© Rootsville.eu

RO-RO-RO VII

GC Tentakel Zonhoven
2017, march 25


organisation: Rolmo's Roots Rock
club: GC Tentakel

more pics: Ro-Ro-Ro VII

© Rootsville 2017

concert report & photo: Vanessa Rizzuti

 

In De Tentakel in Zonhoven is Peter ondertussen al aan de 7-de editie van Rolmo's Roots Rock toe. Een rock-rockabilly festival met niet minder dan 12 bands uit binnen en buitenland, verdeeld over 2 podia. Om je helemaal in de rockabilly sfeer te brengen kan je een make over laten doen in de rockabilly shop. Kleding, haar, maquillage… alles is voorhanden. En als je even wilt chillen kan dit in de gezellige maar toch mysterieuze Voodoo Bar of met een lekkere kopje koffie.

2-3-Go en we zijn vertrokken. Deze 4-koppige band bestaat uit Slap'n Quiff (Upright Bass & Lead Vocal) Sr. Jo (1st Guitar & Vocal) Koekoek Seven (2nd Guitar & Vocal) en Mr. Guy ( Drums & Percussion). In 2012 kwam de rockabilly voorloper van 2-3-Go aan zijn eind door het wegvallen van de drummer. De 3 gitaristen zijn echter blijven jammen en na een stoelendans van instrumenten, Mr. Guy hing zijn gitaar aan de haak en waagde zich aan de drum, Slap’n Quiff, de man aan de contrabas werd lead vocalist en orkestmeester.

In 2015 kwam Koekoek Seven erbij als rhythm gitarist. Met hun aparte keuze uit het Amerikaanse roots genre, meer bepaald nummers die de meeste rockabilly bands liever niet brengen trakteren zij hun fans op een setlist van echte rockabilly en rock’n roll. Elvis Presley zijn ‘Blues Way Shoes’ lang Bill Haley’s ‘Round Around The Clock’ tot Jerry Lee Lewis met ‘Great Balls Of Fire’. Een heel gamma aan hits zorgden ervoor dat iedereen meteen in de juiste sfeer zat.

Het uit Reno, Nevada afkomstige duo Hopeless Jack mogen als eerste Amerikaanse artiesten van deze dag het podium betreden. Met een achtergrond van country, blues en een goede dosis madness laat Hopeless Jack zich inspireren door topartiesten als Muddy Waters, Hillstomp en Johnny Cash. De muziek van Jack brengt het verhaal over zijn moeilijk leven vol ups en nog meer downs. Spelend op verouderede instrumenten brengen ze een rauwe explosieve versie van rock & roll aangevuld met een loeiende slidegitaar. Jack wist ons te vertellen dat ze al 25 dagen aan een stuk aan het touren waren en hierbij 10 verschillende landen doorkruist hebben. Maar van vermoeidheid was zeker niets te merken. Met ‘Break A Man’ knalde de energie van het podium af en werden we meteen getrakteerd op luid gitaarwerk. ‘Don't Waste Your Time’ en ‘Firefly’ zijn nog enkele nummers van een set vol ruige rock & roll.

Met eigen nummers en af en toe een cover is het aan de Turnhoutse band Rusty Nails. 20 jaar geleden vonden Wim Geysels (Lead Vocals & Double Bass), Rob Deckx (Guitar & Backing Vocals) en Olivier Lauwers (Drums & Backing Vocals) mekaar in de muziek en gingen back to the roots. Ze houden immers van alles dat Amerikaans is en dus ook de muziek. Rockabilly, Rock and Roll, Blues en Country wisselen elkaar in deze wervelende set af.

De in de zaal aanwezige Jonny Trash mocht de groep aankondigen. De set begon goed met nummers als ‘Gasoline And Matches’ tot de bass van Wim er geen zin meer in had. Maar daar laat een goede artiest zich niet door kennen… The show must go on en in afwachting van een andere bass gebeurde dat ook. ‘Tic Tac Toh’, ‘Guitar Man’ en ‘I’m The Wolfman’ vulden het rijtje hits aan.

We reizen naar Orlando waar in 2011 The Woolly Bushmen hun gitaren stemden. Meng 1960's rock and roll meth 1950's rockabilly, voeg een snuifje soul toe en je krijgt de unieke sound die deze jonge artiesten brengen. Geïnspireerd door groepen als The Velvet Underground en The Zombies begonnen Sheldon Herschfeld (lead vocal/orgel/twang stick) Clovis Jefferson (bass/twang stick) en Durvas Lazenby (vocal/skin buckets), hun carrière in hun garage. Nu worden ze meer en meer gevraagd voor live sessies op de radio en podia van verschillende festivals, waaronder ook het podia van de Tentakel in Zonhoven.

