© Rootsville.eu

Ina Forsman (Fin)

Missy Sippy Ghent
2017, january 24

club: Missy Sippy

artist: Ina Forsman© Rootsville 2017

review & photo: Freddie

 

Januari, dinsdag de 24ste en back to chicken shack oftewel de Missy Sippy te Gent. Niet dat ze hier in 'Klein Turkije' tijdens de feestperiode stil hebben gezeten, alles behalve want in deze echte' juke joint' is er wel altijd iets te beleven, is het geen jam of een 'local heroes band' dan is het minstens een gezellige avond met steengoede muziek en daar tekenen Marie en Jelle voor.

Wat wel terug aan de orde is zijn de genaamde clubconcerten en daar ze in het eerste gedeelte van het seizoen 2016-2017 per toeval enkel akoestische concerten hadden is het nu wel even iets anders. Niet dat de vorige concerten maar gewoontjes waren want de 'non-electric' concerten van Ian Siegal en Dog MacLeod waren om duimen en vingers van af te likken. Dit jaar zal de schwung er zeker worden ingebracht want naast Ina Forsman die vanavond haar ding komt doen krijgen ze op 04 april haar 'Blue Sister' Tasha Taylor op bezoek en de maand ervoor zelfs Jimmy Burns. Even iets totaal anders dan de blues serveren ze hier op valentijnsdag. Op 14 februari is hier de beroemde 'The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra' te gast en als er nog muziekliefhebbers zijn die deze familie nog nooit aan het werk hebben gezien, enkel '1' woord...SUPERFANTASTISCH! en uiteraard zal 't kot hier dan te klein zijn.

Amper 21 is deze Ina Forsman en sinds ze in haar land op haar 17de in de finale stond van 'Idols' met een nummer van Etta James is haar leven één grote rollercoaster geworden. Met de Helge Tallqvist Band nam ze een jaar later een CD op met als resultaat laureaat van de 'Finse Blues Challenge'. Tijdens de 'Europese Blues Challenge 2014' in Italië werd ze ook opgemerkt door onze eigenste Guy Verlinde en de rest is al 'history'. Zelfs Thomas Ruf viel voor haar muzikale kwaliteiten en al onmiddellijk mocht ze in Austin TX. een album gaan opnemen en volgde er een immense toer samen met Tasha Taylor en Layla Zoe en de befaamde 'Blues Caravan' in 2016. Vorig jaar bracht ze ook nog een 'self-titled' nieuw album op de markt waarop ze haar veelzijdigheid meer dan aan bod laat komen en dit alles met dank aan Etta James.

So without futher ADO here's Ina Forsman and band...

En die band bestaat uit guitarslinger Davide Floreno en een solide ritme sectie met Walter Laupeirissa op bass en onze eigenste Eric Heirman aka King Berik aan de drums (je weet wel diene batteur van o.a. Steven Troch). Ina Forsman opent hier vanavond 'A capella' met de achter haar afgebeelde Bessie Smith in gedachte en dan helpt ook de band mee tot de start van een feestje in wording.

Uit haar nieuwste album wordt dan aangezet met 'Hanging Loose', een floorfiller met een rappende Ina Forsman die hier al onmiddellijk iedereen op haar hand weet te krijgen. Na een heerlijke 'tearjerker' en het bluesje 'Talk To Me' schakelt deze jonge diva over naar een portie goede ol'school soul. Eerst krijgen we een portie Memphis soul met Jackie Wilson zijn 'Higher and Higher' wat velen onder ons ook wel kennen in de versie van Otis Redding en waarop Davido de 'horn section' weet te vervangen door een heerlijke gitaarrif. Van Memphis gaat het richting Detroit met de Motown hit 'Ain't Too Proud To Beg' van The Temptations en zeggen dat alle aanwezigen van een uitverkochte Missy Sippy niet aan het dansen kunnen slaan doordat hier vanavond elke millimeter is benut.

'Gettin' Hip' begint als een talkin' bluesje maar wordt al vlug getransformmerd naar een heerlijk dansnummer. Voor de pauze krijgen we nog het veelbetekende 'Don't Hurt Me Now' dat je ook kan terugvinden op het laatste album van Ina Forsman en dan is het tijd voor de merchandising. Ook na de pauze gaat het steeds crescendo met nummers als 'I Will Take That Ride With You' en 'Pretty To Messed Up'. Breathtaking is ook haar versie van Billy Paul zijn 'Me and Mrs. Jones' en ook mijn favoriete nummer uit het album met het New Orleans-achtige 'Bubbly Kisses' is van hoog niveau. Richting einde is er nog het met Motown gespeende 'No Room For Love' en zo weet Ina en haar band dat ze hier niet kunnen vertrekken zonder bisser want zowat iedereen ligt hier aan haar voeten. Now we all want her back ;-)

more pics on