© Rootsville.eu

J.P. Soars & The Red Hots (US)
support act:Leakin' Roof (NL)

KTBA Vlierden (NL)
2017, april 23

club: KTBA

artist: J.P Soars & The Red Hots
artist: Leakin' Roof


© Rootsville 2017

review & photo: Freddie

 

Wie er hier in 2015 bij was op het memorabele concert van J.P. Soars & The Red Hots beschouwt dit nog steeds als één van de beste optredens hier in 'Zaal Thijssen' te Vlierden. De brothers Brouwers hadden die dag zeker een casino kunnen gaan bezoeken 'cause when they roll the dice, it was a seven. We maakten toen ook kennis met harper TC Carr en ook hier was het bullseye! Die ene periode zie je JP Soars zelden of nooit en dan is er weer een overaanbod maar met de goede herinneringen indachtig van twee jaar geleden trok ik toch richting Vlierden waar Ellen en Mia Brouwers als vanouds iedere bezoeker weer van harte welkom heten.


© Rootsville

Om het gemis aan een festival een beetje in te dijken hebben Martin en Theo dit seizoen ons verwend met enkele dubbel concerten en zo kregen we vorige maand hier nog James Armstrong en RIP Lee Pryor op bezoek. Vandaag staat er als support act één van de meest beloftevolle Nederlands bands op de bandstand en daar bedoelen we 'Leakin' Roof' mee. Deze younsters bestaan uit Lothar Wijnvoord op gitaar, Dave Warmerdam als zanger en toetsenist en om het wat moeilijker te maken Lars en Lars Hoogland als ritme sectie waarbij de bassist een 'E' bij de naam meekreeg. Dezelfde naam en nog niet eens familie, straffe kost. Hun 'Tribute To Muddy Waters' wordt hier in Nederland op goede kritieken onthaald al gaat hun streepje Chicago Blues' nog een eindje verder. Hun mosterd haalden ze zowel bij de 'Three Kings' als bij Eric Clapton en Peter Green.

Netjes in het gelid staan hun instrumenten opgesteld en wanneer deze vier youngsters de 'bühne' betreden zit er op z'n minst '1' fiere papa in de zaal. Na nummers als 'Little By Little' en 'If Trouble Was Money' kan ik vaststellen dat deze 'Laekin' Roof' uit het juiste ebbenhout gesneden zijn, maar met een zekere Robbert Fossen als hun mentor is het uiteraard 'a piece of cake'. Zeer sterk is de meer dan aangename blues-stem van Dave Warmerdam al is het best aan te raden om aangezien zijn jonge leeftijd met beide voeten op de grond te blijven.

Met 'Crosscut Saw' van Tommy McClennan nemen ze ons terug naar 1941 al is de bekendste versie van dit nummer zonder meer die van Albert King. Opmerkelijk is hun versie van dit rumba'ke om maar niet te zeggen, klasse!. We gaan nu niet de ganse tijd met 'bloempotten' zitten gooien want ondanks hun puik samenspel en uitstekend buikgevoel kan en moet er nog gewerkt worden aan de interactie. Het is niet omdat Dave zo een beetje de leiding heeft dat de rest van deze 'Leakin' Roof' de ganse tijd naar hem moeten focussen. He, Ho we staan hier ;-).

Hun deel van de roem hier bij 'KTBA' wordt afgesloten met Elmore James zijn 'The Sky Is Crying'. Ergens tegen het einde van dit nummer krijgen we een Dave die een psychologische oorlogsvoering met zijn black & white keys aan het voeren is, Knap! Deze 'Leakin' Roof mogen zeker en vast dit nummer adopteren, just like SRV did. Hoe zeggen ze het hier weer, Nederlands hoop in bange dagen.


Een kwartuurtje voor de chang-overs en dan mogen we ons gaan opmaken voor de headliner van vandaag. Vaste drummer 'Cris Peet was ik al tegen het lijf gelopen maar helaas was 'Telecasterman' Steve Laudacina nergens te bespeuren. Het teleurstellende nieuws dat hij er niet bij was maakte bij mij toch enigszins een kleine vorm van ontgoocheling bij me los. 'Just the three of us' zal J.P. Soars gedacht hebben want ook bassist Cleveland Frederick is nieuw maar een '5-string bass' is ook altijd wel leuk. Zijn rode Gibson 'Memphis' Hollow-body was ook nergens te bespeuren maar om bij de familie te blijven stond er een blanke 'Epiphone' klaar, wel met het 'Blues Foundation' embleem erop.


© Rootsville

Het was J.P. Soars ook goed bijgebleven, dat concert in oktober 2015 want volgens hem is hij er nog steeds van aan 't bekomen. Vandaag niet al teveel zijsprongetjes maar veelal eigen originals maar daar is hij dan ook zeer sterk in. Openen doet hij evenwel met Albert King zijn 'Let's Have a Natural Ball'. De eigen nummers staan ook meetstal op zijn albums al dateert zijn laatste 'Full Moon Night in Memphis' al van 2014. Dus J.P. dringend de studio in.

Met een diepe buiging van eindeloos respect luister in dan weer zeer aandachtig naar 'Minor Blues' van onze eigenste Django Reinhardt, een nummer waarbij we even moeten wachten op de 'Jazz Manouche'. Na enkele slow-bluesjes krijgen we uit het album 'More Bees With Honey' uit 2011 het intense 'Where'd You Stay Last Night'. Ook de tearjerker 'So Many Times' komt uit dat album.

Een hoogtepunt is voor z'n fans steeds ook weer wanneer J.P. Soars zijn 'Homemade 2 String' guitarbox ter hand neemt want dan is het gewoon 'Time To Boogie'. Helaas volgt er na een goede 15 minuten ook een dipje want dat betekent dat de eerste set erop zit. Op 'Something Ain't Right' mogen we dan een wat stevigere JP verwachten want op dit nummer meet hij zichzelf een rock attitude aan. Teveel rock voor Cleveland want de bookingsagent Ray moest dringend op zoek naar een andere basgitaar, helaas met een downgrade van 5 naar 4 snaren.

'Deep Down In Florida' is er eentje van Muddy Waters, een nummer waarop J.P. Soars zijn veelzijdigheid als guitarslinger op kwijt kan. Eentje met een heerlijk rifje in verwerkt. Tijdens één van zijn eerste doortochten in Europa was het een barre winter waardoor hij de warmte van thuis miste en zo het jump-bluesje 'Missin' Your Kissin' wist neer te pennen. Een surf intermezzo mogen we ook altijd wel verwachten en brengt altijd wel een moment van verheldering met zich mee.

Het zou geen 'KTBA Special' als er niet bijzonder zit aan te komen. Chris Peet en Frederick Cleveland stonden zo aan de youngsters van 'Leakin' Roof' hun plaats af en zo kunnen ook zij weer een toch behoorlijke naam aanvinken waarmee ze hebben mogen samenspelen. Time to hit the road!!! We had fun but....we were missin' Telecaster Steve ;-)

 


Volgende 'Special' hier in Vlierden is op zondag 21 mei met niemand minder dan 'John Del Toro Richardson' en Magic Slim zijn zoon Shawn Holt samen met 'The Teardrops'...

more pics on