© Rootsville.eu

European Blues Challenge #7Horsens Denmark
2017, april 6/8


organisation: European Blues Union
organisation: Denmark Blues Challenge© Rootsville 2017

report & photo credits: Nicolien

 

Met de 'camper' richting Denemarken deden we niet zomaar. Deze trip stond volledig in het teken van de 7de editie van de 'European Blues Challenge' met als deelnemers voor de Lage Landen, The Bluesbones (B) en Detonics (NL). Het veelvuldig goudkleurig vocht hadden we reeds opgeslagen van uit 'basecamp' gewoon om de economische groei in Denemarken niet te willen destabiliseren ;-)

Met 21 deelnemende landen is het geen sinecure om alles te kunnen verslagen ook al worden er voor deze 'Challenge' als vanouds 2 dagen uitgetrokken. De plaats van gebeuren, Horsens, een stadje met een kleine 54.000 inwoners ergens in het midden van Denemarken, meer bepaald regio 'Midden-Jutland'. Voor de toestroom van de talrijke fans voor de diverse bands hebben ze hier niet dadelijk extra veiligheidsvoorzieningen getroffen want blues liefhebbers zijn in eerste instantie nogal vredelievend, so along with the blues comes peace!

'Opening Night' vindt plaats op donderdag 6 april om 08.00PM met als eerste band 'Big O and The blue Quarters', een uurtje later zullen op de 'club stage' die van 'The Blues Overdrive' in zesde versnelling zoeken te komen en als allerlaatste zal de ons ook wel bekende 'Thorbjorn Risager' en zijn 'Black Tornado' op de 'main stage' afsluiten met uiteraard werk uit hun nieuw album 'Change My Game'. Later volgt er nog in Kulisselageret een aflsuitende 'Blues Jam', toruwens iedere avond wordt er afgesloten met een Jam.


Vrijdag namiddag waren we nog eerst richting 'Blues Markt' getrokken die plaatsvond in Faengslet, een site van een oude gevangenis. Van daaruit naar 'Kuben' waar daar rond 03.00PM het '100-guitars' event was gepland met als vaste 'MC' Chris Grey.

Na deze '100 guitars' werd het tijd om ons richting 'Forum' te begeven, de plaats waar het allemaal zal plaatsvinden. Met een organisatie als de 'EBC' is een strik timetable' natuurlijk van belang en daar proberen ze zich hier dan ook aan te houden. Een schoolvoorbeeld van hoe het allemaal moet en kon is nog steeds de 'EBC 2015' te Brussel. Met de nodige verwelkomingen van onder meer Peter Sorenson (burgervader van Honsens) zijn we rond 08.00PM toe aan de eerste deelnemers.


Jury©EBC

Iedere band mocht 20 minuten spelen met uiteraard hun inzending als toonaangevend nummer. De 'MC' voor de wedstrijd was Jesper Bjarnesen die al meer als 30 jaar zanger/muzikant is in de Blues en Jazz. De jury bestond uit: David Baerst (F), Louisa McKennel (DK), Mike Vernon (UK), Carlos Malles (ES), Dennis Trevarthen (AUS) en Claude Hastert (LU). So, let the games begin...

'Detonics' is de inzending uit Nederland, en zij hebben tijdens de loting met het nummer '1' niet zo onmiddellijk getroffen. Deze 'Swingable Subjects' bestaan uit Kars van Nus (vocals & harp), Jeremy Aussems (guitar), Raimond de Nijs (keys), René Leijtens (upright bass) en Mathijs Roks (drums) en zullen met hun swingende West Coast Blues dit theater al dadelijk in vuur en vlam zetten. Hun album 'Live Evidence' verscheen begin dit jaar. Buiten enkele van hun andere nummers was hun inzending hier 'She Knows How To Love Me'.

De volgende deelnemers komen uit Duitsland en luisteren naar de naam van 'Chris Kramer & Beatbox 'n' Blues' en dit als een hele mond vol. Naast frontman Chris Kramer (harp & vocals) bestaat deze band verder nog uit Sean Athens (guitar) en Kevin O'Neal (beatbox). Hun album 'On The Way To Memphis' is nog maar vers van de pers, en daar staat ook hun deelnemend nummer 'Bo' op.

