© Rootsville.eu

Patrick Riguelle & Patrick Deltenre

Loodscafé Aarschot
2017, march 12

club: Loodscafé

artist: Patrick Riguelle
artist: Patrick Deltenre

© Rootsville 2017

review & photo: Freddie

 

Vandaag stond ik voor een dilemma wat betreft het uitkiezen van een muzikale namiddag. In Goorblues staat er James Armstrong op de affiche. In Herentals organiseerde onder meer Andres Liefsoens een benefiet met een Folk matinee en dan was het keuzepallet nog niet volledig. James Armstrong was pas geleden van donderdag en volgt nog wel eens op het einde van de maand. Om dan toch maar van die eerste heerlijke zonnestralen te genieten viel mijn keuze op het concert dat het kortst bij huis werd georganiseerd en dus trok ik richting 'Loodscafé' te Aarschot.

Hier zijn te gast Patrick Riguelle en Patrick Deltenre. Bij jazzgitarist Patrick Deltenre was het toch al van september 2015 geleden dat ik deze getalenteerde gitarist nog aan het werk zag, toen op Yellowjazz te Geel. Bij die andere Patrick (Riguelle) is het zowaar nog langer geleden. Het was ergens in 2004 op een concertje van 'The Silver Foxes' in de CRV club te Grimbergen waar ook Kathleen Vandenhoudt zich manifesteerde. De club zelf was toen in handen van Don Croissont, je weet 'Little Jimmy die ooit als 'Little Jimmy & The Sharks' nog het voorprogramma van 'The Stones' in 1966 wist te spelen. Keuze gemaakt...and Aarschot it is!

Un après midi tres aimable...met niets dan Franse chancons waarbij we zelfs zeer ver terug in de tijd gaan. Met Franse klassiekers in dit genre van Bourvil of Jean Sablon maar ook met onze eigenste Jacques Brel in gedachte zakten naast de vaste stamgasten van dit 'Loodscafé' ook een hele lichting, misschien wel potentiële nieuwe klanten richting deze kroeg. Een Patrick als gewaardeerd gitarist en de warme stem van die andere Patrick is zonder meer een geslaagd duo te noemen.

Het werd dus grasduinen tussen de chansons van de vorige eeuw maar ook met niet werk van de hand van Patrick Riguelle die moeiteloos met die van de andere generatie kunnen wedijveren. 'Ma P'tit Chanson' van Bourvil, 'Un Seule Couvert, Please James' van Jean Sablon of Riguelle's 'On Trouve Toujours Plus Con'. Ze zorgden voor een fijne 'achternoen' in Tienen want met Ben Crabbé in gedachten zat Patrick Riguelle eventjes in de verkeerde stad, t'as pas raison hein, dees is en ander ol van pluto...dus vaneir...hier in 'Osschot!

Wat ook bijdroeg aan deze gezellige en onderhoudende namiddag waren de sappige en soms waar gebeurde verhalen die Riguelle als bindteksten wist op te diepen. Om de andere Patrick eventjes in de spotlights te zetten kregen we met 'Syracuse' ook een iets meer jazzy nummer te beluisteren. Knap was ook hoe in combinatie met diens tremelo en pedaal Deltenre soms op de achtergrond een viool deed meespelen. Je zag iedereen opmerkelijk genieten van Montands' 'A Bicyclette' of Brel's uitstapje richting 'Amsterdam'. Of wat dacht je van Gainsbourg zijn 'La Javanaise' te dansen tijdens het ontwaken van Parijs. Helaas waren de 'Patrick'en' dan zo goed als uitgezongen al konden ze zonder 'encore' hier zo maar niet vertrekken uit ''t ois van den Tesse'.