© Rootsville.eu

Arne Van Coillie Trio

The Music Village Brussel
2017, april 12


club: The Music Village

artist: Arne Van Coillie

© Rootsville 2017

review & photo: Freddie

 

Toen op woensdagavond het 'Arne Van Coillie Trio' naar onze hoofdstad trok zullen ze zeker niet bezig zijn geweest met de 'Conquest of Brussels' maar eerder met het idee om in 'The Music Village' een top prestatie te gaan neerzetten. Het was al een tijdje geleden dat ik nog aanwezig was in deze jazzclub, maar voor vanavond teken ik terug present. Het 'Arne Van Coillie Trio' is ook iedere maand te bewonderen in 'De Ploeg' te Diepenbeek waar ze naar al oude gewoonten er telkens een vierde gast bij nemen. Deze maand is dit op donderdag 27 april waar ze gitarist Jeroen Reggers die avond zullen uitnodigen.

Arne Van Coillie studeerde in vooreerst Germaanse talen aan de K.U.Leuven en trok pas daarna richting Lemmensinstituut voor het volgen van een jazzopleiding om zo zijn verblijf in 'Stella's Town' nog te verlengen. Na even les te hebben gegeven in Nederlands en Engels kwam hij uiteindelijk aan zijn 'crossroads' waar hij een pact sloot met 'Jazz' Het was dus niet van 'the devil made me do it', nee het werd zijn roeping. Deze strekking in de muziek zou en is tot op heden nog steeds zijn 'goal', dit nog verder uitbreidend als docent aan het stedelijke conservatorium te Hasselt.

De twee andere muzikanten uit dit trio zijn Flor Van Leugenhaeghe aan de 'doublebass' en youngster Gert-Jan Dreessen als 'batteur'. Flor leerde hoofdzakelijk spelen in en rond de Antwerpse podia maar naast 'Jazz' kon je deze aimabele man ook aantreffen in strekkingen gaande van kleinkunst tot rock om maar de diversiteit van deze klasbak aan te tonen. Ook hij is verbonden met de conservatoria en muziekscholen van Antwerpen en Hasselt.

Om de vergrijzing een beetje tegen te gaan kwam Gert-Jan Dreessen als drummer zich aan te sluiten bij dit 'Trio'. Gert-Jan kreeg de microbe een beetje te pakken dankzij vibrafonist  Andres Liefsoens. Tijdens zijn opleidingen kruiste hij ook het pad van Kim Versteynen, Tim Finoulst, Jan Servaes en Arne Van Coillie waardoor de logica alle eer wordt aangedaan om onderdak te gaan vinden het Arne Van Coillie Trio. Momenteel studeert hij nog aan het Lemmensinstituut onder Dré Pallemaerts dus is zijn 'bio' nog in volle ontwikkeling.

Zowat alle muzikale strekkingen in onze cultuur gaan vandaag de dag gebukt onder een enorme concurrentie, en het is soms roeien met de riemen die ze hebben voor de kleinere clubs om op te tornen tegen de grote gesubsidieerde CC's van onze steden. Alsof er op andere plaatsen niet aan cultuur wordt gedaan. Iemand die wat graag zijn helpende hand komt aan te reiken is Luc Schrijvers die voor een gedeelte van de programmatie hier in 'The Music Village' verantwoordelijk is. Na een korte babbel met Luc is het tijd om de talrijk aanwezige en uiteraard ook vele buitenlandse jazz liefhebbers kennis te laten maken met het 'Arne Van Coillie Trio'.

Een avond vullend programma van instrumentale jazz met stukken gaande van 'traditionele jazz' over 'cool jazz' naar de meer modernere tak in dit genre, waarbij dit trio evenwel ruimte wil laten voor enige vorm van improvisatie. De aanzet van een 'enchanted evening' wordt gegeven met 'All Of You' van Cole Porter, een nummer dat zijn introductie kende in 1954 tijdens de musical 'Silk Stockings'. Als jazz pianist grijpt Arne Van Coillie ook graag terug naar het werk van Bill Evans en dat doet hij hier vanavond met 'Very Early'. Met een stuk van Carla Bley en haar 'Lawns' kent iedere lid van dit trio zijn 'moment de gloire' en betovert Flor Van Leugenhaeghe de aanwezigen door het intense strelen van de 'dikke snaren'.

Als 'leider' van dit Trio heeft Arne het voorrecht om naast al die bekende componisten ook wat eigen werk in de kijker te zetten. Wetende dat Arne een echte 'Hasselaar' is en we ons zo in de Jeneverstad bevinden schreef hij ooit onder invloed van een lichte vorm van een jenever delirium een heuse 'Gin Suite'. Vanavond krijgen we daaruit het deel 'Acting Cool' te horen, cool in al zijn aspecten. Naast Arne is ook zijn lieftallige Kim Versteynen aanwezig en beiden dragen ze het werk de Braziliaanse songwriter-componist Antonio Carlos Jobim hoog in het vaandel, en na diens 'Zingaro' aka 'Retrato Em Branco E Preto' komen we met 'Quasimodo' aan bij Charlie Parker, een van de grondleggers van 'Modern Jazz' een nummer waarin Gert-Jan duidelijk laat horen waarom ze hem als een jong geweld aanzien, en zo enigszins lichtjes al rockend' zijn cymbalen laat spreken. Time for a break...

Na een kleine pauze kan dit 'Arne Van Coillie Trio' beginnen aan hoofdstuk número dois in deze 'The Music Village' en komt Arne op de proppen met meer uitstekende originals zoals 'Fleeting' en tussendoor nog 'A Ballad In Between'. Om het voor ondergetekende toch niet al te moeilijk te maken is er uiteraard in dit deel van het concert ook ruimte gelaten voor enkele 'standards'.

Met 'Stella By Starlight' krijgen we er eentje van Victor Young en daarmee bevinden we ons terug in de 40-tiger jaren. Een zeer populair stuk dat zowat bij ieder zichzelf respecterende jazz muzikant in het repertoire zit. Nog zo een 'standard' om u tegen te zeggen is 'Body and Soul' van Johnny Green waarvan de uitvoering van Coleman Hawking uit 1939 als memorabel mag worden onderschreven. Johnny Green schreef dit stuk voor zangeres Gertrude Lawrence maar Arne en zijn Trio spelen het vanavond voor 'zijn' zangeres Kim Versteynen, en uiteraard ook voor de andere dames hier aanwezig. Afsluiten doen ze met 'Perdido' een jazz standard van de Puerto Ricaanse trombonist Juan Tizol. Als trombonespeler bij Duke Ellingtons krijgen zij destijds veel applaus bij dit nummer en zo ook dit 'Arne Van Coillie trio' voor een feilloos concert hier vanavond in 'The Music Village'. Time to hit the road Jack, en dat is dan weer een Rhyhtm 'n Blues'ke van Ray Charles....

Gently to the keys, Arne Van Coillie

Flor Van Leugenhaeghe on fire...

Gert-Jan Dreessen, the rockin' youngster

 

more and larger pics on