© Rootsville.eu

Beano (B)


Havana Café Heusden-Zolder
2016, december 08


organisation: Havana Café

artist: Beano

© Rootsville 2016

review & photo credits: Freddie

 

Ze waren ondertussen aan hun derde ‘live’ concert toe…die van Beano. ‘Die’ dat zijn de muzikale broertjes Jan en Bart Ieven, Jan Corthouts, Toon Derison en  Wim Degeest. Bij hen was het idee ontstaan om samen iets met ‘blues’ te gaan doen en het resultaat werd ‘Beano’ gedoopt. Hun inspiratie gingen ze halen bij het album ‘Blues Breakers with Eric Clapton’ aka het ‘Beano-album’, een album dat in 1966 werd uitgebracht door John Mayall’s Bluesbreakers. In eerste instantie moest het deze 5 klasbakken plezier opleveren en dus werd er heel wat ‘blues’ opgevist uit de ‘sixties’. Niet alleen Britse blues van Peter Green of John Mayall zelf komt aan bod maar ook covers van Freddie King, Ten Years After  of een Jimmie Reed werden opgenomen in hun ‘setlist’.

Vanavond mochten en moesten ze hun kunnen laten horen in het recent heropend 'Havanna Café' te Heusden-Zolder en dat is dan voor Jan C. zowat een thuismatch. In alle zeven haasten naar ‘Havanna’ dan waar de sfeer van ‘El Presidente’ en andere cocktails ;-) zo op je af komt. In dit café staat er altijd wel wat te gebeuren zoals ‘live’ concerten en party’s maar nu hadden  de uitbaters hulp gevraagd aan de organisatie van het nog jonge ‘Be-Mine Blues’ om een assist te geven voor de ‘Blues’ en dat werd dus het al even jonge ‘Beano’. Ervaring zat bij de leden van ‘Beano’ en dan noemen we namen als ‘El Fish’, Jim Cofey, Les Generals Jack en Lee Shore of moeten we uit respect ook de Koninklijke Harmonie O.L.Vrouw van Scherpenheuvel vermelden?

Openen doen ze hier met ‘All Your Love (I Miss Loving)’, een nummer van Otis Rush dat uiteraard ook is terug te vinden op het vernoemde album van ‘The Bluesbreakers’. De vocals van Otis Rush worden vanavond ingevuld  door Jan Corthouts aka Zjang. Het vocale bij deze ‘Beano’ krijgt meer dan voldoende afwisseling en zo komen Bart en Wim ook behoorlijk aan hun trekken. ‘Harper Wim’ mag daarop Junior Wells zijn ‘Messin’ With The Kid’ brengen en dan schrijven we 1960. De ‘sixties blues’ doen herleven staat simultaan met ‘fun en ‘beleving’ en dat vinden we bij deze mannen ook meer dan terug. De klankkleur lijkt wel uit één of andere kelder in het Londense Soho zijn weggeplukt alleen bij de zang kon en moet het beter maar we bevinden ons natuurlijk niet in de 'Marquee Club'.

Tijd ook voor wat instrumentaal werk en daar is de shuffle van Freddie King zijn Hideaway (1961) dan een mooi voorbeeld van. Als de ‘Stones’ Jimmy Reed mogen brengen  dan mogen die van Beano het ook en van diens ‘Shame Shame Shame’ (1963) naar Bo Diddley zijn ‘Mona’ (1957) is ook voor deze bluesbro’s een kleine stap. Ook tijdens het tweede gedeelte krijgen we meer dan behoorlijke covers die ons doen weg mijmeren naar betere maar helaas vervlogen tijden toen ‘love’ nog op de eerste plaats kwam.

Nadat we eerder op de avond ‘I Like It This Way’ van Peter Green en zijn Fleetwood Mac te horen kregen, horen we van dit Brits icoon ook nog ‘Black Magic Women’ (1968). Ook hun ‘Rattlesnake Shake’ passeerde nog de revue net als ‘smoelschuiver’ Jan Dalemans en zagen we hier ook niet onze stand-in van Tom Waits? Met ‘Elmore James’ zijn shakin’ hit uit 1961 zijn we dan bijna toe aan het einde van deze passage van Beano hier in ‘Havanna’…