© Rootsville.eu

Rootsfest 2017

CC De Rietbron Halen
2017, april 15

organisation: Rootstime© Rootsville 2017

 

 

Met 'MC' van de avond 'Den Huibbe' kon in Halen het 'Rootsfest' eraan beginnen. De eerste 100 binnenkomers kregen ook nog een gratis 'Gold Star' als copieke op Duvel. Tot ter beschikking van de bezoekers stonden er twee podia ter beschikking. Op een kleiner podium kon tijdens de 'change-overs' geluisterd worden naar gelegenheids duo Stef Paglia en Doghouse Sam. Een andere band waren de Rockin’ & Drinkin’ Guys. Op het hoofdpodium stonden Shapeshifted Band, Tensfield, The Blue Chevys, Sugar Queen & the Straight Blues Band, Boogie Beasts, JP Soars & the Red Hots en als afsluiter The Bluesbones.

Als eerste band in de rij die openden was de 'Shapesfifted Band' met vette rock’n’roll en een ontegensprekelijke mix van o.a. ‘The Rolling Stones’, de punkrock van Iggy Pop en de ruige bluessound van Dr. Feelgood. Deze band werd opgericht in 2011 en bestaat uit Marc, Elia, Nico en Jurgen. Deze vier heren zorgden zeker ook voor de nodige muzikale inspiratie. Een opgestoken middenvinger naar alles wat conventioneel en traditioneel is klinkt in zowat alle nummers door.

Daarna kwam 'Tensfield', een bluesband die ontstaan is rond 2013. Het zijn vier kameraden die hun talenten en gedrevenheid ten volle wil benutten door de muziek zelf te schrijven en op zoek te gaan naar een eigen sound. De muziek is niet meteen onder te brengen in één stijl. Met Blues en Roots als uitgangspunt komen zowel Jazz, Funk, Fusion en Rock voorbij. Ze spelen vanuit hun hart, dat is waar het bij de Blues om gaat! Gitarist en zanger Raffe Claes ligt aan de basis van verschillende composities. Aan de Keys staat met veel plezier Koen Geudens. Zijn passie voor muziek kan je werkelijk horen en zien. Bassist Geert Zonderman staat garant voor absolute degelijkheid in de ritmesectie. Ook vocaal kan Tensfield op Geert rekenen! De motor van Tensfield wordt aangedreven door Jurgen Moelans op de drums. Jurgen heeft ervaring met elke stijl en zijn finesse geeft Tensfield die ritmische drive. De eigen sound wordt stevig onderbouwd met Jurgen achter de drums.

Stef  Paglia bekend van The Bluesbones hier voor het eerst SOLO te horen. Hij was best zenuwachtig vooraf maar daar was op het podium niets meer van te horen. Hij is erg gegroeid en heeft ook een prachtige stem. Dat belooft wat voor de toekomst. Hij heeft ook nog een ander nieuw project, Stef Paglia Trio. Hij “timmert” flink aan de Blues-Weg.

The Blue Chevys zijn in 1989 tijdens onze wilde tienerjaren op de Don Bosco school in Haacht ontstaan, vertelt zanger Kris Bries. Rond 2003 begonnen er scheurtjes te komen vanwege verschillende smaken in de muziek onder de bandleden.  Maar tijdens een toevallige ontmoeting op een tuinfeestje in de zomer van 2014 wakkerde het creatieve vuur bij de originele bandleden echter weer aan, legt Jan Ursi uit. Er werd gelachen, gedronken en met het verslijten van de uren, rijpte het idee om The Blue Chevys opnieuw glans te geven.

Met de terugkeer van Jan en nieuw bloed van Sven Smekens (rhythm guitar) en Jean-Luc Cremens (basgitaar) is de wederopstanding niet veel later een feit. De volledige bezetting bestaat uit Jan Ursi (piano), Wietse Meys (sax), Frederic Martello (lead guitar & backing vocals), Kim Vandeweyer (trompet), Kris Bries (zang & harp), Philippe Martello (percussie), Sven Smekens (rhythm guitar) en Jean-Luc Cremens (basgitaar).

Doghouse Sam aka Wouter Celis gaat hier ook op de SOLO toer. Wat een stem heeft ook hij, zeker als hij acapella een Gospellied zingt. Schitterend, iedereen stond versteld en te genieten.

