© Rootsville.eu

Lil' Jimmy Reed (US)


Missy Sippy Ghent
2017, may 08

club: Missy Sippy

artist: Lil' Jimmy Reed (US)
booking: Fossen Events (NL)© Rootsville 2017

review & photo: Freddie

 

Nu dat we als trouw gewoontedier onze dinsdagavonden vrij hielden voor de clubconcerten van de 'Missy Sippy' zullen die van Gent het eens voor de verandering op een maandagavond doen ;-). Op maandagavond 7 mei zouden de bewoners van deze club, Bessie Smith en Fats Waller, gezelschap krijgen van 'The Legendary Lil' Jimmy Reed'.

Leon Atkins AKA Lil’ Jimmy Reed is gekend als de Alabama Bluesman en heeft uiteraard als voorbeeld Jimmy Reed. Tijdens Leon’s jeugd dweepte deze met zijn grote idool en ‘blessed with good mojo’ mocht hij op een avond invallen omdat Mr. Reed ‘himself’ te dronken was en zo werd de rode loper voor zijn carrière uitgerold. Als begeleidende band koos Lil’ Jimmy Reed voor de Britse boegbeelden van de Brunning/Hall Sunflower Bluesband met natuurlijk Bob Hall op de keyboards en zijn Hilary Blythe op de bassgitaar. Samen uit, samen thuis.

De tourmanager voor deze 'Lil' Jimmy Reed' was niemand minder dan Chicago blues boegbeeld bij onze noorderburen, Robbert Fossen van Fossen Events. Doordat Robbert niet werkloos wou toezien vanavond had hij naast zijn six-strings ook nog een elektronische voet-bassdrum meegebracht en kreeg hij dus ook een plaatsje op het podium. Vroeg op post en toch stond alles al klaar in de 'Missy Sippy' waar hier bijna iedere dag de 'live' muziek leeft. Ook op post de 'doormen' Guy en Tim, afwezig, hoe onwaarschijnlijk ook, Missy Marie. De 'MC' voor de avond werd dan maar Tiny Legs Tim.

Na het verorberen van de lekkere 'homefood' van Sippy Jelle wees de klok 08.30PM aan en waren ze er klaar voor. 'A Chicago Night @ Ghent' en daarvoor waren alle zitjes weer ingenomen. Naast 'Lil' Jimmy Reed en Robbert Fossen dus ook op de bühne, Bob Hall en die kreeg een spiksplinternieuwe 'Yamaha' tot zijn beschikking. Hilary deed het vanavond op een akoestische basgitaar, maar dan eentje van het kleinere soort. (Ukelele Bass) Dit koppel tourt al zo ruim zeven jaar met 'Lil' Jimmy Reed en a rato van '4' tour of duties jaarlijks kunnen ze elkaar al beginnen tutoyeren.

Na nummers als 'I Got Love On My Mind' en 'Early in the Mornin' werd het tijd om enkele echte Reed'jes op te gaan voeren en dan komen we natuurlijk uit bij 'Honest I Do'. Bij het aanhoren van deze tearjerker werd het uiteraard zeer stil in deze juke joint. Dat 'Lil' Jimmy Reed niet zomaar met de andere Reed mag worden vergeleken komt ook wel doordat zijn bluesharp exact diezelfde toon aflevert dan in de 50-tiger jaren. Voor het andere instrument verkoos hij 'Lucille', je weet wel de Gibson van BB King. Omenig animo te brengen volgde er ook een kleine quiz met als prijs, 'de' CD. Het antwoord hoeveel kleinkinderen deze Leon Atkins heeft is...onwaarschijnlijk hoog ;-)

Met nummers als onder meer 'Big Boss Man', het intense 'How Blue Can You Get' en 'Little Red Rooster' beleefden we hier in Gent weerom een avond zoals we het hier gewoon zijn. Met ‘Baby What You Want Me To Do’ swingde de Alabama Bluesman naar het einde van zijn optreden en legde daarmee de lat weer hoog voor de volgende artiest hier in Ghent.

Terug op dinsdagavond, SaRon Crenshaw op 06 juni hier in de Missy Sippy.

 

larger and more pics on