© Rootsville.eu

B-Jazz International Contest
(Marithé Van der Aa Quartet)


OPEK Leuven
2017, march 24


organisatie: B-Jazz

band: Marithé Van der Aa


© Rootsville 2017

review & photo: Freddie

 

Marithé Van der Aa is een jonge reizende ster aan het Belgische jazz-firmament. Mijn eerste kennismaking met deze vocaliste was in 2014 op een jazzavond in Diepenbeek samen met de eveneens uit haar lichting komende Isla Van Hout, en dit tijdens een concert van Kim In The Middle (Kim Versteynen). Dit was niet zomaar louter toeval dat Marithé er aanwezig was. Samen met Isla Van Hout volgde Marithé Van der Aa gedurende 3 jaar de richting 'Jazz Vocals' aan het 'HK' te Hasselt. Haar docent destijds was dan ook niemand minder dan Kim Versteynen, en omdat dit concert als een afscheid aan België kon worden aanzien mochten beiden die avond in de spotlights komen te staan.

Na een groot deel van haar jonge leven in Engeland te hebben doorgebracht waar ze ginds studeerde in Brentwood Essex en actief was in 'The London Academy of Music and Dramatic Art', en ook deel uitmaakte van het jeugdkoor kwam ze terug naar haar thuisland. Hier begon ze privélessen te nemen voor zowel zang als piano. Zo kwam ze ertoe zich te laten inschrijven in de Kunsthumaniora te Hasselt tot ze daar afstudeerde in 2014. Het gegeven 'globetrotter' was haar sinds haar jeugd niet vreemd en na Hasselt kwam het Jazz Instituut (Universität der Kunste) te Berlijn in het vizier.

In Berlijn kwam deze Marithé Van der Aa dan haar Quartet op te richten samen met Daniel Schwarzwald (piano), Jonathan Nagel (bass) en Andreas Kunert (drums). Met dit Quartet treed Marithé met regelmaat op in ons land en in de zomer van 2016 was ze met haar Quartet nog laureaat op Muziekmozaïek te Gent. Dit jaar zal er nog hun debuutalbum worden opgenomen en uitgegeven.

'Jazz Hoeilaart' werd in 1979 opgericht door de alom gewaardeerde Albert Michiels '1923-2008) die met deze internationale wedstrijd jonge jazz muzikanten de kans wilde geven om zich te kunnen manifesteren. Dit festival wist tussen 1979 en 2013 meer dan 2000 internationale jazz muzikanten te registreren en groeide zo uit tot een van de meest gerenommeerde festivals in zijn genre. Sinds 2015 werd in samenwerking met Muziekmozaïek, 30CC en OPEK (Openbaar Entrepot voor de Kunsten) het 'B-Jazz International Contest' opgericht als opvolger van 'Jazz Hoeilaart' en kwam zo de 'Grote Prijs Albert Michiels' tot stand.

De finale van deze 'B-Jazz' zal dit jaar plaats vinden tussen 24 en 26 maart aan de Vaartkom te Leuven. Samen met 5 andere finalisten, strijden het Marithé Van der Aa Quartet samen met 'Daahoud Salim Quintet' uit Spanje, 'Vittorio Solimene Tri' (Italië), 'Hoera', een trio eveneens uit België, 'Phil Meadows Project' uit het Verenigd Koninkrijk en Sebastiaan Van Bavel Trio (Nederland) voor deze zeer gewaardeerde 'Albert Michiels' prijs. De 'peter' van deze wedstrijd is niemand minder dan Philip Catherine.

Ieder van de zes deelnemende groepen hebben allemaal de vaste opdracht meegekregen om dezelfde compositie in hun set op te nemen. Het betreft hier 'Vertigo of the Fish' van een van onze meest belovende jazzdrummers in België, Antoine Pierre. Voor Andreas Kunert een stuk waar hij zich als excellente drummer helemaal thuis in zal voelen en omdat Marithé Van der Aa met haar Quartet zich als enige vocale deelnemer manifesteert in deze wedstrijd is dit al meteen om naar uit te kijken.

Bijzonder intimistisch opent dit Quartet met het eigen werk 'Saga', een stuk waarvan de muziek werd geschreven door Marithé Van der Aa en de tekst door contrabassist Jonathan Nagel. De combinatie van deze werpt zijn vruchten af als componisten want ook het daar opvolgende 'Restless Hours' werd door beiden gecomponeerd, een nummer waarin dynamiek en onrust elkaar omarmen. Dit jong ensemble is ook stilaan zijn eigen pad aan het bewandelen waarbij 'standards' worden verdrongen door eigen composities.

Een van de aspecten van hun eigen sound is vertrekken vanuit een rijke jazztraditie waarbij invloeden van onze eigen volkscultuur kunnen worden geïntegreerd. Een statement daarvan is 'Vlaamse Dodendans'. Een volkslied dat door de vertaling van L. Van den Lende tijdens de eerste wereldoorlog zijn opgang kende en waarvoor het arrangement werd geschreven door Jonathan Nagel. Een lyrische omschrijving waarbij een apocalyptische ruiter de dood over Vlaanderen brengt en door het luguber karakter van dit nummer het bloed van de aanwezigen lijkt te doen stollen, of was het de begeesterende vertolking en vocale inbreng van Marithé Van der Aa samen met de derde roffel van Andreas Kunert.

Voor 'Blurred in Motion' werd de muziek geschreven door Daniel Schwarzwald, hier vanavond aan het klavier. In het afsluitende 'No Angel' trekt Marithé Van der Aa nog een laatste keer alle registers open en in contradictie met de titel van haar eigen compositie voelt het of een wit gevederde boodschapper lijkt neer te dalen hier in deze zaal. De bekendmaking van de laureaten van deze 'B-Jazz International Contest' en het uitreiken van de alom gewaardeerde prijs 'Albert Michiels' zal plaatsvinden op zondag 26 maart en dus wordt het voor Marithé en haar Quartet nog wel even nagelbijten.more and larger pics on