In 2012 brachten ze hun eerste CD uit, in 2015 hun eerste vinyl LP en onlangs hebben ze nog een LP ‘ARDUINO’ opgenomen. In een hoog tempo raast het repertoire van The Woolly Bushmen door het Garage Rock landschap, een groep waar we zeker nog meer van zullen horen. Als je van wat ruiger werk houdt vind je in de nummers van de Woolly Bushmen zeker je gading. ‘Blue Powder’, ‘Gotta Go out West’, ‘Ain't Comin' back’ zijn er maar enkele van de set die aan een wervelwind tempo de zaal in geblazen werden. De soms ietwat schreeuwerige stem van lead zanger Sheldon paste dan ook perfect in het plaatje.

En alweer zijn we in Turnout met Shorty Jetson and His Racketeers. Toen Shorty Jetson and Benny de Jongh met hun nieuw project begonnen vonden ze niet meteen een naam. Na veel studio werk en de daarbij horende ontspanning in het café kwamen ze Animal Omar Hauari tegen. Ze waren meteen verkocht aan deze geweldige drummer. Als een raket vlogen de nummers de lucht in en de naam Shorty Jetson And His Racketeers was een feit.

Ze brengen rockabilly vol energie, power en good vibes met de bedoeling om zo veel mogelijk mensen aan het dansen te krijgen. Onder de goedkeurende blikken van de aanwezige dames mocht ‘Rockabilly Red’s’ de set openen. Shorty Jetson is misschien wel de jongste artiest van deze avond, maar hij moest zeker niet onder doen. Met een hoog Elvis gehalte en vol zelf zekerheid brengt hij een mix van eigen nummers en covers. Ook hun nieuwste CD ‘Get A Grip’ werd voorgesteld met o.a. ‘The Smoothest Midnight Lover’ en ‘Get A Grip’. Ook het show gehalte zat goed. Even van het podium af om dichter bij de dames te zingen en een jonge fan mee op het podium nemen maakt dat deze groep duidelijk in de smaak viel van de rockabilly fans.

Na hun eerste ontmoeting in Antwerpen in 2015 was het meteen raak voor de jongens van Texarkana Trio. Pascal Snijders (Lead Vocals & Rhythm Guitar), Ron Wouters (Double Bass ) en Jeroen van Delde (Lead Guitar & Vocals) zorgen voor een set vol bekende en minder bekende 1950's rockabilly, hillbilly boogie, country bop and rock ’n roll covers. Zoals je al hebt kunnen lezen komt er bij deze groep geen drummer aan te pas, en zo hoort het ook. Maar geen probleem, ook zonder drums spelen zij het dag eraf met eerlijke rootsmuziek, geïnspireerd door grote namen zoals Johnny Cash, Elvis, Franky Miller en nog veel meer. Je mist de drummer geen moment, grote nummers als ‘Mona Lisa’, ‘So Long’ en ‘Honky Tonk Song’ misten geen moment een drummer. Met een heel gamma een grote titels was het ook niet moeilijk om het volk mee te krijgen, zowel met zingen als dansen.

Mr Tall & Mr Small lijken zo uit de jaren ’45 gestapt te zijn. Deze DJ’s uit het Waasland brengen niet alleen een grote variatie aan muziek uit de periode van 1950, ze zijn ook nog eens fervente verzamelaar van alles uit die periode. Met hun uitgebreid repertoire aan funk, soul, popcorn, rhythm&blues, rare grooves,surf, ska, zal er voor iedereen wel wat tussen zitten.

Mr Tall aka Mario Heylen en Mr Small aka Pe van der Heyden spelen meestal in de regio van Antwerpen, Gent en Brussel, maar voor het Rolmo’s Roots Rock festival komen ze graag naar Zonhoven. En om de sfeer er in te houden hebben ze hun koffers gevuld met vinyl platen en laten ze de CD’s en MP3’s liever voor wat ze zijn.

