© Rootsville.eu

Little Kim & The Alley Apple 3
feat. Guido Belcanto


Zaal 't Goed Voorbeeld' Lier (Ripspiqué)
2017, april 08


organisation: Ripspiqué
locatie: 't Goed Voorbeeld Lier

artist: Little Kim & The Alley Apple 3
artist: Guido Belcanto

© Rootsville 2017

review & photo: Freddie

 

Zaterdagavond en we maken ons op voor een meer dan aangename avond te Lier. Plaats van het gebeuren is zaal 't Goed Voorbeeld' waar voor de organisatie 'Ripspiqué' hun concerten plaats vinden. Geloof het of niet maar na al die jaren is dit voor mij een primeur wetende dat ze hier met regelmaat optredens organiseren waarbij de 'C' van cultuur gerust in hoofdletter mag prijken. Het hoofdprogramma hier valt meestal onder de noemer 'jazz' maar met regelmaat pakken ze hier ook uit met toppers in een ander genre. In februari stond hier zelfs niemand minder dan 'Luke Winslow King' op de affiche en geloof me ik erger er me nog aan dat ik toen niet present kon tekenen.

Vandaag staat niemand minder dan 'Little Kim & The Alley Apple 3' op de 'bill'. Je mag Kimberley aka Little Kim gerust tot de top rekenen wanneer we het over 'Western Swing' hebben. Samen met Tom De Poorter (gitaar en banjo),  Patrick Cattoir (lapsteel, resonator en gitaar) en Selim 'slappin'' Meiresonne (contrabas) vormen ze dus 'Little Kim & The Alley Apple 3'. Deze Kimberley Claeys stond al op de planken met een resem grote namen en daarbij staat zeker ook onze 'Cavelier Seul' Guido Belcanto. Vanavond is deze unieke hedendaagse Vlaamse troubadour extra gast en zo hebben we dus '2' vliegen in '1' klap en zo maken we ons nu op voor 'The Alley Apple Stomp'.

Een bordje met 'SOLD OUT' is het logisch gevolg wanneer je twee toppers in hun genre samen op het podium brengt en nog kwamen er fans achter een kaartje vragen. Akkoord er zullen er wel bij zijn die met een naam als Guido Belcanto op de affiche het opmerkelijk vinden dat ze in hun eigenste Lier nu eens niet naar een CC moeten om van hem te genieten maar dit gewoon kunnen doen in dit knus zaaltje. Diegene voor wie het een primeur is om 'Little Kim & The Alley Apple 3' aan het werk te gaan zien, aan die personen kan ik nu al met zekerheid zeggen dat ze gewoon van hun sokken geblazen zullen worden.

Via een kleine muzikale intro kondigt Tom De Poorter dan Kimberley Claeys aka Litlle Kim aan en wordt het 'Goede Voorbeeld' hier gegeven door deze uitstekende muzikanten. Belangrijk om weten is dat Tom ook zo goed als volledig instaat voor het schrijven van deze nummers en dan is het toch bewonderingswaardig te noemen dat songs als 'A Body In The Garden' of 'The Kings Of Goblin Market' moeiteloos naast traditionals als 'When Pa Was Courting Maw' kunnen standhouden.

De ganse 'bomvolle' zaal is al vanaf 'note one' mee met 'Little Kim'. Met Tom De Poorter op zijn fraaie 'arch top Gibson' en een uitstekende 'Slappin' Slim' aan de upright bass zouden we achteraan verscholen nog Patje Cattoir gaan vergeten, maar niets is minder waar want de heerlijke geluiden van zijn 'pedal steel' omhullen de zaal in een meer dan optimistische stemming. Het gedein en handgeklap verdwaalt in een ijzige stilte bij het horen van 'The Longest Mile', tevens de titeltrack van hun laatste album, maar kent een hoogtepunt aan het einde van dit toch wel bijzonder mooi nummer. Helaas is met 'Pondorosa Lodge' het einde aangebroken van een set die hier zeker nog een uurtje langer mocht duren. Maar ook tijd om een verfrissing te nemen want het is hier warm!

'Thingamajig' zet 'Het Goede Voorbeeld' weer onmiddellijk in vuur en vlam en zo wordt 'Little Kim & The Alley Apple 3' hier op handen gedragen. Tijd ook voor terug een traditional met 'Ida Red', een nummer dat al waanzinnig populair was in de 30-tiger jaren en ook hier in Lier door de ontwapende Kimberley weerom een hoogtepunt kent. Na een 5-tal nummers mag 'Little Kim' dan de special guest aankondigen en komt de 'Cavalier Seul' deze band vervoegen. Het voorbije seizoen heeft Kimberley meermaals een duet mogen brengen met Guido Belcanto en hier vanavond zullen er dat meerdere worden.

Een kreet van voldoening bij het publiek vervult de zaal bij de eerste tonen van 'Toverdrank' alsof iedereen geprikkeld door deze heerlijke muziek vanaf nu in een trance komt te zitten. Na een vertaling van eentje van Bob Dylan brengt Belcanto samen met Little Kim eentje van een andere grijze eminentie, en met de prachtige vertaling 'Half a Boy and Half a Man' van Nick Lowe is de stemming hier meer dan opperbest. Voor de aanwezigen hier in Lier is er zelfs een wereldprimeur weggelegd en brengen Guido en Kimberley een volledig nieuw nummer dat vanaf nu officieel als duet zal komen te staan op het volgende album van Guido Belcanto...

En dan komt de spijtige mededeling dat het hier gedaan is. Een muzikaal intermezzo van 'The Alley Apple 3' laat evenwel vermoeden dat er nog een bisser zit aan te komen en met 'Jambalaya' wordt het feestje hier nog completer gemaakt. Nog eentje dan? Met het dan toch allerlaatste nummer brengt Guido Belcanto ons terug naar het verleden toen de beschilderingen van diverse idolen op de zeildoeken van de botsauto'kes nog POI waren op de jaarlijkse kermis. Was da goe of was da goe!Hé Ripspiqué 't was OK!!!
 Met dank aan Vincent Stockman en de ganse organisatie van Ripspiqué Lier.

 

more and larger pics on