© Rootsville.eu

Feeling Blues (Live in Concert)


Syntra Genk
2017, march 18


organisation: Feeling Blues

band: Tensfield
band: Luca & Luna


© Rootsville 2017

review & photo: Freddie

 

Kai Verhoeven is al een paar jaar aan zijn crossroads aan het werken om zo in het Limburgse Genk 'live concerts' te promoten en zo ook in eerste instantie blues. Uiteraard gaat de visie van deze 'Feeling Blues' een ietsje verder maar omdat het merendeel van het programma toch bestaat uit onze favoriete muziek kunnen we natuurlijk niet wegblijven uit Genk. De plaats van gebeuren is de locatie waar Syntra naast de opleiding voor volwassenen ook een oog heeft voor cultuur. Openen der deuren 06.00PM.

Een misschien wel slechte gewoonte van me is dat ik steeds goed op tijd op de plaats van gebeuren ben om zo vooraf nog een babbel te maken met de muzikanten en dat gebeurde dan ook zo met Raffe, Koen en de andere Tensfield'ekers. De gast van de PA was druk in de weer en alle 'mics' hadden een zorgvuldige 'testing' doorstaan, dus wat kon er nog fout lopen? De mannen van Tensfield begonnen met opstellen maar het opgebouwde pentagram voor de drummers bleek toch niet al te stabiel te zijn en zo besloot drummer Jurgen Moelans maar wijselijk om ernaast zijn tenten op te slaan, en zo kon de soundcheck beginnen. Negentig minuten later leek gans de PA zo ontregeld dat zelfs de groep er de moed begon bij te verliezen...

Rond de klok van 09.00PM kon Kai dan eindelijk 'Luca & Luna' aanmelden. Vader Luca is werkzaam hier in Syntra en probeert zijn lieftallige dochter mee te slepen in een muzikaal avontuur door haar te begeleiden op een akoestische gitaar. Deze jonge dame is duidelijk en logisch bevangen door de stress, ook al tekent haar ganse familie hier vanavond present. Beiden zouden samen met een 8-tal nummers er aan beginnen en zo mikte Luna al onmiddellijk hoog door aan te vatten met Dolly Parton's 'Jolene'. Niets mis mee maar wel aartsmoeilijk.

Achter haar stond een gans arsenaal van digitale 'spots' opgesteld en met een viertal rotors. De frontlights waren nu niet dadelijk juist uitgelicht maar geen probleem ook al leken de spots alleen betrekking te hebben op een deel ban het podium. Luna in te moonlight and Luca on the dark side of the moon maar als fotograaf hebben we al erger moeten doorstaan....tot er een technisch adviseur zich begon mee te moeien en de man van het licht dermate instructies begon te geven zodat er een volledige maansverduistering zat aan te komen. Hun repertoire met nummers als 'Zombie' van The Cranberries of 'de' hit uit de Rocky film werd daardoor aan het oog onttrokken. Een moedig optreden van deze 'Luca & Luna' of moeten we zeggen 'Luna & Luca' en al is er duidelijk nog werk aan de winkel er is steeds de quote...alles komt goed!

Wat niet goed kwam was mijn gemoedstelling om nog verder 'focus' te blijven houden maar om toch nog van Tensfield te genieten besloot ik hun optreden nog bij te wonen en begon Kai toch als een volwaardig 'programmeur' instructies te geven waardoor de maan terug door de bomen kwam te schijnen. Mijn eerste kennismaking met de formatie 'Tensfield' was vorig jaar in oktober op de 'Belgian Blues Challenge'. Al onmiddellijk moest ik bij het aanhoren van deze 'Tensfield' mijn voorhoofd beginnen fronsen want deze 4-mans formatie was destijds maar opgeroepen als 'reserve'. Voor mezelf en velen in de zaal toen was dit de revelatie van de avond te noemen. 'Tensfield' bestaat uit Raffe Claes op gitaar & vocals, Koen Geudens aan de keyboards en een ritme sectie bestaande uit bassist Geert Zonderman en drummer Jurgen Moelans. Hun blues is verfrissend en ondertussen hebben ze al een dijk van een album op de markt gebracht. Dus niet verwonderlijk dat we van deze band meer en meer zullen gaan horen.

Tensfield hun keuze voor blues is nu niet dadelijk 'traditioneel' te noemen maar herbergt een mix van diverse stijlen maar bovenal hun eigen stijl en die is zonder meer verfrissend te noemen. Een solide ritme sectie die steeds lijken alsof ze op automatische piloot staan, een outstanding guitarslinger en een soms in andere sferen vertoevende keyboardspeler ;-) maken dat de blues hier met deze 'Tensfield' aan een revival toe is met ook wel invloeden van voor de Brexit.

Hun 'Hoodoo Herbs' lijken ook meteen door te dringen in de ruimte en onder extase worden nummers als 'The Joker Smile' en 'Confusion Control' geabsorbeerd. Tensfield brengen nu niet meteen de grijsgedraaide covers maar hebben een duidelijke kijk op wat zij willen en daar hoort 'fusion' ook wel bij zoals in de titeltrack van hun album 'Freeze The Clock'. Eigen composities waar de ganse band aan heeft zitten meewerken zoals het met funk geïntegreerde 'Woodshack' en dat moeten we toch waarderen want dit is 'So Lucky'.

Met nog een drukke week voor de boeg en om me niet verder nodeloos druk te maken hou ik het hier vanavond voor bekeken met nog een 'tip' voor Kai, there can only be one captain and that's you...laat alle andere kapiteins maar aan wal en bestuur zelf het 'Feeling Blues' schip. Traden nog op 'Madcat's Roughriders' en de rockformatie 'A Band Called Murphy' en hun relaas zullen we bij de andere reporters wel gaan lezen zeker?.

 

more and larger pics on