© Rootsville.eu

Phil Smith (Aus)


Jake's Place Westerlo
2016, december 01

club: Jake's Place

artist: Phil Smith© Rootsville 2016

review & photo credits: Freddie

 

Phil Smith is een singer-songwriter uit Brisbane van 'down under'. In 2015 bracht hij een zeer sterk album uit met als titel 'Year Of The Dog', een schijfje dat we eerder dit jaar via Hemifran kregen toebedeeld. Ondertussen heeft diezelfde Phil Smith een nieuw album uit ditmaal met de band 'The Lights' als begeleiders waarop ze ons terug meenemen naar de 70-tiger jaren van 'The Band' tot en met 'The Stones' met ook invloeden van Bod Dylan en Neil Young.

In navolging van zijn solo album 'Year Of The Dog' dat zinspeelt op zijn geboortejaar maakt deze Phil Smith in de lage landen een indrukwekkende tour waarbij hij zowat 25 clubs en kroegen weet aan te doen. Reden om hem eens 'live' te gaan bewonderen en daarvoor reden we richting Jake's Place te Westerlo. Voor Rootsville was het een primeur om ons richting Jake's Place te begeven. Deze gezellige 'place' is een droom van Jan Van Loy die zich zelf thuisvoelt wanneer 'fusion' aan bod weet te komen. 'Jake's Place' wordt uitgebaat door Lorenz Fransen, een jonge man die echt wel weet waar hij met deze kroeg naar toe wil. Gezelligheid en vriendelijkheid troef hier in dit 'etablissement' waar ze de gulden middenweg proberen te zoeken tussen het jonge en oudere cliënteel en daarbij nog naast een frisse en goed getapte 'Stella' en andere goddelijke brouwsels hun aanbod met 'live music' danig proberen uit te breiden. Boven op de eerste verdieping ligt zelfs een heus knus concertzaaltje verscholen en eigenlijk is dit een beetje spijtig dat er hier in Westerlo niet meer gebruik van wordt gemaakt.

Up to Phil now...al is deze 'outpacker' om te beginnen wel een beetje aan de late kant maar dat wordt onmiddellijk goedgemaakt door zijn ontwapende vriendelijkheid en geven we deze 'Crocodile Dundee' het voordeel van de twijfel. Uiteraard hoef je als singer-songwriter niet een gans arsenaal instrumenten te soundchecken en was dit met één enkele akoestische gitaar en enkele 'noenekes' vlug in orde. Dus tijd ook voor een babbel met Smith maar voor het relaas hiervan verwijzen we graag terug naar een 'spotlight' over deze 'stranger in a foreing country'. Nu zijn we eerst en vooral hier voor zijn muziek.

De accommodatie kon mijn inziens wel een beetje beter en ook op het gebied van de belichting moet ik alle trukken van de foor gaan toepassen, but we're all learning. Zoals gemeld staat deze kennismaking met de lage landen in het teken van zijn voorlaatste album 'Year Of The Dog'. Openen doet deze Phil Smith uiteraard met eigen werk en na een paar nummers ontdekken we hier toch een ruwe diamant. Nummers als 'Homeward Bound' en zeker en vast het mooie 'Sometimes You Cry' weten me al dadelijk te bekoren. Lawaai is een klein beetje een euvel om echt te kunnen genieten van deze 'eenzame zanger' en dus probeer ik de amoureuze belevenissen van een jong kakelkipje niet te volgen door me volledig te concentreren op Phil Smith.

Naast eigen werk brengt deze Phil Smith ook werk van gerenommeerde namen als er zijn Bob Dylan en J.J. Cale met o.a. 'Call Me The Breeze'. Ook voor Hank Williams is er een plaatsje en komt met een vrolijk country deuntje toch een beetje verstrooiing. Overtuigd ben ik alvast van deze Phil Smith maar om hem volledig tot me te laten doordringen zal ik me toch nog eens moeten vrijmaken om niet te moeten achterblijven met 'A Broken Heart'. Next on the bill @ Jake's Place, acoustic blues & roots aka 'Blues with a Feeling' with 'Grey & Grumpy' on friday december 09, CU!!!

spotlight on Phil Smith
read more

 

more pics on