Numero trois, c'est sont les copains de 'Gaelle Buswel'. Met haar band won ze vorig jaar de 'Franse editie van de Blues Challenge maar werd in 2016 ook uitgeroepen, tot de revelatie van 'Cognac Blues Passions'. Haar blues leunt aan bij 'Southern Rock', zeg maar van die aanstekelijke en rockende Americana. Ook zij heeft pas een nieuw album op de markt, 'New Day's Waiting'. Samen met haar band bestaande uit Michaal Benjelloun (guitar & background vocals), Steve Belmonte (drums &background vocals) en Xavier Zolli (bass & background vocals) zal ze het hier zeker doen rocken. Ze brengen als hoofdstuk in hun 20 minuten '25 Hours'.

'The Cornfeds' is de formatie die thuis speelt. Ook zij hebben aan de obligate verplichting tegemoet gekomen met een nieuw album. Een nadeel van de meeste Scandinavische bands is dat ze het chauvinisme bezitten om hun websites alleen in hun moedertaal te plaatsen en dus houden we het hier enkel tot vermelding van de samenstelling. The Cornfeds er Sune Bjerre (sang, mundharpe, reso guitar), Jostein Burmann (hollowbody guitar), Kasper Bjerre
(hollowbody bas, kor) og Jakob Kjærlund (vaskebræt, trommer, spand). Hopelijk halen ze er als Denen voordeel uit met hun inzending 'I Wouldn't Last A Day'.

We komen nu stilaan aan enkel deelnemende landen uit het Oostblok en als eerste komen we uit bij het uit Slovakije komende 'Slovak Blues Project'. De naam van dit project zal je misschien niet veel wijzer maken maar de naam van de bezieler ervan uiteraard wel. Lubos Bena komt uit het plaatsje Záhorie en is in zijn land samen met zijn resonator als meerdere keren uitgeroepen tot 'Bluesman of the Year'. Lubos laat zich begeleiden door Palo Hrncirik en hopen zo te winnen met 'Going Down South'.

'Peculiar Love Surprise' is de inzending van het 'Hot Tamales Trio' en met dit trio zitten we in Polen. Eliza Sicińska (vocals), Kamil Solecki (acoustic and dobro guitars, banjo) en Łukasz Pietrzak (harp) zijn een akoestisch trio die mooie lyrische nummers weten te brengen. Alhoewel het hier een jonge band betreft hebben ze in 18 maanden al 3 albums weten uit te brengen, van een surprise gesproken.

'Messias and the Hot Tones' komen uit het zonnig zuiden en meer bepaald uit Portugal. Een band die soul en blues weten samen te doen vloeien en die bestaat uit frontman Fernando Messias (vocals & guitar), André Teixeira (bass), Fausto Ferreira (piano & Hammond) en Isaac Achega (drums). Hopelijk verrassen hun 'Hot Tones ons met 'You're Mine'.

Roemenië brengt ons de volgende artiest. Robert “Southernman Robbie” Zsugya weet als singer-songwriter roots en blues te combineren. Vanavond laat hij ons zien hoe hij zijn 'finger picking' gitaarspel moeiteloos laat combineren met zijn 'slide'. In februari van dit jaar bracht hij zijn debuutalbum 'Devil Got My Name' uit. We maken ons op voor diepgaande akoestische blues met als pièce de résistance, 'Hard Times'.

Het is Heidi aus Tirol die ons 'The Blues Infusion' stuurt. Peter Peduzzi (guitar) vormde deze Oostenrijkse band in 2009 samen met Peter Dürr (vocals), Fritz Salek (bass), Werner Müller (keyboards) en Mick Glantschnig (drums). Hun stijl kan worden ondergebracht als 'Contemporary blues' en brengt ons tijdloze blues . Hun debuutalbum 'Stepping Keys' kwam uit in 2013 en dit jaar wordt dan de opvolger verwacht waarop zonder fout ook hun inzending 'I Put A Spell On You' zal opstaan.

Van Oostenrijk gaat het richting Hongarije met het 'Borsodi Blues Collective'. Toen 'Lez Borsodi' een van de meest toonaangevende bluesband in zijn land kwam te verlaten richtte hij midden jaren 2000 dit 'Blues Collective' op met daarin ook Martin Pfeff (bass), Istvan Mezofi 'Fifi' (drums) en Norbert Binder (keyboards). Het is 'Little G Weevil' die de meeste teksten schrijft voor hen en zo ook op het nog te verschijnen nieuwe album deze 'Get Burned By The Sun'.

