© Rootsville.eu

Chilly Willy (1992-2017 - 25 years)
(Live Album Recording)


Hypestudio Mechelen
2016, december 17


studio: Hype Studio Mechelen

artist: Chilly Willy© Rootsville 2016

review & photo credits: Freddie

 

We zijn uiteraard nog een ietsje bietsje te vroeg ermee maar festiviteiten hebben vooral nood aan enige voorbereiding en zo ook het 25-jarig bestaan van onze alom gekende Chilly Willy.

2017 is het jaar dat Chilly Willy aka Chilly Willy Lonny Goony & The Free American Indiuan Hippy Blues Street Fruits het levenslicht zag en dat zal zeker in de spotlights komen te staan bij deze gerenommeerde bluesband. Niet dat ze de oudste nog bestaande bluesband in ons kleine landje zijn, want ik denk dat die eer is weggelegd voor Hideaway. 2017 zal ook op andere gebieden enkele jubileums voortbrengen zo is er het 30-jarig bestaan van Swing Wespelaar en blazen de gabbers van (Ge)Varenwinkel 20 kaarsjes uit dus zal er duchtig gefeest kunnen worden door het Belgisch bluesminded volkje. Bij Chilly Willy en meerbepaald bij den Huibbe was het idee komen te ontstaan om een 'CD' te gaan opnemen en deze voor te stellen op hun jubileumviering op vrijdag 28 april in CC Den Amer te Diest. Het vergde urenlange vergaderingen eer de kogel door de kerk was maar uiteindelijk kwam alles in een positieve flow terecht en konden deze opnames doorgaan in de Hype-Studio te Mechelen...dus op zaterdag 17 december ging het richting 'Malinois'.

Het verhaal van Chilly Willy is er eentje van ups & downs maar dat is niet zo verwonderlijk in een muziekgenre dat in 1992 niet meteen bij de populairste in de ranking stond. De eerste optredens gingen door op enkele free-podia en in 'de beginne' stonden er naast Den Huibe en Nico maar liefst twee zangeressen op het podium. Na wat gesleutel aan de bezetting stond één ding als een paal boven water en dat was ook in ons eigenste Hageland bestond er toen een groep die met het bluesvirus besmet was geraakt en de rest is history, maar wat meer belangrijker is ze bestaan nog steeds!!!

Eén van de eigenschappen van deze Chilly Willy was en is nog steeds dat ze als ambiance band door bluesland zouden wandelen al zullen ze voor de opnamen van dit 'Live' album misschien wel eens uit een ander vaatje moeten gaan tappen. De J&M Recording Studio van wijlen Cosimo Mattasa in Rampart Str. 840 te New Orleans stond reeds geboekt en in de Sun Studios in Memphis was ook al geen plaats meer dus werd het maar uitwijken richting Mechelen daar waar de 'Hype-Studio' in de Veldenstraat ook al een behoorlijke reputatie heeft opgebouwd want hier werd de 'dubbele' van de Bluesbones ook al ingeblikt en zorgden die van Buckwood Mojo bij hun debuutalbum ook al voor een feestje.

Toen we arriveerden kwamen die van Chilly Willy juist terug uit een 4-sterren frituur aan de 'IJzeren Leen' en viel er van stress niets op te merken, of toch? Hier en daar toch een beetje gemekker want ze moesten hun volume knop een beetje naar het 'min-streepje' bijstellen en zeker voor 'nestor' Walter vormde dit al dadelijk een probleem. Uiteindelijk was ook het 'live-publiek' op post en konden ze eraan beginnen. Zo een 'live recording' kan je moeilijk vergelijken met een concert maar hé gasten we horen jullie loud & clear! De setlist is al een tijdje aangepast en werd het voor Den Huibbe, Walter, Alain, Andy, Wim en de Witte 'action and give buzze'.

Alles verliep bijzonder gesmeerd met nummers als 'I'm Trying', SBW zijn 'Help Me' en Slim Harpo zijn 'Shake Your Hips'. Zelfs bij het swingende 'Rock This House' van Jimmy Rogers moesten de aanwezigen zich bedwingen om de opnamen niet te verstoren maar toen kwam het 'Murphy' moment. Ik heb deze Chilly Willy al wel een paar keer kunnen gaan zien maar een snaar naar de verdoemenis helpen was een eerste keer en niet enkel dit want bij 'Can't Get Even' gebeurde het zelfs bij de twee gitaristen wat toch een beetje een unicum is en zo kregen we een conversatie van twee Gibsons.

All set and done en we konden verder al moet ik er nog eerlijk bijzeggen dat een koptelefoon over de 'klak' van Den Huibbe geen zicht is. Verder verliep alles piccobello en liep de eerste sessie zonder verdere noemenswaardige mankementen richting einde. Tijdens de pauze werd het voor den Huibbe toch wat slikken want er werd niet gedanst tijdens een optreden van Chilly Willy en ook dit was een nieuwigheid. Dus stapte de frontman maar resoluut naar de 'chef' van deze 'Hype-Studio' en werd de 'rider' eenigzins aangepast. Het publiek was klaar voor een tweede keer deze oersterke covers te gaan aanhoren al ben ik even de tel kwijt geraakt.

Nieuwe set, zelfde nummers maar een andere volgorde zo zouden ze met het onheilspellende 'Can't Get Even' nu van start gaan en Murphy bleef voorlopig verscholen. Een smeekbede om toch wat stoelen aan de kant te zetten werd ingewilligd en bijna waren we op een vertrouwd concert van Chilly Willy tot....Alain een tweede snaar naar de verdoemenis hielp en door stress bevangen het even duurde alvorens deze kon vervangen worden. Vooruit met de geit zou je dan denken maar ook harper 'De Witte' liet zich even gelden en hielp één van zijn 'smoelschuiven' naar de verdoemenis, we zouden gaan denken van 'Don't Start Me talkin' ;-).

Toen enkele dames dan toch aan het 'shaken' waren geslagen liep deze memorabele 'recording' stilaan op zijn einde al moesten er door het aan de kant schuiven van de stoelen er als tegenprestatie enkele bissers worden gespeeld. Het eerste was terug eentje van Slim Harpo en na 'Te-Ni-Nee-Ni-Nu' volgde nog het stompende 'New Orleans' en toen ging de bar weer open. Ondergetekende merkte nog op dat op de setlist nog 'Spoonful' stond van Chester Burnett maar Andy was al aan het inpakken dus hou ik het nog tegoed voor 2017.

Alles goed en wel ingeblikt en nu wordt het afwachten naar het eindresultaat en een denderend jubileum jaar voor deze Chilly Willy...let's get it on!!! Het album komt er aan in het voorjaar van 2017, Huibbe en de Nieuwe Snaar ;-)

 
 

more pics on