© Rootsville.eu

James Harman (US)
& Tim Ielegems (B)


CRV Boathouse Grimbergen
2017, may 10

club: CRV Grimbergen

artist: James Harman (US)
artist: Tim Ielegems (B)© Rootsville 2017

review & photo: Freddie

 

Woensdagavond richting 'CRV' te Grimbergen en dit is al een hele poos geleden. Op de affiche een Amerikaan en een Belg en dit komt er niet zomaar want in het verleden stonden die twee toen ook al samen op een podium. Nu is James Harman op ronde met eentje uit die 'Fried Bourbon' van weleer en dan hebben we het hier over Tim Ielegems aka Shakedown Tim zoals we hem nu kennen.

James Harman kan je stilaan een veteraan gaan noemen in de 'Blues History' en dan spreken we al van begin 60-tiger jaren. De lijst van namen waarmee James al samen speelde is op z'n minst indrukwekkend te noemen en dan noemen we o.a. Muddy Waters, John Lee Hooker, Albert Collins, T-Bone Walker, de drie Kings en zo kunnen we nog wel even doorgaan. In 1977 richte hij de 'James Harman Band' op met daarin Phil Alvin en Gene Taylor die we later aan het werk zagen bij 'The Blasters'. Vele van zijn nummers werden destijds ook gebruikt in films en TV-programma's en dus is het best indrukwekkend te noemen dat hij hier met 'onze' Tim in het 'boathouse' staat.

Bij het binnenkomen van de CRV, met nog steeds diezelfde charme, zat er nog een historisch monument aan 'den toog'. Little Jimmy aka Don Croissant was aan een rood wijntje aan het nippen, dus tijd om enkele anekdotes op te vissen uit het verleden van deze 'CRV'. De optredens met o.a. Kathleen Vandenhoudt en Patrick Riguelle, het eenmalig festival van 'den Jimmy', het lekkere stoofvlees met friet, het waren best leuke tijden destijds en zo zie je de glinstering in Jimmy's eyes...

James Harman en Tim Ilegems waren ondertussen er ook komen bijstaan en Tim kwam zijn eigen gemaakte 'Corps Diplomatique Footbox XL' demonstreren waarvoor hij ettelijke sigaren in rook heeft moeten laten opgaan. Ook nu enkele amusante verhalen en dan plots...tes uure van poliese* en Jimmy was weg.

De fans begonnen binnen te komen en de tap kon open. De 'sound check' beperkte zich tot 'one note' en klaar was James. Doordat ze als duo hier op de affiche stonden viel het aspect 'Chicago Blues' zomaar in de watersnelweg 'Brussel-Willebroek' om hopelijk aan wat later aan te spoelen in Brussel Bad. Op het menu, ook geen friet met stoofvlees maar echte blues uit de Brusselse Delta.

Een uniek koppel die James en Tim en het zou een avond gaan worden waarop vele nieuwe originals hun ontstaan zouden vinden. Een 'playlist' die was nergens te bespeuren en toen ik tijdens de korte break enige info probeerde vast te krijgen was het antwoord wat we al een tijdje hadden gedacht. Geen traditionals maar spinsels die à la minute bij James Harman door zijn hoofd spookten. Tim Ilegems die componeerde dan ook op dezelfde manier en zo ontstonden hier vanavond een aantal nieuwe nummers, that's what it's is all about, das blues toch hé!

Nummers als 'Old Smuggler' en dan hebben we het hier niet over een 'wild rover' maar over de geestrijke drank van 15 jaar, of misschien wel ouder. Of wat dacht je van de Delta shuffle 'I'm So In Move With You' aka 'Live Will Never Be The Same'. Soms was er zelfs een lichte vorm van gebrek aan inspiratie te bespeuren maar dan werd er door James maar een verhaaltje opgedist en zie, daar was dan weer een nieuw nummer. Dus met spijt in het hart moeten we de kopers van een CD mededelen dat de songs van vanavond nog moeten worden opgenomen ;-) Lang leve de blues...

Met dank aan Klaus van de CRV.

* Tijd om naar huis te gaan (Gents dialect)

larger and more pics on