© Rootsville.eu

Blues Traffic Live #18
Memo Gonzalez & The Özdemirs
Little Steve and The Big Beat
Hoodoo Monk


Beringe (NL)
2016, november 10


club: Blues Traffic (NL)

artist: Memo Gonzalez & The Özdemirs
artist: Little Steve & The Big Beat
artist: Hoodoo Monks© Rootsville 2016

review & photo credits: Freddie

 

Blues Traffic Live…de 18 editie alweer en toch moet ik met enig schaamrood bekennen dat dit voor ons de allereerste keer is. Door toedoen van den ‘Huub’ had ik me vorige editie van KTBA te Vlierden laten overhalen om richting Beringe af te zakken en voor meer dan één reden heb ik toen ja gezegd. Ook al kreeg ik een waar dilemma voorgeschoteld want Huibbe Willy en vijf van zijn kompanen hielden een ‘birthday-party’ met surprise maar de lokroep om Memo Gonzalez nog eens aan het werk te kunnen zien was groter en zo zouden we er een mooi weekendje van gaan maken moest die nacht de ‘griep’ geen roet in het eten kwam te werpen. Eén geruststelling had ik, Memo nog eens van ‘jetje’ zien geven gaf me dan weer voldoening.

Mijn ‘madam’ van het ‘Global Positioning System’ was niet mee met de gedachten dat ik met regenweer geen held ben om regionale af te schuimen dus zal ik daar strakjes eens een hartig woordje mee gaan praten. Nog wel op tijd aangekomen in het 'GH De Wieksjlaag' te Beringe waar het onthaal meer dan vriendelijk was en waar ook de Nederlandse sterreporter Wil Wijnhoven een thuismatch speelt en dat zag je al dadelijk aan het drankverbruik ;-).

In het café van dit gemeenschapshuis stond ‘Hoodoo Monks’ te soundchecken of moeten we nog steeds zeggen Hoodoo Monks & Black Mambo Boogie?. Dit trio bestaande uit Pappa T (vocals & harp), Benito Burnett aan de gitaar en drummer Pit Maypole aka Black Mambo Boogie zijn klaar om dit festival af te trappen. Goede footstompin’ blues en rauwe boogie zijn het bestanddeel  van set met zeker het mooie ‘Blue With a Feelin’’. Met Bo Diddley in gedachten brengen ze ook de typische sound van dit icoon en na een dik half uurtje werd het richting grote zaal geblazen. Deze Hoodoo Monks zouden we nog terug gaan zien voor de after-party.

In de grote zaal staat het allemaal te gebeuren en naast de vriendelijkheid hoor je ook dat we in Nederlands Limburg zijn en het moet gezegd dat er hier in ‘De Peel’ wel degelijk iets in de lucht zit. ‘Little Steve & The Big Beat’ zijn één van de meest wervelende rhyhtm ’n blues sensaties uit Nederland en hebben nog maar enkele weken geleden een dijk van een album op de markt gebracht. Als we als ‘Belg’ een ietwat chauvinistisch mogen zijn over deze band is dat Steven van der Nat als uitstekende gitarist ook bij ons te zien is als lid van de ‘Steven Troch Band’, daarbij is Bird Stevens als bassist puur Belgisch.

Bij deze 'Big Beat' staan er enkel klasbakken op het podium en zo krijgen we ook drummer Jody van Ooijen naast de twee eerder vermelde namen en ook de 'horn section' is van uitzonderlijke klasse met Martijn 'Tinez' van Toorn en Evert Hoedt en dus staat ook een deel van de 'Tinez Roots Club' hier op het podium, dus dit kan niet anders dan vuurwerk geven en we zijn nog niet in de feestperiode.

