© Rootsville.eu

Chilly Willy (25 Years Anniversary)

CC Den Amer
2017, april 28


club: Den Amer

band: Chilly Willy


© Rootsville 2017

review & photo: Freddie

 

Wie het ondertussen nog niet wist moet wel op een missie naar Mars zijn geweest. De sociale media werden met 'het' bericht dagelijks overspoeld en zelfs de locale ROB kwam net als 10 jaar geleden naar 'Everbeur' afgezakt om er nu eens het fijne van te weten. Welk bericht???

Chilly Willy's 25 Years Anniversary

album report

Voor de huidige generatie bij levenspartners is het halen van die 25 jaar zo goed als een utopie daar waar het bij de oudere generatie onder ons dit een heugelijk feit wordt genoemd. Voor een band die niet de Rolling Stones noemen en meer bepaald een bluesband in ons kleine landje is het zo goed als een unicum om 25 kaarsjes te mogen uitblazen. Er zijn er nog wel een paar die de kaap van '20' zijn gepasseerd maar de frequentie waarmee de huidige 'Chilly Willy' de zalen in de lage landen nog onveilig maakt is bijna buitensporig te noemen. Je zou ze haast van pinguins naar katten gaan transformeren want Den Huibbe en Walter Cuyvers moeten wel meer dan '7' levens hebben.

Chilly Willy
(the story)

'A Never Ending Blues Story' dat in de zomer van 1992 als grap begon toen 'De Gille' een soort van 'free podium' in Zichem kwam op te richten. Diezelfde maand nog zagen Den Huibbe en Nico Van Buitenen samen met 'Walter 'Vibemachine' Cuyvers hun probeersel uitgroeien met niet '1' maar liefts '2' backing vocals, Sally Deprez en Christel Appelen en ik hoor Vic Gevarenwinkel nu al roepen...dat we da nog meuge meemaken. Een feit was wel dat 'Chilly Willy Loony Goony and the Free American Indian Hippy Blues Street Fruits with the Humbling Mumbling Mocking Birds' geboren was. Een jaartje later waren ze zelfs immens populair in onze contreien. De 'Alcazar', later omgedoopt tot 'The Borderline' stond kompleet op zijn kop en dat jaar kwamen er tijdens de 'SKOM' feesten in Molenstede maar liefst 500 waanzinnige fans en groepies afgezakt om deze 'local heroes' te kunnen toejuichen. Was het goed? Muzikaal waren ze niet afgestudeerd aan diverse conservatoria maar het was wel plezant, en trouwens op Jazz Bilzen speelden ze vroeger ook 'live'.

Door de tijd slankte de naam wat af naar, gelukkig voor de MC's van dienst, 'Chilly Willy Loony Goony and the Free American Indian Hippy Blues Street Fruits' doordat de 'Humbling Mumbling Mocking Birds' hoogstwaarschijnlijk een vaste nest aan het bouwen waren. Na vele wisselingen bij het 'personeel' kwamen er uiteraard ook wel enkele dipjes en slankte de naam nog wat verder af naar gewoon 'Chilly Willy'. Naast het gezicht van de band 'Den Huibbe' mogen we zeker ook niet de ouderdomsdeken vergeten want drummer Walter telt net als Charlie Watts van dat Brits rock 'n roll bandje ook hij 75 lentes. Een dronkenmans eed van Walter is dat hij zal blijven spelen zolang de Charlie dat doet... for he's a jolly good fellow, that nobody can deny!

Den Huibbe 10 jaar jonger...

Bij de oude generatie van 'Chilly Willy' vinden we naast Den Huibbe, Walter en Nico 'Outside' Van Buitenen ook nog Dirk 'Pizze' Piselé als gitarist terug, als ook smoelschuiver 'Dizzy' Gery Alaerts en bassist Roel Celis. Later kwamen gitaristen Dirk 'Calvin' Cuyvers (zoon van) en Alain 'AC' Counye de boel wat orchestreren maar ook namen als bassist Kris Lambert aka 'Chappy' en harpers 'Yvan Duchêne' en 'Kris 'Reverend Hotrod' Rogiers' passeerden de revue net al Igor 'saxman' Maseroli. De huidige generaties van 'Chilly Willy' bestaat nog steeds uit 'Den Huibbe' en youngster Walter Cuyvers. Van Alain 'AC' Counye mag je ook nog stellen dat hij bij de 'oudere garde' hoort maar de verjonging en de zoveelste heropleving daarvoor tekenen Wim Vandemeulebroeke aan de bas, harper Rudy 'De Witte' en gitarist Andy Aerts, en het mag gezegd dat onder deze bezetting ze goe bezig zijn.

