© Rootsville.eu

The Bugaboos

Dax Café Turnhout
2017, january 15

club: Dax Café

artist: The Bugaboos© Rootsville 2017

 

 

Op zondag 15 januari gaat het in de namiddag richting mekka van de rock ’n roll en daarvoor rijden we richting Turnhout waar ieder jaar weer de befaamde en grootste kroegentocht ‘Rockin’ Around Turnhout’ wordt gehouden. Dit jaar zal het plaatsvinden tussen 14 en 17 april en wordt deze stad in de Kempen vier dagen ingenomen door onze Teds & Teddy’s.

Wat ook in Turnhout ligt is het Dax Café in de Warandestraat en daar is dan weer het plaatselijke roots & rock café waar Dennie Daxter de scepter zwaait. Dennie mag wel eventjes in de spotlights komen te staan want hij zorgt in deze stad dat er voor wekelijkse support van ‘live’ muziek en dit is toch steeds een nobel initiatief. Binnen- en buitenlandse artiesten van allerlei genres passeren hier de revue en tijdens de grootste rock ’n roll barn staat dit café dan ook steevast op de lijst.

Vandaag is dit café op deze grijze zondagnamiddag ‘the place to be’ voor de liefhebbers van blues van eigen bodem. Op de affiche, The Bugaboos!  Dit ‘Blues Quintet’ zag het levenslicht in 2006 en is dan sinds de jaarwisseling de 10 jaar gepasseerd. De band werd opgericht door guitarslinger ‘Fast Fingers Raf’ en drummer ‘Dynamic Dirk’. Tijdens de eerste 10 jaar veranderde de bezetting al wel eens maar nu is het tot een goede en solide bluesmachine gekomen.  In  2011 brachten ze hun debuutalbum op de markt en deze ‘Get The Blues On’ kreeg in de nazomer van vorig jaar met ‘Decennium 2016’ zijn opvolger. De rest van de band bestaat uit blues-shoutster ‘Blueslady Kath’, saxofonist ‘Mr. Edy De Vos’  en de tweede helft van de ritmesectie bassist ‘Groovin’ Eddy’.

Openen doen ze met een oudje van Sonny Boy Williamson II en met ‘Don’t Start MeTalking’ weten de aanwezigen dat ze vanaf nu hun mond moeten houden en enkel de blues zijn ding laten doen. Een nummer als ‘Everyday I Have The Blues’ krijgt mede door de inbreng van de ‘sax grooves’ een duidelijke meerwaarde en transformeert dit nummer naar een opperbeste swinger voor party’s. Het vocale gedeelte ligt in de handen van ‘Blueslady Kath’ en zij klinkt rauw en overduidelijk. Met aan haar zijde ‘Fast Fingers Raf’ lijkt het wel een Belgische copy van SRV met Lou Ann Barton.

De saxofoon van Mr. Edy blijft maar door mijn hoofd spoken maar ik ben dan ook een fan van Tommy Castro toen hij nog met Keith Crossan het mooie weer wist te maken. Een ode brengen aan BB King is altijd fijn zeker ook al omdat het voor mij de allergrootste was. Sterk vind ik dat het volgende ‘Indianola’ niet een nummer van deze Blues Boy is maar een ode aan diens verblijfplaats. Of dit nummer afstamt van de ‘first war song’ uit 1918 weet ik niet maar deze versie van ‘The Bugaboos’ is gewoonweg verbluffend en très funky.

In het tweede gedeelte van hun concert brengen ze werk uit hun laatste album met nummers als 'Slow Blues in C' en 'Cold Shot'. Ook voor eigen werk met 'If Only I Were' wordt er tijd gemaakt en wordt Kath een heuse echte 'Choo Choo Mama' en nee, Alvin we zijn je zeker nog niet vergeten. Zeker geen verloren namiddag met deze 'The Bugaboos' en nu maar wachten tot Indianola en Wilrijk gaan verbroederen...

 

Album report: The Bugaboos - Decennium 2016