers als ‘No Harm Done’ en Come Out And Play’ meezingen. De interactie van PC en zijn ‘beest’ samen met het gitaarwerk van Mario blijven ook na al die keren voor vuurwerk zorgen en dat is vanavond niet anders en zo hoeft Mario ook niet al te lang aan te dringen om de vurige fans vooraan het podium te krijgen. Ook de spirit van John Hiatt is nog steeds aanwezig en nummers als ‘Feels Like Rain’ en ‘Tennessee Plates’ worden we toch nooit beu, niet?

Een geslaagde Blues Night hier te Geel en moest het rookmachine geen roet in het eten hebben geworpen zijn we er zeker van dat John Primer ook nog wat extra uit zijn hoed zou hebben getoverd al is het toch Sinterklaas niet...

 

Toch nog een vraag aan de Wouters...waarom is met D-Tale 'Suske en Wiske' steeds aanwezig?

more pics on