Second Hand Store (pics © Rootsville)

Slowhand Pizze, den Dizzy en Nico

Nico, Gery 'Dizzy' en Dirk 'Slowhand Pizze' kwamen nog even aan het venster piepen met het meer dan uitstekend akoestische trio 'Secondhand Store'. Een eerbetoon aan namen als John Lee Hooker, Sonny Boy Williamson en Muddy Waters met nummers als 'Boogie Chillen' en '40 Days & 40 Nights'. Maar ook nummers als 'Shake Them All Down' van The Red Devils en het destijds recentere 'Motherless Child' van Cuban Heels brachten ze ten gehore. Roel Celis is vandaag de dag de bezieler van 'Living 29' waar hij in Molenstede samen met enkele vrienden de organisator is van 'Huiskamer concerten' en waar onlangs den 'Dizzy' nog aan de zijde speelde van Paul Batto. (concert report)

Chilly Willy's 15 Years Anniversary

Chilly Willy anno 2007 (pics © Rootsville) 15 Years Anniversary Concert Brussel

Alain 'AC', Yves, Den Huibbe, Walter 'Vibemachine, Chappy en Dirk 'Calvin'.

Voor de festiviteiten op gang te trappen van Chilly Willy's 15-jarig jubileum was er in 'The Borderline' te Diest een 'Anniversary Concert' op 16 maart 2007 met special guests Stijn Bervoets (gitaar), Dirk Verbessen op accordeon, Coral Lee aan de vocals en toen ook met 'Dizzy' Gery (concert report). Op 17 november hielden die van 'Chilly Willy' een feetsje bij Michel in Genk waar een Jos even als drummer Walter mocht vervangen en waar naast Cora Lee ook Ronald Brussens als bassist mocht aantreden (concert report). Ter gelegenheid van het 100ste concert bij Roots Music Brussel en de '15 Years Anniversary' van Chilly Willy werd op Sinterklaasdag op 6 december 2007 hun jubileum jaar afgesloten met naast 'Cilly Willy' ook de ex-Free American Hippies, 'Second Hand Store'. Zo werden negen 'Chilly Willy's die avond samen herenigd op het podium voor een knallend feestje. (concert report). Onder het mum van 'support your local blues band' waren we met Rootsville op al deze concerten aanwezig.

Chilly Willy's 25 Years Anniversary
(the preparation)

Als kers op de taart van 25 jaar plezier trokken die van de huidige 'Chilly Willy' in december van vorig jaar naar de 'Hype Studio' te Mechelen voor het opnemen van een 'live' album. Uiteindelijk werd er geopteerd om als aandenken van '25 Years Chilly Willy' een album uit te brengen met nummers uit deze laatste registratie, enkele tracks uit hun debuutalbum van 2002 in de MOD te Hasselt en nummers van op een Harley Davidson 'Super Rally' te Lommel in 1998. Over het juiste aantal 'Willy's' die de revue hebben gepasseerd zijn ze er zelf intern nog niet uit maar we houden het aantal gedurende die 25 jaar tussen de 21 en 26.

CD opname 'Hype Studio' Mechelen

Chilly Willy's 25 Years Anniversary
(the party)

So without further ADO after all those festivals in Belgium, The Netherlands, Luxemburg and last but not least the memorable tour in Jamaica we present you, tonight live on stage in 'Den Amer'...Chilly Willy, Chilly Willy, We want Chilly Willy!!!

De deuren in 'Den Amer' gingen pas open om 08.00PM maar het stond in de sterren geschreven dat het deze avond wel een 'specialleke' zou gaan worden. Hun Nederlandse fans waren al ruime tijd afgezakt richting Diest en hoe onwaarschijnlijk het ook mogen klinken, een half uur voor opening stonden er al fans te drummen. 'Nestor' Walter had zelfs voor een heuse verrassing gezorgd. Iedere bezoeker kreeg de in 2002 opgenomen CD 'Thursday Night Live' helemaal gratis als geschenk mee naar huis, en geloof me het leek erop of het record van de SKOM feesten te Molenstede van destijds wel eens zou kunnen gaan sneuvelen. Opmerkelijk was ook dat er hier een andere reünie stond plaats te vinden en dat was die van 'The Borderline'. Ook talrijke Borderliners waren afgezakt naar hier, sommige konden dit aanzien als een reden om nog eens buiten te komen, anderen kwamen dan weer gewoon op hun buikgevoel af voor wat een oustanding 'Friday Night Live' zou gaan worden.