Sugar Queen an The Staright Bluesband mag als de revelatie van het voorjaar aanzien worden in de Lage Landen. Michèle begon haar muzikale reis in de kerk. Ze is opgegroeid met een sterke gospel en blues achtergrond. Zij werd uitgekozen om het historische Event “Mandela Released", te presenteren, en reisde zo langs vele staten in Amerika.

In Maleisië en China trad Michèle op met de band Deuce Wild, ze brachten daar een gevarieerd optreden met Blues en Rock muziek. Nu een nieuwe uitdaging met deze onlangs opgerichte band die bestaat uit zangeres Michèle Denise, bassist Ronald Burssens, gitarist Andy Aerts, drummer Dominique Christens (alle 3 voormalige Bluesbones), bluesharpist Wim Heirbaut en gitarist Jean Raven.

We zagen ze al solo en nu pakken Stef Paglia en Doghouse Sam uit als duo. Heerlijk om die twee samen te zien en horen spelen. Ze geven elkaar alle ruimte wanneer nodig, maar nog beter is wanneer ze gaan optreden als band op Hookrock 2017.

De 'Boogie Beast' dat is feesten geblazen Dit is muziek om van te genieten. Het Is een mix van Blues, Rock, Punk en Boogie. Ze spelen al enkele jaren in deze formatie. Ik noem het waanzinnig goed en zeker smaakt naar meer. Dit viertal ontstond uit Jan Jasper en Gert Servaes (beiden ex Voodoo Boogie) en de schoonbroers Fabian Bennardo en Mathis Dalle aka Lord Benardo & The Goon Mat.Rockin' & Drinkin' Gyes. Deze rockin blues band komt uit België en is spelen sinds 2008. Lekker genieten en ze hebben er zelf ook veel zin in, dat straalt er gewoon vanaf met Antoine Olivier, Jérôme Rasson en Guillaume Durieux.

JP Soars is geboren in 1979 in California maar hij groeide op in Arkansas en speelt al van zijn 11e gitaar. In 1985 verhuisde hij naar Zuid Florida en legde zich vooral toe op het spelen van heavy metal. Hij zegt over zichzelf: “ik hou van Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan maar probeer niet als hen te spelen. Ik luister naar de mensen waar zij naar luisterden, zoals Albert King, Johnny Guitar Watson, T Bone Walker, Muddy Waters en Guitar Slim.

Tijdens een trip naar Memphis Tennessee waar hij Jessie Mae Hemphill en de “cigar box guitar” pionier John Lowe ontmoete, maakte hij kennis met zijn hypnotische country blues en deze ontmoeting maakt een zeer grote indruk op hem.

In 2009 staat hij op het podium in Memphis en dan wint hij met zijn eigen band The Red Hots de International Blues Challenge Award waardoor ze gelijk geboekt worden op talloze festivals in de USA en Europa. JP Soars ontvangt er tevens de Albert King Blues Guitar Award. Hij is een “monster” gitarist en begenadigd slide speler.

Ik heb hem al meerdere malen mogen zien en horen en het is elke keer opnieuw weer vet genieten met deze JP Soars & The Red Hots.


Aflsuiter is de vijfkoppige Belgische band The Bluesbones. De band was direct na hun oprichting al succesvol met o.a. optredens in België en Nederland. In 2012 verscheen hun debuutalbum ‘Voodoo Guitar’. In 2013 kwam de cd/dvd Live @ the Bosuil uit. In 2015 verscheen ‘Saved By The Blues’ en ook dit album oogstte wereldwijd lof. Dat was trouwens een turbulent jaar voor The Bluesbones.

Zowel gitarist Andy Aerts als bassist Ronald Burssens verlieten de band. De droom van frontman Nico de Cock was altijd om een hammondspeler bij de band te hebben en die werd gevonden in de persoon van Edwin Risbourg. Inmiddels was Geert Boeckx als nieuwe bassist toegetreden zodat The Bluesbones weer compleet waren. Enige tijd later wisselde de band ook van drummer, Koen Mertens kwam in de plaats van Dominique Christens.

Alleen zanger Nico de Cock en de jonge 21-jarige zeer talentvolle gitarist Stef Paglia zijn nog van het eerste uur. Dit jaar deden ze mee aan de European Blues Challenge in Denemarken en behaalde daar de 2e plaats.