© Rootsville.eu

Junior Watson (US)

MOD Hasselt (Move2Blues)
2017, april 13

organisation: Move2Blues
club: MOD Hasselt

artist: Junior Watson


© Rootsville 2017

 

 

Junior Watson is één van die blues gitaristen die meer in andere bands is te zien geweest dan met een eigen band. Donderdagavond wist Danny van Move2Blues deze Junior Watson te strikken nu hij eindelijk ertoe gekomen is om onder zijn eigen naam te gaan touren. Ooit stond deze Junior Watson aan de wieg van 'Rod Piazza & The Mighty Flyers' en bleef een decennium lang aan de zijde van Rod en Honey Piazza. Dat zelfde deed hij later nog eens over bij 'Canned Heat', en aan het samenwerken met wijlen Lynwood Slim (1943-2014) hield deze Michael Watson aka Junior Watson een zeer 'close' vriendschap aan over.

De lijst van namen met wie hij op het podium heeft gestaan is ellenlang met daarbij ook namen als Kim Wilson, Charlie Musselwhite, Big Mama Thorton, Jimmy Rogers en John Németh, en met die laatste was hij hier reeds te gast bij Move2Blues in 2007. Deze Junior Watson is dus wat m'n noemt 'a musician's musician'. Hier in de MOD te Hasselt maken we ons dus op voor een avondje met swingende 'West Coast Blues' en daarvoor staan aan de zijde van Junior Watson, Juho Hurskainen op saxofoon en een ritme sectie die bestaat uit  Bill Troiani aan de Fender bass en drummer Alex Pettersen. Zijn begeleidingsband is hij gaan zoeken in Noorwegen waar NY'ker Bill Troiani al meer dan 20 jaar zijn stek heeft gevonden.

Openen doet deze Junior Watson vanavond met een instrumentale medley en het gegeven 'instrumental' zal uiteraard als 'a red thin line' tijdens het concert aanwezig zijn. In de openingstune vinden we flarden terug van symfonische rock via EL&P hun Peter Gunn Theme naar de 'Limbo Rock' maar ook met enkele 'Surf 'jes' uiteraard in een 'jump blues' jasje gestoken. Zoiets als een 'Surf 'n Turf'.

Junior Watson laat de volle club hier in de MOD weten dat het optreden geen structurele 12-bar blues zal bevatten maar gaande van swing en met een 'Chicago Cha Cha' hij ergens 'in the middle' de blues fanaten wel gewillig zou zijn. Vanavond ook geen 'Harmony' rond zijn nek maar een good ol' Strat. Junior Watson staat hier bijzonder 'stressless' te spelen en brengt met enkele wel heel herkenbare instrumentale hoogstandjes ons in gedachten terug naar de tijd van de 'botsautokes'. Zo diept hij uit het verleden Elvis op en brengt samen met Juho Hurskainen aan de tenorsax een knappe instrumentale versie van 'One Night WIth You', en ja het wordt stil hier in Hasselt.

Junior Watson zijn grootste verdienste in het verleden was dat hij de 'vocale' frontmannen waarmee hij het podium deelde door zijn rifjes nog sterker uit de verf deed komen maar toch waagt hij zich vanavond ook wel aan enkele vocale nummers. Zo bracht hij vroeger samen met Lynwood Slim met regelmaat deze 'Certainly All' van Eddie Jones, een ook vanavond is dit nummer een 'floorfiller'. Aanstekelijk was ook het eerdere 'Whoppin' & Hollerin'', waardoor de traditionele blues liefhebbers toch wel moeten toegeven dat het aangenaam vertoeven is met deze 'Jump Blues' van Junior Watson.

Voor het einde van de eerste set brengt hij met 'Blues After Hours' nog een ode aan BB King om dan via een geniale inval enkele oudjes op te diepen, helaas niet gerelateerd aan de blues. Als 'Popcorn' fanaat uit de 70-tiger jaren herkende ik uiteraard dadelijk de 'Champs Jerk', een destijds muzikaal rariteitje van J. Tucker samen met Cassius Marcellus Clay Jr aka Cassius Clay aka Mr. Ali, een nummer dat lichtjes geïnfecteerd is met Ska. Ook al was het einde van de set reeds aangekondigd toch volgde er nog enkele heerlijke spinsels zoals 'Amapola' in een versie van de destijds in 'the sixties' waanzinnig populaire Zweedse gitaargroep 'The Spotnicks'.

Tijdens de pauze werd het een uitwisselen van 'like's or dont's' maar de eindconclusie is dat deze toch wel blues veteraan zich behoorlijk uit de slag weet te trekken zonder aan zijn zijde één of andere frontman. Nee, vanavond stond Junior Watson in de spotlights en is hij de frontman. Trouwens je komt niet naar deze man kijken als je geen liefhebber bent van 'West Coast' en Jump blues. Na een korte babbel met tourmanager Erkan is het tijd om deel twee aan te vangen.

Ook nu gaat Junior Watson op hetzelfde elan verder en krijgen we in B-flat enkele heerlijke swing bluesjes te horen. Opmerkelijk is dat toch wat eigen blues muzikanten deze 'Watson' komen steunen en zo heeft hij al iets van 'a livin' legend'. Daar waar in het verleden hij de extra meerwaarde gaf aan de band waarmee hij speelde is dit voor deze 'Junior Watson Band' nu Juho Hurskainen op de tenorsax. 'Early in The Morning' en 'Special Lesson #1' laten de al zwoele temperatuur hier in 'de club' nog de hoogte in gaan maar helaas komt aan de passage van deze Junior Watson in 2017 hier ook een einde aan. So JW let's do 'The Hucklebuck' like you did with Canned Heat....

Volgende Move2Blues op 18 mei Met Lurrie Bell & His Chicago Blues Band en misschien wel vooraf een surprise...keep posted!
 

more pics on