Het programma was simpel. Ronde 09.30PM zouden 'The Originals' van Chilly Willy de aftrap geven voor dit feestje. Een uurtje later zouden die van Chilly Willy anno 2017 dan een rockin' concert gaan geven en als kers op de taart zou 'Den Huibbe' nog aan overuren toe zijn door afsluitend als DJ te gaan fungeren. Daarbij stond er nog een ander record op sneuvelen en dat was het drankverbruik hier in deze CC. Een stormloop richting toog was het gevolg waarbij er wel een paar de pedalen begonnen kwijt te raken. Eartquake @ Diest!

Vibemachine' Walter, Den Huibbe, Nico Van Buitenen, 'Dizzy' Gery, slowhand 'Pizze', Dirk 'Calvin' en Roels Celis, dit waren en zijn vanavond ook 'The Originals' en van bij het startschot geven ze meteen van 'Jetje'. Incroyable mais vrais, je kon haast niet geloven dat deze 'gasten' niet meer spelen. Waren ze dan stiekem al een half jaar aan het oefenen gegaan? Geen sprake van dit was gewoon natuurtalent 'pure sang' en misschien een tip voor de talrijke aanwezige festival promotors ;-)

Don't Start Me Talkin', 'No Fightnin', die mannen moeten wel 'blind geboren' zijn want deze 'Originals' vinden feilloos alle akkoorden en hun samenspel is ook al buitensporig te noemen. Hoogst onwaarschijnlijk dat deze oude generatie van 'Chilly Willy' niet meer het plezier zouden hebben om te spelen. Akkoord sommigen doen het nog 'just for fun' zoals 'Dizzy' Gery die zijn toevlucht genomen heeft tot een...fanfare! Vanavond evenwel blaast hij iedereen hier gewoon van hun sokken.

Een half uurtje tijd om op adem te komen en zo in wachtende rijen aan 'den toog' te verzamelen, daarna wordt er door 'Den Huibbe' met veel trompetgeschal het verdere verloop van deze 'birthday party' aangekondigd. De Chilly Willy anno 2017, en de Walter, die trommelt rustig verder. Ja Wim, Ja Andy, de setlist hoef ik vanavond niet want die had ik voor de gelegenheid eens uit het hoofd geleerd. Iedereen aanwezig? op het eerste zicht ja al dacht ik even dat er een andere bassist was komen opdagen maar toen ontdekte ik onder een hoed met hoge kroon en brede rand (een cowboyhoed dus) de Wim. Waarom deze vermomming? I don't know of behoort dit tot de hedendaagse tropische basisuitrusting van onze 'Armée Belge'.

We zijn dus vertrokken voor een verlengde van het vorige concert en dus kan iedereen die van de verbazing bekomen is daadwerkelijk de 'dancin' shoes' aantrekken. Vanaf Jimmy Rogers zijn 'Rock This House' gebeurt dit dan ook daadwerkelijk. 'Ti Na Nee Na Nu' en 'Help Me', voor de 'Borderliners' die nog af en toe eens van de kleinkinderen af geraken is het een 'happy' weerzien maar voor de doorwinterde blues fanaten hier vanavond is het gewoon 'shaken' als vanouds. Wanneer 'Hip Shake' en 'Backscratcher' er aan komen weten die' die hard' fans dat er aan deze waanzinnige avond helaas een einde aan moet komen. 'New Orleans' toch nog hé?

Het zat er aan te komen. Dit was een 'Anniversary concert' dat ons nog lang zal bijblijven en een 'Borderline' feestje als vanouds. Nostalgie? Misschien wel maar allenzins voor herhaling vatbaar om voor binnen 5 jaar te gaan voor 'parelmoer'. Wie ook nog een zekere  vorm van nostalgie zal gaan beleven is ‘de brouwer’ morgen met als resultaat een CC zonder bier ;-)...en om niet te vergeten den Daniel stond aan de knoppen.

Chilly Willy anno 2007 (15 Years)
Alain 'AC', Yves, Den Huibbe, Walter 'Vibemachine', Dirk 'Calvin' en Chappy

Chilly Willy anno 2017 (25 Years)
Alain 'AC', Mr. White, Den Huibbe, Walter 'Vibemachine', Andy en Wim

...still hip shakin' after all this time!more pics on