© Rootsville.eu

Rockin' Around Turnhout #22
(new talent stage)
De Kuub & Futur Turnhout
2017, april 15

organisation: Grasshopper

© Rootsville 2017

review & photo: Freddie

 

Paasweekend en het is feest in Turnhout want hier startte gisteren in het beroemde Daxcafé van Dennie Daxter de 'World Famous Rock 'n Roll Bar Crawl' met als opener 'Brooks Williams & The Lightning Express'. Ongetwijfeld duurde de aftrap daar tot in de vroege uurtjes met de eveneens uit de UK komende DJ Big H. Organisator Peter Van der Flaes, Jens en de rest van de 'crew' hebben voor dit jaar zelfs een gaatje in het programma gevonden om iets extra toe te voegen aan deze 'Rockin' Around Turnhout'. In zaal 'Futur' vindt er tussen 01.00 en 06.00PM een 'New Talent Stage' plaats. Samen met een professionele jury en de keuze van het publiek wordt uit de vier deelnemende bands de winnaar gekozen die dan tijdens editie #23 een plaatsje op de affiche krijgt van volgend jaar. MC is zoals steeds 'Mr. Frantic Franky'.

Er moet altijd iemand het startschot geven en als eerste voor dit nieuwe concept is 'Shotgun Sally' aan de beurt. Deze band bestaat uit Katrien Van Proeyen als rockabilly shoutster, guitarslingers Bart Cocquyt en Peter Grauwels en een ritme sectie die bestaat uit Michel Van der Meiren (double bass) en Jimmy Van Iersel. Vers van de pers is ook dat ze hier vandaag hundebuut album 'Shotgun Sally' kunnen voorstellen met daaarop 16 floorfillers. Van dit album volgt in de volgende dagen nog een recensie.

Vandaag vliegen ze er al stevig in met 'Hard Headed Women' en 'Voodoo Voodoo'. Eén van de punten waar de jury naar uitkijkt is het brengen van originele bewerkingen van covers en daar zullen deze 'Shotgun Sally' alvast scoren met hun versie van 'Fever'. Knap is ook de conversatie tussen een 'National Steel' en een 'Les Paul Golden Top' tijdens het surfke 'Misirlou'. Met 'This Little Girl Gone Rockin' kan je wel stellen dat hier een Vlaamse versie van Wanda Jackson op het podium staat. Bang Bang, I hit the ground. Bang Bang that awful sound. Bang Bang, Sotgun Sally shot me down, en daarmee leggen ze de lat al onmiddellijk hoog. Rock 'n Roll met ballen!

Tijdens een 'Rockabilly Fest' hoop ik altijd wel wat op enige diversiteit en met de volgende band word ik dan maar dadelijk op mijn wenken bediend. 'LuCash' is een viertal uit de 'parking van 't stad'

Dit viertal bestaat uit zanger Luc Van den Bergh, drummer Stephane Gossens, Victor Herrewijn aan de contrabass en gitarist Luu Perkins. Hun originaliteit bestaat er in om alle nummers hier in het 'echt Aantwaarps' te gaan brengen. Bijvoorbeeld het Cash'ke 'Folsom Prison Blues' vertalen ze gewoon naar 'Ik Pak Efkes Den Tram' en 'A Boy Named Sue' wordt dan gewoon 'Ne Gast Genaamd Marianne'. Origineel en zeker en vast onderhoudend maar of Peter en de zijnen hier voor hun podium op de nieuwe Strangers' zitten te wachten is nog maar de vraag. In de evenwel gebruikelijke 'kroegentocht' op zondag kan uiteraard alles.

Leuk om luisteren is ook Carl Perkins zijn 'Blues Suede Shoes' en het is nog maar de vraag of de 'Great Old' hun 'Voetbal Shoes' mogen aantrekken volgend seizoen ;-). Ook al was ik enkele decennia geleden hevige fan van Ed Kooiman en Herman Van Haeren toch denk ik niet dat de Cats & Teddy's hiervan in 'Vuur en Vlam' staan om Johnny's zijn 'Ring Of Fire' er maar eens bij te halen. 'MC' Franky was er even de klust bij kwijt en liet ze hun afsluitende 'Jembalé' ietsjes te vroeg inzetten, dus 10 minuten extra time gasten, amaai da voart.

Deze namiddag heb ik m'n eten maar vlug kunnen binnen schrokken maar dat ben ik al bijna vergeten al probeer ik zuinig met m'n krachten om te springen voor dit marathon weekendje. Next in the contest are 'Cadaster John Combo'.

Bij deze 3de deelnemende band moet ik even 'mea culpa' slaan want helaas ben ik vergeten te vragen wie er allemaal in deze band zit. Zelf slaan ze de bal ook wel mis want op de immense snelweg van het net is er niets van terug te vinden. Met een ritme sectie, een leadgitarist en twee blazers zit het muzikaal meer dan snor al komt hun 'Night Train' maar langzaam onder stoom te staan. Aardige rock 'n roll met 'Crazy 'Bout You Baby' en CW Stoneking's 'The Love Me Or Die' kan ik ook best wel pruimen maar met 'Bésame Mucho' vergaat het kussen ons want vocaal zitten ze in een dipje. Dus best een beetje aan dit euvel beginnen werken of anders een beetje meer zoals 'Grasshopper', don't mess around!

Met 'The Belle Rose Five' zitten we aan het einde van deze wedstrijd en dat gebeurt met een band uit de streek. Visueel zit deze rockabilly formatie uit Lichtaart net als bij 'Shotgun Sally' ook terug op de lijn van 'nieuw talent' want de vorige 2 bands waren nu niet bepaald youngsters meer.

Deze youngsters zijn een streekproduct en deze 'Belle Stars' bestaan naast zangeres Liesbeth Meeus ook nog uit de 2 gitaristen Jef Imants en Ken Wright. De ritme sectie bestaat uit drummer Leendert Embrechts en bassist Jeroen Kennis. Qua originaliteit zit het ook meteen juist met hun eigen arrangement op de blues klassieker 'Got My Mojo Working' en dus zijn ze met 'good mojo' er aan begonnen.

Met nummers als 'Bag Brown Handsome Man' en 'Shake For Me' laten ze horen dat ze wel degelijk uit het juiste Tikihout zijn gesneden. Zowel muzikaal als vocaal past dit plaatje en lijken ze al jaren op elkaar zijn ingespeeld, maar nu wordt het voor mij een 'Race With The Devil' om de inwendige mens te gaan versterken en zo nog 'just in time' in 'De Kuub' te zijn voor de aanvang van het hoofdprogramma. Deze 'Belle Rose Five' werden later op de avond uitgeroepen als laureaat van deze 'New Talent Contest'...

 

oef 't zit er op..

more and larger pics on