Uiteraard staat hun album ‘Another Man’ is de spotlights en zeker deze titeltrack en uitstekende tearjerker mag er best wezen samen met de uitstekende ol’ school ryhtm ’n blues grooves. Van rock ’n roll over rhyhtm ’n blues het is een lust om deze Little Steve & The Big Beat te horen, maar ook steengoede blues weten ze uit hun mouw te schudden al moet Steven de menigte aanmanen om het een ietsje rustiger te doen bij het slowbluesje ‘Double Trouble’ waar SRV zijn ziel komt neer te dalen. Vertrekken zonder 'bisser' is hier uit den boze en dus krijgen we nog een outswinger met Ike Turner zijn 'Just One More Time'.

 

Tijd tijdens de change-overs om een beetje bij te praten en na een half uurtje is het moment aangebroken om de hoofdact voor te stellen. Voorstellen is uiteraard een groot woord want deze Memo Gonzalez hoeft in het blues-wereldje hoegenaamd geen introductie meer. Niet zelden groeien zijn concerten uit tot een heuse party en vanavond zal dat niet anders zijn. Persoonlijk was het al een tijd geleden dat ik deze Texaanse wervelwind nog aan het werk heb gezien. Zo lang zelfs dat het toen nog het tijperk was van de 'Bluescasters' met Kai Strauss. Heden ten dage tourt hij met zijn vaste bassist Erkan en diens twee zonen met namen...The Özdemirs. De feestjes tijdens de optredens van weleer liggen nog steeds vers in het geheugen en omdat deze Memo niet veel meer 'on the road' is konden en mochten we deze kans uiteraard niet voorbij laten gaan.

The Özdemirs mogen aanzetten en dat doen ze met uitstekende blues zoals 'I'm Gonna Tear Your Playhouse Down' dat we natuurlijk kennen van souldiva Ann Peebles. Verder een shuffle over een ander Amerikaans icoon, de Buick' en krijgen we ook hun versie te horen van 'Come Together van de 'Fab Four', en dan is het Memo Time!!!

Met een ode aan Jimmy Reed wordt de avond ingezet en de rest is zoals we het kennen van Memo Gonzalez, één brok dynamite. Het blijft indrukwekkend om hem bezig te zien ondanks zijn volumineuze gestalte waarvoor we uiteraard niets als respect kunnen opbrengen. The bluescaster die ondertussen 'The Özdemirs' zijn geworden passen perfect in het plaatje en ook nu is 'ambiance' de rode draad. Of het nu een Louisiana versie is van 'His Latest Flame' of het slowbluesje 'Greyhound' met chromatische harp uit het album '10.000 Miles', het blijft nog steeds allemaal tot je doordringen.

Kenan Özdemir heet al genoeg in de schijnwerkers gestaan dus mag Memo ook bij de interventie van Levent Özdemir even gaan rusten bij Ray Charles zijn 'I Got A Woman' waarbij er enkele JB funky rifjes worden toegevoegd. Memo Gonzalez weet even weg te mijmeren richting Texaanse 'sunny beaches' of was het bitches ;-) en krijgen we een beetje surf met 'Shake It Baby'. Met 'I'm A Hard Working Man' lopen we richting einde maar dat was zonder Memo gerekend want hij roept Little Steve en Tinez het opdoium op voor een heerlijk stukje jammen, of om het met de woorden van 'Bluesbreeker Wil' te zeggen..dat luistert lekker!

Tijdens 'Big Time Operator' wordt Martijn aka Tinez wel letterlijk van het podium geduwd voor een heerlijke sax-solo à la Jr.Walker. Na 'Pretty Baby' krijgen we met 'Bye Bye Baby' nog de heerlijke uitsmijter en hopen we deze Memo Gonzalez toch nog vlug terug te zien want dit werkt aanstekelijk. Onze plannen om morgen richting KTBA in Vlierden te rijden moet ik helaas opbergen want de koorts begin toe te nemen en voel ik een weekje verplichte rust opkomen ....

en aan de organisatie van Blues Traffic Live, een dikke proficiat en,
the only way is up...

even Santa Claus was here...

 

more pics on