© Rootsville.eu

Walter Broes & The Mercenaries
vinyl presentation 'Movin' Up'

Missy Sippy Ghent
2017, april 14

club: Missy Sippy

artist: Walter Broes & The Mercenaries© Rootsville 2017

review & photo: Freddie

 

s'Lands favoriete rootsrocker op het podium van één van mijn favoriete 'live music clubs' het zou 'a grave sin' zijn om er niet bij te zijn. Op vrijdagavond 14 april stellen hier 'Walter Broes & The Mercenaries' de lang verwachte vinyl versie voor van hun vorig jaar uitgebracht debuutalbum 'Movin' Up'. Nu deze geluidsdrager al een tijdje terug in de lift zit is het haast ondenkbaar dat een zichzelf respecterende rootsband bij het uitbrengen van een nieuw album er ook niet zulk een zwarte schijf met spiraalvormige groef aan toe weet te voegen. Een 'LP' dus. Het negatieve aan zulk een 12" schijf is dat je deze niet kan afspelen in de wagen, maar dat kan je voor CD's ook al bijna niet meer bij de nieuwere modellen. Wat is de volgende trend? Een album op een klein USB stickje? Wie weet. Het voordeel is dan weer dat je thuis de warme klanken kunt herontdekken. De 'long play' bestaat als sinds 1948 en zo zie je maar, alles komt terug en zo ook Walter Broes en zijn sound, al is die nooit weggeweest ;-)

Het concert werd pas gesignaleerd rond 10.00PM dus 'tes gien avanse' om vroeg te vertrekken waardoor eindelijk eens geen file op de Brusselse ring en zo zal straks de afrekening aan de parkeerautomaat ook beter zijn voor mijn 'portemoneetse'. Talrijke fans zijn afgezakt naar 'Klein Turkije' maar dit is uiteraard geen unicum want in een vroeger leven speelde Walter Broes en de zijnen altijd wel voor een full house. Dus heel wat 'beebopbroeken' aanwezig maar ook onze eigenste 'Queen of Western Swing', Little Kim. Haar 'little lady' was gedropt bij de oma maar als compensatie mocht Metalfreak en bassist Dries eens meekomen. Of die te bekeren valt is nog te bezien. Waar hij wel voor viel was die 'Blonde van Tongerlo', maar ja we zijn hier niet om 'neuzekes' te eten.

Right on time mag Marie als kapitein van deze 'juke joint' deze Walter Broes & The Mercenaries aankondigen maar als volleerd PR-madam van dit etablissement wordt er ook nog vlug even reclame gemaakt voor enkele andere evenementen hier in de Missy Sippy. Als voorprogramma krijgen we...Walter Broes & The Mercenaries, voor 'WB' niet evident maar wij en alle andere fans zijn daar natuurlijk niet rouwig om. Twee keer Walter Broes, Lieven Declerck en Clark Kenis voor de prijs van één, en dit gewoon voor onze Pasen. Saved by the bells.

De voorgift van de 'release party' bestond uit een opwarmertje van een klein half uur en daar begonnen ze aan met 'Bottle Up & Go'. Al dadelijk in de juiste flow en stilstaan was al meteen geen optie meer. Na 'Dizzy' krijgen we er eentje van Carl Perkins, Carl who? neeje niet Clark Perkins want die was al 'Gone, Gone, Gone'. Iedere zichzelf respecterende fan weet dat rond het uitbrengen van de CD versie van 'Movin' Up' bassit Clark Kenis de band is komen te vervoegen en naast een showke geven aan de 'doublebass' kan hij nog zingen ook en dus wordt 'Break Up' gebekt door deze frontman van 'Moonshine Reunion'. Met 'I Got A Love' en Jimmy McCracklin zijn 'Georgia Slop' moeten en mogen we toch wel met enige weemoed in ons hart terugdenken aan de glorie periode van de snif...'n tears. Met 'Coming Home' zijn Walter en deze Mercenaries bij deze volledig opgewarmd maar eerst tijd voor reclame...

Een kleine 30 minuten later wordt door Walter aan de menigte gevraagd om korter bij te komen en dus was het gedaan met het nemen van 'kiekjes', maar dus meer tijd voor fun en om te genieten van deze 'Movin' Up'. Voor de titeltrack op de menigte wordt losgelaten krijgen we met 'Smoker' de vaste intro van de band. Naast 'Closed' en 'Don't Get Ruin My High' uit het album krijgen we ook andere vaste kost zoals 'Gone Ridin'' en 'Security'. Met de in zwoele sfeer gehulde Zuid-Amerikaanse rumba ritmes nemen ze ons met 'Man Child' mee op een excursie in een wereld van exotische grooves en met 'You & Me' zit dit rootsfeestje er hier zowaar op. Toch ook nog een paar bissertjes waarbij 'Dearest Darling' er eentje is voor de ladies in da house en daarna mag de 'spinner' van dienst zich klaarmaken voor een after-party. Gelukkig heeft deze DJ Jenz 'Fifty Foot Combo' VonTrapp ook 7" schijfjes in zijn archief.... and even Fats Waller & Besie Smith had fun tonight.

Het is al laat en morgen is het 'Rockin' Around Turnhout' met zondag ook Walter Broes en Clark Kenis die present zullen tekenen. Dus bye bye Missy Marie en Sippy Jelle, 'k Goa maane buut afkuise'. Voor de blues liefhebbers nog dit. Het volgende clubconcert is niet op dinsdag maar op maandag 8 mei met Lil' Jimmy Reed. Op 2 mei krijgen ze hier Jake LaBotz over de vloer. Op donderdag 20 mei is het hier de CD release party van de nieuwste roots sensatie 'Big Time Bossmen' en begin je kalender ook al maar in te vullen voor het 'Blues & Roots Festival' hier in de Missy Sippy, dit tijdens de '(G)hentse Fiesten'.

 

larger and more pics on