Recht van uit de Italiaanse bayou krijgen we als laatste van de zaterdagavond de 'Bayou Moonshiners'. Dit duo bestaat uit Maz Lazzarinm (voclas & piano) en Stephanie Ghizzoni (vocals, snare, washboard & kazo). Beiden hebben respectievelijk met hun vorige bands al gans Europa doorkruist en brengen ons nu als duo-band met hun muziek richting New Orleans. Liefhebbers van Professor Longhair zullen zonder meer ook vanavond genieten van hun deelname met 'Big Time Woman'.

Daarmee zit het eerste gedeelte van deze 'European Blues Challenge 2017' er op. Vermoeiend is het zonder meer maar de plicht roept om ons richting 'camper' te begeven waar er nog een krat blond vocht op ons licht te wachten. Vi ses i morgen...

De morgenstond heeft goud in de mond of is het nog de nasmaak van de pilsjes. We kunnen zelfs denken aan Kris Kristofferson's nummer 'Sunday Morning Coming' Down'...the beer I had for breakfast wasn't bad, so I had one more for dessert, en dit wanneer we ons richting 'Horsens Ny Teater' begeven voor alweer een zware dag, al brengt de blues ons enige verlichting.

'Pascal Geiser Band' is de inzending uit Zwitserland en hopend dat de organisatie de precisie heeft van een Zwitsers uurwerk kan deze band rond 08.00PM van start gaan. Pascal Geise ruit Zwitserland heeft de blues van kinds af aan mee gekregen en ademt het dus zodanig ook uit. Naast zijn vaste 'compagnon' Shanky Wyser op de keyboards bestaat deze band ook nog uit Claudio Berla((bass), Simon Moll (drums), Rolf Mosele (guitars), Stefan Künzli (sax), Ernst Buchinger (trumpet) en Dominik Honauer (trombone). We maken ons op voor deze uitermate charismatische groep en volgen hun spoor met 'Blues On My Tail'.

Uit het teloor gegane belastingparadijs Luxemburg krijgen we nu 'Kid Colling'. Met een mix van blues, jazz en rock laat deze Kid Colling ons kennismaken met zijn visie van 'moderne blues'. Hij heeft zich laten inspireren door namen als BB King, SRV en Robben Ford en hoopt zo samen met Luca Sales (keyboard), Tom Heck (bass), Gilles Bernard (drums) en hun funky grooves het lot naar hun toe te trekken met hun inzending 'In The Devils Court'.

Van Luxemburg naar Croatië gaat het met Rolin Humes. Deze band staat momenteel in volle belangstelling in hun land en bij hun kan je diverse stijlen ontdekken. Inspiratie haalden ze bij o.a. The Allman Brothers, Lynyrd Skynyrd, Led Zeppelin en Pink Floyd maar ook Freddie Mercury en Queen zijn niet ver weg. Deze formatie die bestaat uit Robert James Hudulin (piano & vocal), Emil Biscan (bass), Nikola Smiljanic (guitar) en Matej Smiljanic (drums) laten ons zonder meer kennis maken met de frisse blues wind uit het Oostblok. Ze brengen hier vanavond 'If I Could Be Someone Else Instead Of Me', iets wat ik ook stilaan begin te denken want dit is werken.

Met deze 'EBC' is een reis doorheen Europa een certitude en zo belanden we nu met de 'Headline Blues Band' in Zweden. De kok uit de Muppets Show is er niet bij maar wel Johan Öhman (piano, lead vocals), Ulph Johansson (guitar, vocals), Ulf Sundqvist (drums, vocals) en Tomas Fredlander (bass). Gelukkig is 'blues' een universele taal want het Zweeds ben ik niet al te machtig maar door hun 'Infected By Evil' laat ik me toch niet infecteren.

Van Zweden steken we het kanaal over en hopen dat de Brexit niet teveel gevolgen zal hebben voor de Britse blues bands. De 'Kaz Hawkins Band' zullen het zeker en vast niet aan hun hart laten komen en hun roots liggen in Noord-Ierland waar ze tot nu toe behoorden tot een van de meest bewaarde geheimen. Deze Kaz Hawkins zal zonder meer ons proberen van onze sokken te blazen samen met haar vaste gitarist Nick McConkey. Verder bestaat deze band nog uit een ritme sectie met Peter Unrin (drums & vocals) en Jan Uhrin (bass). Blues met een 'plus'. Hun 'Belfast Town' is hun hoop op winst.

