© Rootsville.eu

Bram Weijters & Chad McCullough Duo
(aperitiefconcert)


GC Den Egger Scherpenheuvel
2017, april 02


organisation: GC Den Egger

artist: Bram Weijters
artist: Chad McCullough

© Rootsville 2017

review & photo: Freddie

 

Sinds hun inmiddels beruchte 'Canadian Beer Tasting' tijdens een workshop zijn Bram Weijters en de Amerikaanse trompettist 'buddies' voor het leven geworden. Naast het samenspelen in het Bram Weijters-Chad McCullough Quartet, met daarin ook drummer Lionel Buevens en contrabassist Piet Verbist, trekken ze ook door polders en heuvelland als duo. Tijdens een van die concerten kunnen we Bram en Chad begroeten in het 'GC Den Egger' te Scherpenheuvel voor een 'enchanted' aperitiefconcert op zondagmorgen. Het enige obstakel op een morgen na een lange nacht is de boodschap om wakker te blijven maar misschien telt dit ook voor het duo.

Na als Quartet reeds '3' albums te hebben uitgebracht heeft dit duo sinds half maart op een Amerikaans label ook eindelijk een album uit als duo. De titel 'Feather' en alle logica in acht nemend zal ook dit aperitiefconcert in functie staan van dit album. Verder licht is uiteraard een positief gegeven om je zondagmorgen richting cultuurtempel te begeven.

'Fluid' en 'Solid' zijn een paar van de composities waarmee ze aanvatten. Trouwens het ganse oeuvre dat vandaag ten gehore wordt gebracht bestaat uit originals van de hand van Bram Weijters en Chad McCullough. Intimiteit troef hier vanochtend in de 'Blauwe Zaal', zelf is die mate dat ik nog amper durf foto's te maken.

Voor het derde album als Quartet schreef Bram Weijters 'Billions' een nummer dat we vandaag in een arrangement als duo kunnen beluisteren. Getroffen door de intensiteit en de klasse van beide solisten blijkt zeker ook het applaus meer dan geciviliseerd te noemen waarop Bram voor de volgende '5' composities een handje komt toe te steken.

In een wel zeer productieve periode wist deze Bram Weijters een heuse 'Suite' neer te pennen. Een meerdelig pronkstuk dat bestaat uit niet '4' maar '5' getijden en op de vraag of er tussen de diverse nummers alle stilte kan worden gewaarborgd wordt hier dan ook gewillig aan toegegeven, trouwens tot '5' tellen lukt hier nog wel.

De improvisatie in acht nemend kunnen op nummers als 'The Same Prelude' en 'The Same But Different', 'Different Prelude', 'The Same 12 Notes' en 'Different But The Same' beiden hun virtuositeit de vrije loop laten en lijkt het alsof hier in alle duisternis de ochtend haar sluier komt weg te gooien, waardoor hier zonder woorden de lyrische beelden van een landelijk ochtendgloren van de aanwezigen bezit lijkt te nemen. Yep, en na 'numero cinque' applaus gewaarborgd.

Met enkel nog twee composities te gaan zouden we al beginnen wensen dat een 'morgen' enkele uurtjes langer zou mogen duren maar helaas komen Bram Weijters en Chad McCullough tot de 'Conclusion' dat het welletjes is geweest en zo is de tijd aangebroken voor de obligate merchandising maar hier in 'Den Egger' natuurlijk ook voor een 'gratis' aperitief. Cheers!

one, two, three, four, five, let's hear it for the boys...

met dank aan Roeland Van Gorp, en een respectvolle buiging voor de man aan de PA.

more and larger pics on