© Rootsville.eu

Dani Klein & Sal La Rocca Quartet
(Dani sings Billie)

GC Den Egger Scherpenheuvel
2017, april 21


organisation: Den Egger

artist: Dani Klein & Sal La Rocca Quartet

© Rootsville 2017

review & photo: Freddie

 

Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van Billie Holiday (1915-1959) was er in 2015 bij diverse artiesten wereldwijd een 'ode aan' ontstaan. Met albums en live optredens werd één van de meest invloedrijke Jazz-zangeressen herdacht. Ook bij ons deden Dani Klein en bassist Sal La Rocca hun duit in het zakje. Dani Klein nam eind 2014 afscheid van 'Vaya Con Dias' maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en onder de titel 'Dani sings Billie' kwam er in 2015 een album op de markt. Samen met Sal La Rocca (contrabas), William Lecomte (piano) en Tim De Jonghe (trompet), 3 gerenommeerde jazzmuzikanten die jarenlang deel uitmaakten van Vaya Con Dios, brengt Dani Klein het rijk gevulde repertoire van Billie Holiday terug tot leven. Dit gepaard gaande met een album en theatertour. Op vrijdag 21 april is het Dani Klein & Sal La Rocca Quartet te gast in het GC Den Egger te Scherpenheuvel voor het voorlaatste concert in de reeks en waar het bordje 'Sold Out' al geruime tijd aan de deur hangt.

Dit Quartet probeerde met het album en dito tour een wat meer vrolijke kant aan het licht te brengen dan het toch wat tragische leven van 'Lady Day'. Door het moeilijke leven dat Holiday heeft gehad, klinken de teksten die zij zingt erg overtuigend. Er is een duidelijk verschil te horen tussen nummers die zij in het begin van haar carrière opnam en die van latere datum. Naarmate zij ouder werd klonk haar stem ook meer rauwer en doorleefder. Op 17 juli 1959 overleed Billie Holiday ten gevolge van een verslaving aan drugs en alcohol.

Alhoewel Dani Klein niet een echte jazz-zangeres is kwijt ze zich toch meer dan behoorlijk van haar taak waar Sal La Rocca en de overige leden van het Quartet uiteraard een meer dan verdienstelijke inbreng bij hebben. Met nummers als 'Comes Love' weet dit Quartet deze volle zaal in vervoering te brengen. Deze 'standard' dateert uit 1939 en werd geschreven gecomponeerd door Sam H Stept. De 'lyrics' waren toen van de hand van Lew Brown en Charles Tobias. Dit nummer kende zijn eerste succes in de Broadway musical 'Yokel Boy'.

De intensiteit van Dani Klein's stem samen met de doordringende grooves uit de contrabas van Sal La Rocca worden gedragen door de meer dan aangename vibes van piano en trompet op echt jazzy nummers als 'Baby Get Lost' en 'A Fine Romance'. Een hoogtepunt van de avond, voor mij althans, is zonder meer 'God Bless The Child'. Een nummer dat Billie Holiday schreef samen met Arthur Herzog Jr. en waarbij de muzikanten daadwerkelijk alles uit de kast weten te halen beginnend met een doordringende intro van Sal La Rocca op zijn contrabas, er bestaat zoiets als instrumentale poëzie.

Billie Holiday werkte tijdens haar carrière samen met heel wat jazzmuzikanten zoals Lester Young en Count Basie. Het was tenorsaxofonist Lester Young die haar trouwens de nickname 'Lady Day' bezorgde. Vanavond moet onze 'Billie' het doen met Sal La Rocca, William Lecomte en Tim De Jonghe. Deze laatste krijgt van mij een eervolle vermelding op de manier hoe hij samen met trompet en bugel zich weet in te leven in de muziek. Nummers als 'Heaving Myself A Time' en 'Do Your Duty' laten Dani Kein toe enkele annecdotes te vertellen over zowel haar als over het leven van Billie Holiday.

Uiteraard kan en mag hun arrangement van Gerswhin's 'Summertime' hier vanavond niet ontbreken waardoor het zomergevoel weer een stapje dichter bij lijkt te komen. De warme contrabas van Sal wordt hierbij door Tim in een humoristische maar vrijwel zeker georkestreerde ingeving gebruikt als conga. Een meer dan begeesterende avond hier vanavond in GC Den Egger volledig in de geest van ‘Lady Day’ en waarbij dit 'Dani Klein & Sal La Rocca Quartet' door toedoen van het aanhoudende applaus de obligate bisnummers niet kunnen ontlopen

met dank aan Roeland Van Gorp.more and larger pics on