Van de Queen naar de King met 'Daniel Eriksen'. Met deze Noorse inzending en hun 'Tornado Angel' krijgen we met Daniel Eriksen op de gitaar en vocals samen met drummer Stig Sjøstrøm terug een two-man band voor de kiezen. Deze Daniel Eriksen wist al heel de wereld af te reizen en 'dirty' Mississippi Delta blues krijgt bij dit duo soms injecties van New Orleans ritmische gospel en boogie. Roy Rogers was zijn mentor. We zullen ongetwijfeld betoverd worden door ook zijn andere 'Moonshine Hymns'.

Voor de 'Honey B. Family' blijven we in het noorden van Europa. Dit trio met Aija ”Honey B” Puurtinen (vocals, bass), Esa Kuloniemi (guitar, vocals) en Moses (drums) lijken we voor elkaar in de wieg gelegd. 'Honey B' en Esa waren ooit wel de gezichten voor 'Honey B & T-Bones' en mogen beschouwd worden als Finse legendes. Als youngster in de band kwam drummer Moses Kuloniemi hen te vervoegen en hopen ze ons te betoveren met een mix van gospel en blues, the Helsinki way. Met hun inzending 'Keep Your Lamp Trimmed and Burning' grijpen ze graag terug naar een traditional gospel nummer met Esa Kuloniemi op de cigarbox. Mijn mening is dat een wedstrijd als deze EBC enkel originals als inzending zouden mogen worden gebruikt.

Estland levert voor deze Challenge de 'René Paul Blues Band'. Zij, en dat zijn, Rene Paul (keys & vocals), Oskar Malleus (guitar), Raimond Mägi (bass) en Peep Kallas (drums) zullen ons ongetwijfeld terug brengen naar de sixties met hun 'Hot Stuff' . Probeer je in te leven in een mix van Jimi Hendrix en Mussy Waters. The Estonia way of The British British Blues Revival.

Un, dos, tres, un pasito pa'lante María en zo zitten we niet bij Daniel Martin maar bij de uit Barcelona afkomstige 'Los Mambo Jambo'. Dit combo staat bol van de rock 'n roll en rhythm 'n blues. Het is zowat een traditie op deze 'European Blues Challenge' dat de Spaanse inzendingen ons overspoelen door een zuiders ritme. Voeg daarbij nog enige invloeden van surf en swing en we zijn er zeker van dat ze een blijvende indruk gaan nalaten. In deze bezetting vinden we de saxofonist Dani Nel.lo terug. Hij brengt ons mee Dani Baraldés (guitar), Ivan Kovacevic (double bass) en Anton Jarl (drums). So let's put on our dancin' shoes for 'Fuego Cruzado' met deze nieuwe versie van 'The Champs'. Surf 'n Turf LOL.

Ongelooflijk maar waar we zijn toegekomen aan de laatste deelnemende band van deze editie. Als laatste kwamen uit de hoge hoed niemand minder dan 'The Bluesbones' en hoeven we die nog voor te gaan stellen?. Zowel in België als in Nederland en tegenwoordig ook in gans Europa is deze formatie rond guitarslinger Stef Paglia en blues shooter Nico De Cock wereldberoemd. Vorig jaar tijdens de 'Belgian Blues Challenge' wisten ze het laken naar zich toe te trekken en samen met Edwin Risbourg op Hammond en de ritme sectie bestaande uit Geert Boeckx (bass) en Koen Mertens (drums) gaan ze ook vanavond poberen als laureaten uit deze wedstrijd te komen. Met hun 'voodoo Guitar' grijpen ze ons al naar de keel maar wat brengt hun 'Find Me A Woman'...

Het zit er op en nu is het enkel nog afwachten wie er tot winnaar zal worden uitgeroepen. Eerst nog wat geplogenheden zoals het geven van een 'Award' aan Mike Vernon en een festival organisator uit Zwitserland, en dan het moment waar we op zaten te wachten...

and the winnar is
(og vinderen e)
01 Kaz Hawkins Band (UK)
02 Bluesbones (B)
03 Pascal Geiser band (CH)De 'Kaz Hawkins Band' zal te zien zijn op volgende festivals, waaronder toch ook twee in België...

Hondarribia Blues Festival, Spain, July

Blues Peer, Belgium, July 14-16


website

Notodden Blues Festival, Norway, August

Swing Wespelaar, Belgium, August 18-20


website

Blues in Hell, Norway, September
Blues Heaven Festival, Denmark, November
Lucerne Blues Festival, Switzerland, November