© Rootsville.eu

Moon Express

De Loods Aarschot
2017, february 09

club: De Loods

artist: Moon Epress© Rootsville 2017

 

 

Donderdagavond en geen krappullekesnacht in Aarschot maar jazz in 'De Loods' en dit is uiteraard stukken beter. Op de affiche staat Hugo Boogaerts met zijn 'Moon Express', een creatie van deze saxofonist die vroeger door het leven ging als de 'HB Express'. In het spoor van de 'Orïent Express' van Genk naar Aarschot lijkt maar een peulschil maar we spreken hier wel over een verhuizing van saxofoons, een trompet, een basgitaar, een drumstel en maar liefst 'vier' keyboards.

De treinconducteur is dus niemand minder dan Hugo Boogaerts en hij is al sinds lange tijd de bestuurder van deze 'Moon Express'. Als personeel op dit muzikaal en stomend rijtuig doet 'HB' vanavond beroep op een ritme sectie die bestaat uit Joris Peeters op de drums en Hugo Verriest aan de gitaar met de dikke snaren. Een hele karrevracht aan keyboards worden bespeelt door zijn eerste luitenant Bart Van Caenegem en Stan Driesen en als extra blazer wordt hier vanavond trompettist Jo Hermans voor de Aarschotse leeuwen gegooid. Als 'porter' hebben we niemand minder dan 'Den Tesse' himself.

Jazz van eigen bodem dus zonder twijfel een 'full house' hier in dit concertzaaltje van het alom gekende café 'De Knoet' en stipt op tijd beginnen ze aan hun rit met de funky grooves op 'Rollin'. In hat najaar van 2016 bracht Hugo Boogaerts met zijn Moon Express het album 'Platform 5.5' op de markt en dus kunnen de talrijke aanwezigen vanavond daar getuige van zijn hoe jazz, funk en soul in elkaar weten te vloeien, so let's funk it up.

Met 'Real' gaat de stoom er even uit om Jo Hermans relaxerend te horen soleren op zijn 'bugel' en waarbij Hugo zijn tenorsax omruilt voor een dwarsfluit, and yes it's real what we feel. Ondanks meestal eigen werk klinkt 'de funk' van deze Moon Express wel vertrouwd in de oren en zelfs met 'De Sjruur' krijgen we al meteen een hoogstandje, een nummer dat trouwens is opgedragen aan de patron van de gelijknamige jazzclub in Maaseik. Ik zie 'Den Tesse' bezorgd kijken maar geen nood ook aan hem is al een jazzcompositie opgedragen.

Een emotioneel moment krijgen we met 'Tempes Fugit'. Een nummer dat Hugo geschreven heeft mijn zijn moeder zaliger in gedachte, en ook een nummer waar de jazz het haalt op de funk. Back on track wordt het met 'Go With The Flow' of when de 'Cisko Kid meets Parker. De avond verloopt verder in een mix van ophitsende funk en stomende jazz met nummers als 'Little Revolution' en 'Bamm Bamm' en daarmee reist deze 'Moon Express' richting eindbestemming en hebben we allemaal hier weerom een fijne avond achter de rug. THX.