© Rootsville.eu

Turnpike Troubadours


Den Bromfiets Bonheiden
2017, february 14

club: Den Bromfiets

artist: Turnpike Troubadours© Rootsville 2017

review & photo: Freddie

 

Op Valentijn naar een roots-concert, dan moet het wel met veel liefde zijn. Voor alle verliefden, eenzame en gebroken harten maar zeker ook voor de liefhebbers van country en bluegrass hebben die van de 'Motherf*cker Organisation' aka Mother Trucker Roots Agency een specialleke kunnen vastleggen in hun allergeliefd café, 'Den Bromfiets' in 'Bonhei'. Uit Oklahoma, en dit voor een uniek concert in België, staan hier vanavond de 'Turnbike Troubadours' op de bill.

Tom en Erwin mogen wel degelijk in hun handjes wrijven en zorgen dat 'ons' Eva een 'bak witte van Hoegaerden' mag ontvangen want er is in België niemand die zo kan 'flyeren' als zij. Zelf ik heb er een concert van de 'Rielemans Family' voor laten schieten, dus hoop ik voor haar dat het goed zal zijn. Voor de meeste percentjes is de opkomst vanavond haar werk, zo ook een delegatie van 'De Knoet', en dus zetten we die 'Furie van Wespelaar' maar eens in de spotlights...

Deze 'American Red Dirt Group' bestaat uit zanger Evan Felker, R.C. Edwards, Kyle Nix, Ryan Engelman en Gabe Pearson en brengen zoals gezegd een mix van country en bluegrass. Het wordt al meteen een hele opgave om deze bonte bende op het kleine podium te laten passen. De band bestaat uit '5' leden maar vanavond zit er een extra 'pedal steel' ergens verborgen tussen het overbevolkte podium die luistert naar de naam van Hank Early. Niet alleen op het podium is er geen centimeter meer vrij ook in het café kan er er nog enkel in wanneer tien anderen hun adem proberen in te houden, dus is het voor de laatkomers gewoon genieten in de 'kou'.

Deze 'Turnpike Troubadours' hun naam zal wel ontleent zijn uit de benaming van de 'tolwegen' in het midwest van de States en zeker niet aan de kortfilm van Tom Barman uit 1996. Deze hedendaagse minnezangers komen uit de 'Sooner State' en zijn dus historisch gezien een allegaartje van immigranten. Rond de klok van 08.00PM geven ze er dan maar een lap op.

De sfeer wordt al onmiddellijk verhit door het opzwepende 'Street Boy' en moest er toch hier nog een plaatsje zijn geweest zou een 'square dance' niet aan de orde zijn, want hier plooit men niet! Met het nummers '1968' gaan ze dan een ietsje meer 'low down' maar met de titeltrack uit hun album 'Diamonds & Gasoline' zit het er weer boenk op. Van bindteksten heeft Evan Felker geen kaas gegeten of ze moesten ergens op het plafond geschreven staan, dus wordt dit bijna twee uur durende optreden een aaneenschakeling van nummers.

Met een nummer over 'trouble' vrezen deze troubadours dat het misschien wel eventjes uit de hand zou kunnen gaan lopen maar dan kennen ze de brommer en hun bewoners niet. Met Bluegrass als onderverdeling van folkmuziek kan en mag een beetje Irish folk hier zeker ook niet ontbreken. Het einde van hun set ziet er een beetje rommelig uit. Eerst verlaten de heren allemaal zonder verpinken het podium en dan komt Evan een solo'ke doen. Terug ribbedebie en dan komen de troubadours terug onder leiding van bassist R.C. Edwards voor een beetje geschiedenis. Van Woody Guthrie brengt hij 'This Land Is Your Land' uit 1940 maar vanavond is our land de bromfiets hier in Bonheiden.

Nog een langzame wals in driekwart maat en daarna is het met 'Long Hot Summer Day' dan gedaan. De patron heeft duidelijk geen kaas gegeten van hoe of wat want hij zet zijn 'spotify' meteen volle bak. Door een kleine interventie van motherfücker Erwin kan er dan toch geroepen worden voor een bisser en zowaar...ze komen terug. Nog een POI aan de organisatie...de kleine spotjes een beetje naar het podium richten dan hadden we geweten dat er ergens nog een Telecaster verscholen zat. Goede foto's maken goede reclame ;-)

Voor wie het nog niet weet....Johnny Trash met nieuwe show in Kaffe Claude te Haacht op zondag 19 februari. Start om 04.00PM