Ze staan maar liefst met 6 op het podium. "The Bugalettes" bestaat uit 3 vrouwelijke lead zangeressen, Lil' Esther, Laverne and Sammy Jo. Zij worden instrumentaal bij gestaan door Martin van de Moer (lead gitaar), Ronald Tilgenkamp (double bass) en Ben van Anrooy (drums). Samen vormen ze een ’50’s close harmony-band en de drie dames kunnen zich perfect weren tussen al het mannelijk geweld van deze avond met hun Jive-Swing, Rock 'n Roll, Rockabilly en Hillbilly nummers. Met de eerste noten kan je al meteen horen dat de 3 dames stemmen perfect samengaan.

Maar ook apart mogen ze er wezen. Daarom brachten ze tussen de gezamenlijke nummers door ook elk een solo nummer. ‘Rock A Bye Baby’, ‘Got A Lot Of Rythm’, ‘I’ll Never Let You Go’ leenden zich perfect voor hun stemmen en met enkele goed gecoördineerde pasjes erbij waande je jezelf helemaal terug in de tijd van toen.

Als solo artiest of in een trio begon Sébi Lee zijn carrière in verschillende Brusselse bars. Als snel werd zijn talent opgemerkt en mocht hij spelen op de grotere festivals doorheen heel Europa en tot in Californië. Naast een goede zanger heeft hij ook nog verschillende instrumenten onder de knie. Meestal speelt hij piano, maar als hij de kans krijgt neemt hij weleens een contrabas, gitaar of trombone vast. Gekleed in een smoking, Jeans of zelfs vermomd brengt Sébi Lee Boogie, country, rock'n'roll, jazz of Crooner.

Of het nu solo, duo, of met het Charlie Roy trio of zelfs met 10 andere muzikanten is, hij geniet ervan om muziek te maken. En dat straalt ervan af. Hij bespeeld niet alleen verschillende instrumenten, ook zijn stem laat hij geweldige dingen doen. Louis King of Roger Miller imiteert hij als geen anders en is er een instrument niet voorhanden, dan trompettert hij toch gewoon zelf. Met een playlist werkt hij niet, hij speelt en zingt wat in hem opkomt en dat lukt hem nog goed ook. Sibé Lee is een op en top sfeermaker en dat hoorde je aan de fans.

Vier jaar na The Seatsniffers is roots legende Walter Broes terug! Walter werd als Belgische gitarist-songwriter en front man van The Seatsniffers met open armen ontvangen in Texas, Californië, Arizona en New Mexico. Jammer genoeg kwam er een plots einde aan The Seatsniffers, maar Walter bleef niet bij de pakken zitten. Hij trede op als gast artiest en werkte mee aan verschillende projecten. Zo is hij in 2016 gaan samen werken met The Mercenaries, Lieven Declercq (drums) en Bas Vanstaen (bass) die later vervangen werd door Clark Kennis, en brachten ze het album ‘Movin’ Up’ uit.

Een album vol met the real thing, het beste van de americana-scene, met 9 eigen nummers en 2 gewaagde covers vullen Walter Broes & The Mercenaries de hoge verwachtingen van de fans in met een een mix van rootsrock, rockabilly en rhythm & blues. Naast nummer van hun nieuwe CD ‘I Got My Own Kick Going’ en een echte plakker ‘Man Child’ passeerden ook bij hun enkele grote namen.

Last but not least is het de beurt aan Voodoo Swing om dit festival af te sluiten. Deze groep begon in 1993 in Salt Lake City, Utah. In 1993 ging het even mis met de band en besloten de bandleden elk hun eigen ding te gaan doen. Gelukkig besloten ze in 2008 om terug samen muziek te maken. Ondertussen hebben ze al 7 albums en 2 singels uitgebracht en over de hele wereld getourd. “Shorty” Kreutz (lead zanger, gitaar, songwriter), Walter Spano (drums) en Tommy Collins (bass) trakteren het publiek op een volle lading roots, rockabilly en blues. In augustus 2016 hebben ze hun laatste CD ‘To You My Friend’ uitgebracht. Met deze CD in hun broekzak zijn ze begonnen aan een tournee door verschillende landen en gelukkig stoppen ze ook even bij ons. ‘You Ain't Doin' Me Right’ en ‘So Fine’ gaven al een voorsmaak van hun nieuwe CD. Maar ook oudere nummers als ‘My Rockabilly Martian Gal’en 'West Coast Boogie' kwamen aan bod. Een uur Voodoo Swing is dan ook zo voorbij en met rockabilly van de bovenste plank en daarbij een geweldige live show was dit een knallende afsluiter van het Rolmo’s Roots Rock rock-rockabilly festival.  

more pics: Ro-Ro-Ro VII