© Rootsville.eu

Ventucky String Band

Ace Café Reet
2017, january 15


organisation: Ace Café

artist: Ventucky String Band


© Rootsville 2017

 

 

Wanneer er op één dag twee concerten worden gehouden op wel uitgekozen tijdstippen en de locaties liggen niet al te ver uit elkaar is het op een grijze zondag graag meegenomen om ze alle twee mee te pikken en zo ging de trip van Turnhout richting Reet. In het alom gekende Ace Café van Chris weten we dan ook dat met de ontspannende Bluegrass en Western swing van de Ventucky String Band deze zondag prettig afsluiten wordt.

Deze band wou ik afgelopen donderdag al gaan zien in de ‘Bacchus’ te A’pen maar fileproblemen besloten daar anders over. Uiteraard niets erg want zo kon ik de late nieuwjaarswensen nog persoonlijk overbrengen aan de ‘patron’ en zijn gevolg. Natuurlijk ook bekende gezichten in deze ‘rockabilly-tempel’ en probeer dan maar eens aan de man te brengen dat je besloten hebt om te minderen met drinken…in een plaats als dit Ace Café is het moeilijk aan de man te brengen.

Op de setlist van deze ‘Ventucky String Band’ stonde 4 sets ingeplant en dus zou het wel eens laat kunnen worden. Ware het niet dat Chris sinds hij hier de buurt onveilig maakt een plichtbewust persoon is geworden en bij zondag-concerten de stekker rond 22.00 er onherroepelijk uit gaat en dit om de vrede met de buren te kunnen handhaven. Dus Matt geen 4 sets maar eentje van een 90-tal minuten zal ook wel goed zijn.

Op hun affiche en website staan deze 'Ventucky String Band' afgebeeld als viertal. Nu weten we niet of Gert van Surfing Airlines maar drie tickets heeft betaald of dat er eentje niet mee wou op tour maar feit is dat ze maar met z'n drieën waren en dat scheelt natuurlijk ook een slok op de borrel. Deze drie dat zijn frontman Matthew Sayles (akoestische gitaar & zang), Lauren Donahue (fiddle en zang) en Bob Guidebeck op de staande bass.

Wat brengt dit trio? een mix van Bluegrass, Western Swing en Hillbilly. Hoe doen ze het? Akoestisch en met een zeer hoog niveau. Openen doen ze met een oudje van Bill Monroe en van de vader van de Bluegrass brengen ze nu niet ‘Blue Moon Of Kentucky’ maar straten ze met ‘If I Shoul Wander Back Tonight’. Heerlijk om luisteren deze ‘Ventucky String Band’ en ook de bindteksten van Matt zijn van een meer dan onderhoudend allooi.

Gert plant met regelmaat optredens in één of andere jail en ook nu waren deze ‘Ventucky String Band‘  er op bezoek geweest  en gelukkig  voor ons zijn ze er ook terug mogen vertrekken. Wie ze wel gemist heeft was één van de verantwoordelijken van deze instelling en dus heeft ook deze persoon nu de weg richting Ace café ontdekt al wordt het nu braaf zijn voor Chris ;-). Als ode aan de gevangenissen in de ganse wereld brengen ze ‘Columbus Stockade Blues’ en daarmee gaan we ook al terug tot in  1927. Veel van de nummers uit hun lijst behoren tot het verre verleden en weten ze wel dat we hier in dit kleine landje op gebied van Western Swing een topper hebben met Little Kim & The Alley Apple 3? Wist jij dat Chris???

Matt is een meer dan uitstekende gitarist en heeft fingerpicking duidelijk in de vingers zitten. Ook op ‘kazoo’ is hij meer dan verdienstelijk. Nog zo een oudje in Bluegrass is ‘Long John’ en zo is de tijd aangebroken om wat Western Swing in de groep te gooien en zo kan Lauren ook vocaal eens alles uit de kast halen met ‘Time Changes Everything’. Vanuit de hoek van Hillbilly muziek krijgen we het onderhoudende ‘Eight More Miles’ en zingt Matt dat Louisville zijn ‘Hometown of his heart is’ en we gaan hem dat vergeven want hij kende het Ace Café nog niet.

Heerlijk genieten werd het ook met nummers als 'La La Blues' en John Hartford zijn 'Gentle On My Mind'. Goede muziek om muizenissen te doen verdwijnen met dank aan de 'Ventucky String Band' en natuurlijk ook de sfeer hier in het Ace Café....de meest onderhoudende 90 minuten tot nu toe in 2017.